Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Κοσµοσυρροή κι «ο νους (που) ταξιδεύει»

«Ραγίζει απόψε η καρδιά µε το µπαγλαµαδάκι», σιγοψιθύρισαν χιλιάδες άνθρωποι που ενώθηκαν σε µια φωνή και το τραγούδι τους έγινε χτες το απόγευµα κατευόδιο για τον Νίκο Παπάζογλου, έξω από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα της Τούµπας. «Κανείς εδώ δεν τραγουδά/ κανένας δεν χορεύει/ ακούνε µόνο την πενιά/ κι ο νους τους ταξιδεύει», συνέχισαν το τελευταίο τραγούδι (σε µουσική δική του και στίχους του Τάκη Σιµώτα, από την ξυδάκεια «Εκδίκηση της Γυφτιάς») όσοι ακολούθησαν τη σορό του στα νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου.


Στην πάνδηµη κηδεία του δηµοφιλή τραγουδοποιού Νίκου Παπάζογλου (έσβησε την Κυριακή στα 63 του), που έγινε υπό βροχή στη «γειτονιά της καρδιάς του» – αν και γεννηµένος στην περιοχή του Κουλέ Καφέ επέλεξε να στεγάσει το «ιστορικό» στούντιο του, «Αγροτικόν», στην Τούµπα – µετείχαν τόσοι Θεσσαλονικείς (κυρίως απλοί άνθρωποι της γειτονιάς) όσοι σε κανένα µέχρι σήµερα κατευόδιο ντόπιου καλλιτέχνη.

Η εκκλησία είχε γεµίσει ασφυκτικά όπως και το µεγάλο προαύλιο, οι γύρω δρόµοι, τα πέριξ µπαλκόνια, ενώ δεν αποφεύχθηκαν µικροεπεισόδια, ποδοπατήµατα και η απόγνωση των ιερέων που καλούσαν συνεχώς το πλήθος να αποµακρυνθεί προκειµένου να εξέλθει η σορός.

Πλήθος κόσµου είχε συρρεύσει από το πρωί και έξω από το στούντιο «Αγροτικόν» της Τούµπας παρότι τα τελευταία δύο χρόνια – όταν χτυπήθηκε από τον καρκίνο – ο Νίκος Παπάζογλου είχε διακόψει τη λειτουργία του.

Στην εξόδιο ακολουθία διακρίναµε ανάµεσα σε άλλους τους: ∆ιονύση Σαββόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαµα, Πασχάλη Τερζή, Πασχάλη (Αρβανιτίδη), Μαριώ, Βασίλη Καρρά, Ελένη Ράντου, Γιώργο Σκαµπαρδώνη. Ηταν ακόµη εκεί και σύσσωµοι οι «Αγαµοι Θύτες». Τέλος, δεν απέφυγε να εµφανιστεί ο πρόσφατα δικασθείς περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωµιάδης.

Φόρο τιµής στον θεσσαλονικιό τραγουδοποιό απέτισε το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Θεσσαλονίκης τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη χθεσινή συνεδρίαση, την ώρα της κηδείας. Προηγουµένως από τα µεγάφωνα της αίθουσας ακουγόταν το τραγούδι «Φεύγω» του Ορφέα Περίδη, που είχε ερµηνεύσει ο Νίκος Παπάζογλου.

Στην καλλιτεχνική προσφορά του Νίκου Παπάζογλου αναφέρθηκαν πολλοί δηµοτικοί σύµβουλοι, ενώ προτάθηκε να δοθεί το όνοµά του σε δρόµο της Θεσσαλονίκης, κατά προτίµηση στην περιοχή της Τούµπας όπου έζησε. Ο επικεφαλής του συνδυασµού «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη» Χρήστος Μάτης, πρότεινε να αναλάβει ο δήµος τη διοργάνωση προς τιµήν του συναυλίας κάθε Αύγουστο, µε καλλιτέχνες που επέλεξαν να µείνουν και να δηµιουργούν στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του, ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε να µετονοµαστεί σε «Νίκος Παπάζογλου» το Πολιτιστικό Κέντρο Τούµπας ή το ∆ηµοτικό Ωδείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου