Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια και βιοκλιµατικό λίφτινγκ σε γειτονιές

«Φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια» τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο και παράγουν ηλεκτρισµόσυνδεδεµένα µε το δίκτυο της ΔΕΗ, συστήµατα που µεταφέρουν τον ψυχρό αέρα του υπεδάφους στην επιφάνεια ώστε να µειώσουν τις καυτές αστικές θερµοκρασίες και φωτοκαταλυτική άσφαλτος που απορροφά τη ρύπανση της πόληςείναι µερικές από τις πρωτοποριακές τεχνικές που θα εφαρµοστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το βιοκλιµατικό λίφτινγκ σε γειτονιές, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.


Ενδιαφέρον να ενταχθούν στο συγχρηµατοδοτούµενο από το ΕΣΠΑ πρόγραµµα έχουν ήδη εκδηλώσει δήµοι όπως η Ηλιούπολη, η Αγία Βαρβάρα, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Καλλιθέα, η Νέα Σµύρνη, το Παλαιό Φάληρο και η Πάτρα, µε στόχο τη δηµιουργία χώρων περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής µε πράσινο που θα µειώσουν τη θερµοκρασία της πόλης κατά 2-3 βαθµούς το καλοκαίρι. Το πρόγραµµα παρουσίασε χθες σε δηµάρχους από όλη τη χώρα η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρµπίλη, µαζί µε τον πρόεδροτου Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Μάνθο Σανταµούρη.

Εως σήµερα δεν υφίσταται κανενός τύπου κλιµατικός σχεδιασµός για καµία πόλη της Ελλάδας, µε αποτέλεσµα κάθε δράση να γίνεται αποσπασµατικά, µε χρήση υλικών χωρίς προδιαγραφές και χωρίς να εντάσσεται σεέναν συνολικό σχεδιασµό. Αντίθετα, τοπρόγραµµα που ανακοίνωσε η υπουργός προβλέπει έναν συνδυασµό καινοτόµων εφαρµογών και υλικώνγια αναπλάσεις πεζοδροµήσεων, δρόµων και πλατειών, µε αύξηση του αστικού πρασίνου, χρήση ψυχρών υλικών (κυβόλιθοι και πλάκες µεγάλης ανακλαστικότητας) και µεθόδους σκίασης - αερισµού των ελεύθερων χώρων, σετουλάχιστον 10-12 γειτονιές δήµων όλης της χώρας.

Ανάµεσα στις πρωτοποριακές εφαρ µογές που θαχρησιµοποιηθούν θα είναι και τα φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια, τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο καιπαράγουν ηλεκτρισµό συνδεδεµένα µε το δίκτυοτης ΔΕΗ. Το καθένα από ταέργα που θα επιλεγούν, λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μάνθος Σανταµούρης,θα παρακολουθείται στενά.

«ΚΟΥΜΠΆΡΆς» 60 ΕΚΆΤ. ευρώ. Το πρόγραµµα διαθέτει έναν «κουµπαρά» 60 εκατ. ευρώ. ΤοΚΑΠΕ θα απευθύνει πρόσκληση σεκάθε ενδιαφερόµενο δήµο περί τα τέλη Μαΐου, µε περιθώριο κατάθεσης πρότασης ώς τα τέλη Ιουλίου, ώστετον Σεπτέµβριονα επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις. Οιπεριοχές που θα επιλεγούν θα πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: ναπαρουσιάζουν πρόβληµα κλιµατικής υποβάθµισης (υπάρχουν µετρήσεις για 30 περιοχές της Αττικής), να υπάρχουν ώριµες µελέτεςαστικής ανάπλασης από τους δήµους και να επιτυγχάνονται συγκεκριµένοι στόχοι.


Σε αριθµούς

1,5
βαθµός κελσίου είναι ο στόχος να κατέβει η µέγιστη θερµοκρασία στα σηµεία των περιοχών όπου θα γίνουν βιοκλιµατικές παρεµβάσεις 5
βαθµοί κελσίου είναι ο στόχος να µειωθεί η µέγιστη θερµοκρασία επιφάνειας όπου σήµερα τα καλοκαίρια φτάνει και τους 50 βαθµούς!

60 εκατ.
ευρώ ο προϋπολογισµός του συγχρηµατοδοτούµενου από το ΕΣΠΑ προγράµµατος Αστικές Bιοκλιµατικές Aναπλάσεις 2 φορές
µεγαλύτερες θα είναι έως το 2050 οι ανάγκες των κτιρίων σε κλιµατισµό λόγω της αύξησης της θερµοκρασίας 1-2,5
βαθµούς κελσίου µειώθηκε η θερµοκρασία στην περιοχή του Φλοίσβου εξαιτίας παρεµβάσεων βιοκλιµατικού σχεδιασµού που έγιναν.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4627582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου