Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση με τον Μάνο

Συνάντηση με τον Μάνο

Μια μουσική συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιείται από αύριο και κάθε Κυριακή και Δευτέρα, για συνολικά τρία διήμερα, στη σκηνή του «Gazarte». Εκεί θα συναντηθεί ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον Μάνο Χατζιδάκι, εκεί θα «συνδιαλεχτούν» τα ταλέντα δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συνεχίζει τις παραστάσεις του στο «Gazarte», οι οποίες έχουν στεφτεί μέχρι στιγμής με πολύ μεγάλη επιτυχία, με μιαν ακόμη διαφορετική ενότητα, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι, τον δημιουργό που σημάδεψε ανεξίτηλα με το έργο του την ελληνική μουσική, εκείνον που συνδύασε λιτά κι αριστοτεχνικά συνάμα τη μουσική και την ποίηση, αλλά και αυτόν που έγραψε τα πιο απλά και διαχρονικά τραγούδια που αγαπήσαμε.

 Μοιάζει σαν την ανακάλυψη μιας συγγένειας , λέει η Μάρθα Φριντζήλα για τη συνεργασία της με τον Σταύρο Ξαρχάκο
"Μοιάζει σαν την ανακάλυψη μιας συγγένειας", λέει η Μάρθα Φριντζήλα για τη συνεργασία της με τον Σταύρο Ξαρχάκο
Τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι λοιπόν παρουσιάζονται μέσα από μια διαφορετική ανάγνωση, αυτήν του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος τούς δίνει μια νέα μουσική εκδοχή με τη δική του υπογραφή, διατηρώντας όμως απείραχτα το μουσικό βάθος και την καλλιτεχνική ουσία τους.
Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα είναι αφιερωμένο στο κορυφαίο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, τον «Μεγάλο Ερωτικό», ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί μια επιλογή τραγουδιών από διάφορα έργα του συνθέτη όπως η «Πορνογραφία», «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς» κ.ά.
Οι επιλογές
Για μια ακόμη φορά ο Σταύρος Ξαρχάκος επέλεξε για τον ρόλο του ερμηνευτή καλλιτέχνες που αναμετρώνται για πρώτη φορά -επισήμως τουλάχιστον- με αυτό το ρεπερτόριο.
Πρόκειται για την ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και τραγουδίστρια Μάρθα Φριντζήλα, τη νεαρή ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα που μας σύστησε ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από τη «Σπείρα - Σπείρα», και τον ερμηνευτή του «Σαμποτάζ» της Λένας Πλάτωνος, Γιάννη Παλαμίδα.
«Το βρίσκω λογικό να θέλει ο κ. Ξαρχάκος να ακούσει αυτά τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από φωνές που δεν είναι παγιωμένες σ' αυτό το ρεπερτόριο, έχουν όμως μια συγγένεια. Εξάλλου αυτή είναι η ουσία: να περνάνε τα μεγάλα τραγούδια στις επόμενες γενιές» μας λέει η Μάρθα Φριντζήλα, για να εξομολογηθεί αμέσως μετά: «Πέρα από πολύ τιμητικό, είναι και εξαιρετικά συγκινητικό για μένα το ότι ο κ. Ξαρχάκος μπορεί να ακούει αυτά τα τραγούδια και να φαντάζεται τη φωνή μου».
Πώς σκοπεύει να προσεγγίσει ερμηνευτικά αυτό το ρεπερτόριο; «Το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσω την καθοδήγηση του κ. Ξαρχάκου, στον οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.
Από κει και πέρα, ένας ερμηνευτής ούτε μπορεί να ξεφύγει από την προσωπικότητά του, ούτε όμως και να μη χρησιμοποιήσει στοιχεία των πρώτων ερμηνειών που έχουν καθορίσει τα τραγούδια».
Οσο για τα συναισθήματα που δημιουργεί η συνάντηση και συνεργασία με έναν τόσο σημαντικό δημιουργό; Η Μάρθα Φριντζήλα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συνάντηση με έναν σπουδαίο άνθρωπο σου μαθαίνει πάρα πολλά πράγματα. Για μένα η συνάντησή μου με τον Σταύρο Ξαρχάκο μοιάζει σαν την ανακάλυψη μιας συγγένειας».
  • ΟΡΧΗΣΤΡΑ
  • Και σε αυτό τον κύκλο παραστάσεων, μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο θα είναι η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής
Αναστασία Κουκά-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου