Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Φαγητό χωρίς σπόνσορα

-Να σας βάλω λίγο αγριογούρουνο με σως;
-Ευχαριστώ. Αλλά, ξέρετε, το κυνήγι και το ψάρι το προτιμώ άνευ καλλωπιστικών ουσιών.
-Έχουμε επίσης ελάφι με δαμάσκηνα, ριζότο με φινόκιο και από «πρώτα» πιάτα πατάτες ογκρατέν, μανιτάρια αλά κρεμ, σαλάτα με ρόκα και ρόδι. 
Η σερβιτόρα επιχειρεί να μας εντυπωσιάσει με τα πιάτα ημέρας που έχει ο κατάλογος, όχι σε κάποια sic ταβέρνα στο Γκάζι, από αυτές που ξεφύτρωσαν ανά εκατοντάδες την περασμένη δεκαετία, αλλά σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα που η ελληνική κουζίνα ακολούθησε μοιραία τη νεοπλουτίστικη αισθητική. Η ελληνική κουζίνα εξοβέλισε τους λαχανοντολμάδες και τις πίτες με το χωριάτικο φύλλο, εκδίωξε τα χόρτα γιαχνί για να τα αντικαταστήσει με ιμιτασιόν συνταγές από τις Ελβετικές Άλπεις. Μα στα ορεινά της Ηπείρου οι σως από φρούτα του δάσους και οι κρεμ φρες δεν έχουν ούτε γεύση, ούτε ομορφιά.
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε ένα χειμωνιάτικο ηλιόλουστο μεσημέρι στην πλατεία ενός χωριού στο Ζαγόρι. Δοκιμάστε να φάτε φιλέτο μοσχαριού με σως cranberry και να πιείτε γαλλικό κρασί cabernet. Το αποτέλεσμα θα είναι καταστρεπτικό. Το τοπίο ζητάει παϊδάκια προβατίνας και ντόπιο κρασί.
Εξάλλου η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα φημίζεται για τη διαύγεια και τη λιτότητά της. Είναι η κουζίνα της απόλυτης σαφήνειας των γεύσεων, όλα πρέπει να είναι στο φως... όχι περίπλοκα, μυστήρια και αγνώστου προελεύσεως. Τα φαγητά που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, ήταν με αγνές πρώτες ύλες που έβρισκες στο μποστάνι ή στο κατώγι του σπιτιού, χωρίς κύβους με πολτοποιημένα συστατικά και συνταγές που διαφημίζουν οι σπονσοραρισμένες εκπομπές μαγειρικής της τηλεόρασης.
Δεν μπορείς να φας φασολάδα, αν δεν ξεχωρίζεις το καρότο, το σέλινο και την καυτερή πιπεριά. Πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς τρως.
Στα Ζαγόρια, θα περπατήσεις ανάμεσα στις χαράδρες, θα χαθείς στα δύσβατα μονοπάτια με τα βάτα, θα πιεις νερό από το ποτάμι για να ξεδιψάσεις και μετά μόλις βρεις την πρώτη ψησταριά θα φας ένα πιάτο φασολάδα, όχι ριζότο με παρμεζάνα στην ταβέρνα με την cool διακόσμηση. Θα φας προβατίνα με μπόλικο λεμόνι και όχι μοσχαράκι αλά κρεμ. Στη σαλάτα θα ρίξεις ξύδι φτιαχτό και όχι μπαλσάμικο από πλαστικό μπουκάλι του εμπορίου.
Έτσι θα πεις πως αυτό που τρως είναι σε απόλυτη αρμονία με την ακατέργαστη πέτρα που ευτυχώς έχει διασωθεί από τις κιτς παρεμβάσεις.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου