Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Σωκράτης Μάλαμας-Συνέντευξη

Λίγο προτού ξεκινήσει τις εμφανίσεις του στον «Σταυρό του Νότου» από τις 16/1, και κάθε Δευτέρα, ο πιο αγαπημένος έντεχνος τραγουδιστής πολλών και διαφορετικών μουσικών φυλών μιλά στον Νίκο Βουλαλά για την «αυθόρμητη κίνηση» του προγράμματος που θα παρουσιάσει, για την κρίση και… τη Lady Gaga. 

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε θα είναι ακουστικό. Τι διαφορετικό να περιμένει όποιος έρθει;
Ένα ακουστικό σχήμα είναι πιο ευέλικτο στις μετακινήσεις, στο ρεπερτόριο, στα οικονομικά, στις συνεννοήσεις. πιο πρακτικό στην ηχητική κάλυψη και πιο εύπλαστο στις αισθητικές τοποθετήσεις. Το «διαφορετικό» το βρίσκει κανείς μόνος του. Ειδικά όταν είναι ενεργητικός ακροατής κι όχι παθητικός πελάτης.

Αναφέρεστε σε ένα «δημιουργικό ανακάτεμα τραγουδιών». Πώς κάνατε την επιλογή τους;
Το «δημιουργικό ανακάτεμα» τραγουδιών είναι ένας εύσχημος τρόπος για να αποφύγουμε το αντίστοιχο «χαοτικό συνονθύλευμα» όλων των ειδών και όλων των τρόπων. Συμβαίνει συχνά να ακολουθούμε μια σειρά τραγουδιών και κάποια στιγμή να χάνεται ο ειρμός και να καταλήγουμε σε τραγούδια έξω από τη φυσιολογική ροή. Η αυθόρμητη κίνηση μιας βραδιάς έχει κάτι ελκυστικό για όλους μας.
Αισθανθήκατε την ανάγκη να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα συγκεκριμένα τραγούδια.
Αν ναι, ποια είναι αυτά και γιατί;
Αν απαντήσω θα είμαι δεσμευμένος με συγκεκριμένα πράγματα και δεν προτίθεμαι να το κάνω.
Υπάρχουν αναφορές στην
κρίση στα τραγούδια που θα ερμηνεύσετε;
Στα τραγούδια μας ίσως βρείτε τις αναφορές που λέτε, μπορεί και όχι. Όσο για την κρίση, αυτή ήταν εδώ πάντα. ήταν ουσιαστικό συστατικό του συστήματος που υπηρετούμε ως κοινωνία. Και συνεχίζουμε να το υπηρετούμε σαν να μην έγινε τίποτα τρελό.

Νομίζετε ότι οι καλλιτέχνες σε ιδιαίτερες περιόδους, όπως αυτή που ζούμε, έχουν κάποια αποστολή να αποτυπώσουν το κλίμα της εποχής ή ο ρόλος τους είναι άλλος, π.χ. του «διασκεδαστή»; Εσείς ποιο ρόλο προτιμάτε ενώπιον του κοινού;
Έτσι κι αλλιώς το κλίμα αποτυπώνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε ειδικές περιστάσεις και ο διασκεδαστής και ο ψυχαγωγός περπατούν σε δύσβατα μονοπάτια. Αν απευθύνονται σ’ ένα ακροατήριο που βάλλεται καθημερινά από την τρέλα, τότε και οι δύο είναι απαραίτητοι για να ορθοποδήσει. Δεν υπάρχει ειδική αποστολή για κάποιον, αν η ίδια του η φύση δεν τον ωθεί να παίξει αυτόν το ρόλο.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για την ελληνική κρίση; Ως γονιός, έχετε αγωνία για τα παιδιά σας; 
Η κρίση δεν είναι ελληνική υπόθεση, αλλά παγκόσμια. Το χρέος της χώρας μας δεν είναι τόσο παράδοξο όσο αυτό της Αμερικής και των πιο προηγμένων οικονομιών. Βρεθήκαμε εκτεθειμένοι από τους πολιτικούς και οικονομικούς ελιγμούς των τελευταίων δεκαετιών. Οι επιλογές μας γύρω από πρόσωπα και δράσεις υπήρξαν ατυχείς. Αδύναμοι εκπρόσωποι διαχειρίστηκαν τις αδύναμες προθέσεις μας. Όσο για τα παιδιά μου, δεν αγωνιώ περισσότερο απ’ όσο αγωνιούσαν οι δικοί μας γονείς για μας.

Βρίσκεστε διαρκώς σε επαφή με τον κόσμο. Βλέπετε να έχει αλλάξει η διάθεσή του όταν βγαίνει έξω;
Ο κόσμος εμφανίζεται πιο δυναμωμένος, πιο εξωστρεφής και ταυτόχρονα πιο απαιτητικός και –παράδοξα και αντιφατικά– πιο προσηλωμένος.

Αισθάνεστε ότι έχετε ταυτιστεί με ένα συγκεκριμένο μουσικό ρεύμα –δηλαδή το έντεχνο– και ότι αυτό μπορεί να σας περιορίζει; Θα δοκιμάζατε κάτι διαφορετικό μουσικά;
Δεν περιορίζομαι από τους τίτλους των ειδών, αλλά δεν μπορώ να μην προσέξω πως λειτουργούμε κατά κάποιον τρόπο σαν λαϊκή μπάντα με κάποιες παρεμβολές παραλογισμού. Χαρακτηριστικό του καιρού μας, βλέπετε. Όσο για τις δοκιμές και τους πειραματισμούς, αν έρθουν μόνοι τους έχει καλώς. Δεν προδιαθέτω τον εαυτό μου, δέχομαι ό,τι προκύπτει από μόνο του.

Εξακολουθείτε να ακούτε τζαζ; Και τελικά ποια είναι η γνώμη σας για τη Lady Gaga που ακούνε τα παιδιά σας;
Η τζαζ είναι ο δάσκαλος μετά τον δάσκαλο. Δεν είμαι γνώστης και φανατικός, αλλά μαθαίνω και γίνομαι προσηλωμένος ακροατής. Η δε γνώμη μου για τη Lady Gaga είναι πως έχουμε ένα πετυχημένο αντίγραφο της Madonna με πιο εξεζητημένη εμφάνιση.

 http://www.athinorama.gr/nightlife/articles/?id=11401

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου