Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Tα 7 θαύματα του κόσμου τότε και τώρα... Δείτε τα...


Τα Επτά Θαύματα του Κόσμου (ή τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου) είναι σπουδαία μνημεία που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα της εποχής ή αλλιώς θαύματα του αρχαίου κόσμου κατά την αρχαιότητα. Εμπνευστής του καταλόγου αυτού θεωρείται ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος (συγγραφέας και ποιητής, πέθανε το 2ο π.Χ.) ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία και συνέταξε τον κατάλογο. Ο κατάλογος αποτελείται από επτά οικοδομήματα που βρίσκονται γύρω από το μεσογειακό πλαίσιο.
Δείτε, λοιπόν, τα 7 θαύματα του κόσμου κατά την αρχαιότητα.
Αχ βρε Αντίπατρε τι μας έκανες... Και γιατί επτά και όχι οκτώ; Και γιατί οκτώ και όχι εννέα; και πάει λέγοντας. (Βέβαια το 7 ήταν ένας ...δυνατός αριθμός και ...παιζόταν παντού, αλλά αυτό μίαν ετέραν φοράν).
Το ζήτημα είναι ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να δημιουργήσει εκπληκτικές κατασκευές.
Θαυμάστε τις, λοιπόν, όπως και να τις έχουν κατηγοριοποιήσει, με ένα ονειροτάξιδο μέχρι το βάθος των αιώνων....

Η πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα
Κατασκευάστηκε το 2584-2561 π.Χ. στην Αίγυπτο και μέχρι στιγμής διασώζεται ακέραια.



Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
Κατασκευάστηκαν από τους Βαβυλωνίους τον 8ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ., έφταναν τα 22 μέτρα ύψος και βρίσκονταν στο σημερινό Ιράκ. Καταστράφηκαν τον 1ο αιώνα π.Χ. από σεισμό.


Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός
Κατασκευάστηκε το 430 π.Χ. από τους Έλληνες, φιλοτεχνήθηκε από το Φειδία και ήταν τοποθετημένο στην αρχαία Ολυμπία στο ναό του Δία (φυσικά!).
Εφτανε τα 12 μέτρα ύψος. Καταστράφηκε από φωτιά τον 5ο με 6ο αι. μ. Χ.

Ο ναός της Αρτέμιδος στην Εφεσο
Κατασκευάστηκε το 356 π.Χ. από Ελληνες και Πέρσες. Το 356 π.Χ. κάηκε και ξαναχτίστηκε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Γότθους το 262 μ.Χ..
Βρισκόταν στη σημερινή Έφεσο στην Τουρκία.


Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
Ηταν ο τάφος του Μαύσωλου, του Πέρση σατράπη της Καρίας. Είχε 45 μέτρα ύψος και βρισκόταν στην Αλικαρνασσό στη σημερινή Τουρκία. Καταστράφηκε το 1494 μ.Χ. από τους σταυροφόρους. (αυτοί τελικά δεν άφησαν τίποτα όρθιο πίσω τους)

  
Ο Κολοσσός της Ρόδου
Κατασκευάστηκε το 292-280 π.Χ. από τους Ελληνες. Ηταν ένα τεράστιο άγαλμα του θεού Ηλιου τοποθετημένο στην προβλήτα του αρχαίου λιμανιού της Ρόδου και είχε ύψος 35 μέτρα. Ανεγέρθηκε από το Χάρη το Λίνδιο, μαθητή του Λύσιππου. Καταστράφηκε από σεισμό 60 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Ο φάρος της Αλεξάνδρειας
Κατασκευάστηκε το 280 π.Χ. από τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου και Αιγύπτιους. Είχε ύχος 135 μέτρα και βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χτίστηκε από το Σωκράτη τον Κνίδιο. Καταστράφηκε από σεισμό το 1480 μ.Χ.



Δείτε τώρα τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου όπως αυτά ανακηρύχθηκαν από μία αμφίβολης εγκυρότητας ψηφοφορία που έγινε στο διαδίκτυο από κάποιον έξυπνο επιχειρηματία τα αποτελέσματα της οποίας δεν αναγνωρίστηκαν από την UNESCO.
Αμφισβητήσιμα αποτελέσματα γιατί φυσικά στη σύγχρονη λίστα των θαυμάτων του ανθρώπου δεν περιλαμβάνεται ο Παρθενώνας και όχι μόνο.
Αν όμως ξεφύγουμε από αυτές τις ...στενές λίστες που κυκλοφορούν μπορούμε να κάνουμε ένα ονειροτάξιδο στα πάμπολλα θαύματα που είτε είναι ανθρώπινες κατασκευές είτε δημιουργήματα της φύσης.
Πάμε;

Παρθενώνας (φυσικά) (χωρίς να είναι ενταγμένος στη σύγχρονη λίστα, αλλά ποιος νοιάζεται; πολλή σημασία δε δώσαμε;) Ας απολαύσουμε το ταξίδι....

Σίτζεν Ίτζα, Γιουκατάν - Μεξικό

Χριστός Λυτρωτής, Ρίο Ντε Τζανέιρο - Βραζιλία

Σινικό Τείχος, Κίνα

Μάτσου Πίτσου, Περού

Πέτρα, Ιορδανία

Το Κολλοσαίο της Ρώμης, Ιταλία

Ταζ Μαχάλ, Άνγκρα - Ινδία


Στόουνχεντζ, Αμεσμπέρι,
Δείτε και λίγα από τα θαύματα της φύσης! 

Στη Μαδαγασκάρη φύονται τα περισσότερα είδη των περίφημων δέντρων Μπαομπάμπ.

Το οροπέδιο του Θιβέτ είναι το υψηλότερο στον κόσμο

Εντυπωσιακή άποψη του καταρράκτη Ιγκουαζού του μεγαλύτερου στον κόσμο

Η έρημος της Ναμίμπια

Παγόβουνα στη Γροιλανδία

Το δέλτα του ποταμού Οκαβάγκο στη Μποτσουάνα


Αυτά τα λίγα για τώρα.
Θα επανέλθω γιατί είναι τόσα πολλά που έχουν μείνει απ΄ έξω...
Είναι όμορφος ο πλανήτης μας τελικά, μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε όλα αυτά τα ταξίδια και στην πραγματικότητα.
Ουπς μου χάλασα το ονειροτάξιδο...

Επιμέλεια: Νικολαϊδου Ελένη
 Alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου