Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

«Μήπως είστε λιγάκι σουίνγκ;»

Της Δάφνης Κοντοδήµα

Οι έλληνες νοσταλγοί του swing δεν χάνουν ευκαιρία για πάρτι. Η κοινότητά τους προσκαλεί κατά καιρούς σε χορό µέχρι τελικής πτώσεως και προτείνει στυλιστικούς συνδυασµούς άλλων δεκαετιών
Μεσηµέρι, στην Πλατεία Εξαρχείων, η ατµόσφαιρα ήταν τόσο swing και rock ‘n’ roll, τόσο 40s, 50s, 60s... Τόσο που περίµενες να φανεί απ’ τη Θεµιστοκλέους ο Ελβις Πρίσλεϊ ή να σου πιάσουν κουβέντα η Μέριλιν Μονρόε και η Μπέτι Πέιτζ. Σαν να είχες µπει στη µηχανή του χρόνου.


Ανεβαίνοντας τη σκάλα για το πατάρι του καφέ- µπαρ «Indigo», αντίκρυζες µιαν έκρηξη χρωµάτων. Με δαντέλες και πουά. Χαµογελαστές κοπέλες. Ντυµένες µε φορέµατα, µε χτενάκια - λουλούδια στα µαλλιά και κόκκινο κραγιόν. Μαλλί στην τρίχα και διάθεση για χορό. Είναι τα «πιν απ γκερλς» του 2011. Οι λάτρεις του swing αλλά και του rock ‘n’ roll. Γεγονός είναι ότι το swing, που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το ‘20, αποκτά στην Ελλάδα όλο και περισσότερους πιστούς. Ιδιαίτερα ύστερα από την αναβίωσή του από τις Athens Lindy Hop, τη Νεφέλη και τη Μαριάντζελα.


Τα κορίτσια που συµµετείχαν στο µπαζάρ έχουν µελετήσει καλά την εποχή εκείνη. Φάνηκε από τους εκατοντάδες στυλιστικούς θησαυρούς, εµπνευσµένους από τη δεκαετία του ‘20 έως και του ‘60. Που είχαν τοποθετήσει σε πάγκους και κρεµάστρες στο «Indigo» για να γιορτάσουν το 2ο Vintage & Crafts Bazaar τους.

Από ρούχα και κορδέλες έως τσάντες, κοσµήµατα και τσαγιέρες µε τη µορφή του Ελβις. Από δίσκους, CD και βιβλία µέχρι φυτικά καλλυντικά. Ολα τα είχε το µπαζάρ. Τα περισσότερα φτιαγµένα από θαυµάστριες του swing. Ωστόσο, κάποια τα είχαν αγοράσει στο Μοναστηράκι, σε διάφορα καταστήµατα της Αθήνας ή στο Ιντερνετ.

Θραύση έκαναν τα φορέµατα, κοµµένα και ραµµένα για να αναδεικνύουν τη φιγούρα. Ουρά στο παραβάνδοκιµαστήριο. Εντύπωση µου έκανε.

Οι πελάτισσες δεν χόρταιναν να δοκιµάζουν. Αλλά οι περισσότερες δεν ήταν και πολύ swing. «∆εν έχει σηµασία. Μας αρέσουν κάποια κοµµάτια» έλεγε η 24χρονη Ειρήνη. Μου µιλούσε και δεν έπαιρνε τα µάτια της από τους γεµάτους πάγκους. Από παλιά τετράδια και δαντελένιους γιακάδες έως καµβάδες µε πριντς από αφίσες ταινιών όπως το «Flight to Mars» του ‘51 αλλά και συναυλιών όπως του Τζόνι Κας έβρισκες στα καλάθια. Η έκπληξη; Ειδικά «µαξιλαράκια» για ενίσχυση των γυναικείων οπισθίων!

Μα, καλά, αναρωτήθηκα, έτσι ντύνονται και στην καθηµερινότητά τους;

Σαν να έχουν βγειαπό περιοδικό ή ταινία του ‘60; «Προσπαθούµε να µην υπερβάλλουµε. Ωστόσο, το swing είναι τρόπος ζωής» µου εξηγούσε χαµογελώντας η µουσικός Νατάσα Σπάλα. Μαζί µε την αδερφή της, Βένια, αποτελούν τις Grandmama’s Reloved.∆ηµιουργούν ρούχα και αξεσουάρ, σαν χόµπι, µε πηγή έµπνευσης τη µουσική και τον χορό.

Μου εξηγούσε τη σηµασία του να αναµειγνύεις vintage κοµµάτια µε ρούχα που πωλούνται σε µεγάλα καταστήµατα. Οπως οι γραβάτες της που έκλεψαν τις εντυπώσεις στο µπαζάρ. Παλιές καρφίτσες, δηλαδή, πάνω σε γραβάτες µε ύφασµα που παραπέµπει σε άλλες εποχές.

Η ∆ώρα Τεµπέληή αλλιώς LazyD.

ξεκίνησε για πλάκα µαθήµατα ραπτικής. «Μου άρεσε το swing και ήθελα να ράβω τα δικά µου ρούχα» εξηγούσε. Ωσπου η ραπτοµηχανή στοσπίτι της πήρε φωτιά. Και δηµιούργησε τη δική της σειρά ρούχων. Με υπερηφάνεια µου έδειχνε ένα φόρεµα µε ύφασµα που της έστειλαν από τη Χαβάη.

Σ’ ένα τραπεζάκι του καφέ, στην είσοδο του «Indigo», µια παρέα κοριτσιών συµµετείχε σε σεµινάριο πλεξίµατος µε βελονάκι. Πλησίασα τη Στελίνα και τη Νίκη. Βρέθηκαν, µου είπαν, στο µπαζάρ για χάρη µιας φίλης. ∆εν είναι από τους φαν του swing. «Αφού ήρθαµε, ας µάθουµε και κάτι χρήσιµο» έλεγαν. Χρήσιµο το βελονάκι; «Ξέρεις τι µπορείς να φτιάξεις µε αυτό;» µου απάντησε η Βένια που παρέδιδε τα µαθήµατα. Η ίδια είχε δηµιουργήσει ευφάνταστες τσάντες, σκέτα έργα τέχνης. Μέχρι κεκάκια πάνω στα οποία τοποθετείς καρφίτσες. «Ασε που είναι αγχολυτικό» πρόσθεταν τα κορίτσια.

«Let’s bring back» είναι το σύνθηµα των δύο κυριών, της Ειρήνης Τζανετέα και της Βιβέτας Στρατηγού, που ακούνε και στο όνοµα Les Broderies Anglaises (Athens Ladies Society). Εκείνες διοργάνωσαν το µπαζάρ, µε τη βοήθεια περισσοτέρων τωνδέκα οµάδων. Ανάµεσά τουςκαι η πιανίστρια Ιρίνα Βαλεντίνοβα, συνεργάτιδα της Μαρίας Φαραντούρη. Θέλησε να συνεισφέρει στη µεγάλη αυτή γιορτή του swing. Με χειροποίητα φυσικά σαπούνια - έργα τέχνης που δηµιουργεί µε γλυκερίνη!


Μέχρι και µαθήµατα για βελονάκι δόθηκαν στο περιθώριο του swing διηµέρου στα Εξάρχεια

Φιγούρες στο παρκέ, µουσική στο φόρτε

Swing χωρίς χορό δεν γίνεται. Υστερα από αµέτρητες ώρες στο πόδι, η Μαριάντζελα το ‘ριξε στις φιγούρες. Αφήνοντας άφωνους τους λιγότερο µυηµένους. Από τις 12 το µεσηµέρι του Σαββάτου (αλλά και την Κυριακή) στο πατάρι του Indigo. Είχε φέρει µαζί της τα φορέµατά της. Χειροποίητα. Vintage αισθητική. «Η λεπτοµέρεια έχει σηµασία. Ακόµη και το φερµουάρ στα ρούχα µου είναι µεταλλικό. Φροντίζω να είναι vintage και όχι ρετρό», εξηγούσε. Μαζί µε τη Νεφέλη αναβίωσαν το 2008 το lindy hop, τον αυθεντικό χορό swing του ‘30 και του ‘40 που ξεκίνησε στο Χάρλεµ της Νέας Υόρκης. Στις 23.00 επικρατούσε το αδιαχώρητο. Τη σκηνή κατέλαβαν οι Hi Rollers (Χρήστος Ζώης - µικρόφωνο και κοντραµπάσο, Γιάννης Κασσέτας - σαξόφωνο και οι Παναγιώτης Παπαπορφυρίου, Αγγελος Τσουρέλης, Λευτέρης ∆ερλός, ∆ηµήτρης Κεφαλίδης). Με ήχους jump blues, swing, jive, boogie woogie. Η Μαριάντζελα χόρεψε µε τους µαθητές της – παραδίδει µε τη Νεφέλη µαθήµατα χορού. Μαζί τους και οι λοιποί συµµετέχοντες στο µπαζάρ. Οι «επισκέπτες» είχαν δηµιουργήσει κύκλο γύρω τους. Απολάµβαναν το θέαµα, χειροκροτούσαν, τραβούσαν σε βίντεο τις χορευτικές φιγούρες. «Θα γίνω κι εγώ swing», ψιθύρισε στον συνοδό της η κοπέλα µπροστά µου...

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4627833

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου