Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Αναβάλλεται η εξεταστική σε Μετσόβιο και Καποδιστριακό


Την αναβολή της εξεταστικής περιόδου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου αποφάσισε σήμερα σε συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ήδη εκφράσει τη μη συναίνεσή της στην εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τη μεταφορά της εξεταστικής περιόδου για τις 5 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε ήδη την Παρασκευή η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η Σύγκλητος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου επισημαίνει ότι ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή:

    - αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο

    - εισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του

    - υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των επιστημονικών αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές

    - προωθεί τον αυταρχισμό στην ανώτατη παιδεία

    - εγείρει κρίσιμα θέματα συνταγματικότητας όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και την ελεύθερη, δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου

    - αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του Πανεπιστημίου

    - αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα

    - καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η τυχόν εφαρμογή του και να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για τη διαφύλαξη της συνταγματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Aθήνα,  29-8-2011

Από τη Γραμματεία της Συγκλήτου


Μετά τη μεταφορά και οι... καταλήψεις

Οι φοιτητές της Παντείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη των σχολών για πέντε ημέρες, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να μεταφέρει την εξεταστική για τις 9 Σεπτεμβρίου.
Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν και νέες γενικές συνελεύσεις από αύριο. Στο πανεπιστήμιο Πατρών έγιναν σήμερα κανονικά οι εξετάσεις αλλά αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν για να γίνουν γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.
Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα γίνει έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων στον χώρο του Πολυτεχνείου στο Λαύριο.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου