Ίσως στεναχωρήσω τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατιών αλλά με το κείμενο αυτό θέλω να τους προκαλέσω. Θέλω να τους προκαλέσω και να τους καλέσω να σκεφτούν αν όντως η φράση «αγαπώ τα ζώα» ισχύει στην περίπτωσή τους. «Μα για να έχω σκύλο ή γάτα σπίτι μου δεν σημαίνει ότι τα αγαπώ; Τόσες φωτογραφίες με βλέπεις να ανεβάζω στο προφίλ μου με τη μαλλιαρή μου γλύκα, τόσες κατάρες ρίχνω στους βασανιστές αθώων αδέσποτων και τόσες αγγελίες για υιοθεσία τους έχω μοιραστεί. Όλα αυτά δεν σου αρκούν; »
Μου αρκούν όλα αυτά για να καταλάβω ότι σου αρέσουν τα κατοικίδια. Με τη φράση «αγαπώ τα ζώα'' εγείρονται δύο θέματα. Το ένα έχει να κάνει με τη λέξη «ζώα». Ειλικρινά σε νοιάζει η σαύρα στον κήπο του εξοχικού σου ή το φίδι στο απέναντι βουνό; Πόσα έντομα και ερπετά δεν θα σκότωνες επί τόπου αν ερχόντουσαν στο κατώφλι σου και μπορούσες να ξεπεράσεις την σιχασιά σου. Μάλλον σε νοιάζουν τα θηλαστικά κυρίως. Αλλά και πάλι θα ρωτήσω. Έκανες πολλούς αγώνες εναντίον των ποντικοπαγίδων; Πραγματικά νιώθεις αγάπη για τους αρουραίους; Ίσα ίσα που αν υπάρχουν ζώα που αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας είναι τα ποντίκια και οι αρουραίοι, μιας και δεκάδες εκατομμύρια θυσιάζονται κάθε χρόνο στα εργαστήρια του κόσμου, σώζοντας έτσι αμέτρητες ζωές με τις πληροφορίες και γνώσεις που μας δίνουν. Έζησαν τον εφιάλτη για να έχεις εσύ το φάρμακο σου. Δεν σε νοιάζει τόσο πολύ όμως όσο η χαριτωμενιά του Γκάρφιλντ. Ανθρώπινο είναι, το ξέρω, πάντα προσκυνάμε το ωραίο περισσότερο από το χρήσιμο, αλλά να το λέμε.
Και ας πούμε ότι κάποιες θυσίες ζώων στα εργαστήρια τις αποδεχόμαστε διότι ξέρουμε (ξέρουμε;) ότι οι υπεύθυνοι φροντίζουν ώστε τα ζώα να υποβάλλονται στη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για το μέγιστο δυνατό όφελός μας. Αλλά ας αναρωτηθούμε, η έρευνα για το πώς αναπτύσσονται κακοήθεις όγκοι συγκρίνεται σε σημασία με την ανάπτυξη καλλυντικών; Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε επιτέλους τη χρήση ζώων από τα εργαστήρια των βιομηχανιών καλλυντικών, αλλά η Γαλλία που είναι η έδρα μεγάλων τέτοιων εταιριών προσπαθεί να ανατρέψει την απόφαση. Όταν λοιπόν βάζεις το κραγιονάκι σου για να βγάλεις μια ωραία φωτογραφία με τον μπούμπη σου, χωρίς να το γνωρίζεις, μάλλον περνάς ένα παράδοξο μήνυμα (οι εταιρίες που δεν κάνουν χρήση ζώων σε δοκιμές καλλυντικών ή απορρυπαντικών έχουν το χαρακτηριστικό σήμα του κουνελιού- Leaping Bunny, ψάξ΄το).
Το άλλο μου θέμα έχει να κάνει με τη λέξη «αγάπη». Είσαι ιδιοκτήτης, το έχεις στριμώξει σε ένα μικρό διαμέρισμα και το βγάζεις βόλτα όποτε εσύ γουστάρεις. Εντάξει, ξέρω και πολλούς ανθρώπους που έμπλεξαν σε τέτοιες σχέσεις, αλλά αγάπη δεν το λες. Γι’ αυτό σου λέω. Μάλλον δεν αγαπάς γενικά τα ζώα αλλά σου αρέσουν τα κατοικίδια. Αν πιστεύεις ότι δεν είναι έτσι για σένα, συγνώμη αν σε αμφισβήτησα. Ούτως ή άλλως κάνεις περισσότερα από μένα. Όμως ας σκεφτούμε λίγο περισσότερο για το αν νοιαζόμαστε πραγματικά και τι μπορούμε να κάνουμε.
Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν εδώ μια αναφορά της Βασιλικής Ένωσης για τη χρήση ζώων στα εργαστήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου