Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

"Αγάπα με αν τολμάς" (Love me if you dare)

Τα πάντα ξεκινούν από ένα παιχνίδι.Ένα παιχνίδι τόλμης, ένα παιχνίδι διαφορετικό από όλα τα άλλα, ένα παιχνίδι που μετουσιώνει τον πόνο ενός παιδιού που χάνει τη μαμά του σε χαμόγελο. Η μητέρα του μικρού Julien αργοπεθαίνει. Σε μία από τις τελευταίες τους στιγμές, του εμπιστεύεται τον πολύτιμο θησαυρό της, ένα τσίγκινο καρουσέλ. Ο θάνατος αφήνει τον Julien (Γκιγιόμ Κανέ) μόνο του. Ή σχεδόν μόνο του, καθώς έχει στο πλευρό την καλύτερή του φίλη, Sophie (Μαριόν Κοτιγιάρ).
Το μεταλλικό κουτί θα γίνει η αφορμή, για να ζήσουν τα δύο παιδιά (ο Julien και η Sophie) όλη τους τη ζωή με κομμένη την ανάσα.
Από την πρώτη στιγμή που γνωρίζονται, το παιχνίδι ξεκινά. Η Sophie και ο Julien φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες και ανταλλάσουν το καρουσέλ μαζί με μια ερώτηση: "Τολμάς;!". Οι προκλήσεις αρχίζουν και ο συμβιβασμός είναι μια λέξη που κανένας από τους δυο δεν γνωρίζει.
Στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του ο σκηνοθέτης Yann Samuell (Le jardin de Traverse, Mano-A-Mano, A propos de la crise) καταφέρνει να δημιουργήσει μια ταινία πλούσια σε εναλλαγές, ανατροπές και ξεσπάσματα υπό τους ήχους του "La vie en rose". Πολλοί μιλούν για ατμόσφαιρα που θυμίζει Amelie,άλλοι παρομοιάζουν την έντασή της με αυτήν του Trainspotting και του Fight Club (ταινίες που αποτέλεσαν κινηματογραφικές αναφορές του Samuell σε αυτή του την προσπάθεια όπως ο ίδιος τονίζει). Το σίγουρο όμως είναι οτι πρόκειται για μια προκλητικά πρωτότυπη ιστορία αγάπης, με δυνατές ερμηνείες και με ένα τέλος που διχάζει... Μια ταινία που νιώθεις ότι εκπληρώνει τα ανείπωτα όνειρά σου.
Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2004 με τον τίτλο "Αγάπα με αν τολμάς" και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Τολμάτε;


1 σχόλιο: