Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοχρονιά με τη Φιλαρμονική της Βιέννης

Η Φιλαρμονική της Βιέννης υποδέχεται τη νέα χρονιά με την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της στη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής, το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου.

Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στα πέρατα της γης το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου, θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με την παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, σε απευθείας μετάδοση από τη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών, Νικόλαος Δούμπας.

Τη Φιλαρμονική της Βιέννης, στη δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα, θα διευθύνει, για πρώτη φορά, ο 50χρονος Αυστριακός αρχιμουσικός Φραντς Βέλζερ-Μεστ, ο οποίος, έπειτα από πολύχρονη επιτυχή θητεία στο μουσικό γίγνεσθαι ανά τον κόσμο, ανέλαβε από την 1η Σεπτεμβρίου γενικός μουσικός διευθυντής της ξακουστής Κρατικής Όπερας της Βιέννης.
Την πρωτοχρονιάτικη συναυλία θα μεταδώσει απευθείας το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, από τις 12 ώρα Ελλάδας, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, το Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης, η ΕΤ1.
Στα 72 χρόνια από την επίσημη καθιέρωση αυτής της συναυλίας, ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ θα είναι ο έκτος στη σειρά Αυστριακός αρχιμουσικός που θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης, στη δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα, έπειτα από τους Κλέμενς Κράους, Γιόζεφ Κριπς, Βίλι Μποσκόφσκι, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και Νικολάους Χαρνοκούρτ.
Σε αυτή την πρεμιέρα του, ο Βέλζερ-Μεστ θα θέσει στο επίκεντρο του προγράμματος, τα έργα της μουσικής δυναστείας των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, τα ανεπανάληπτα «βαλς», τις γρήγορες «πόλκες» αλλά και τα «μαρς», τα δυναμικά εμβατήριά τους, συμπληρώνοντας με το «Βαλς-Μεφίστο» του άλλου μεγάλου Αυστριακού Φραντς Λιστ, με την ευκαιρία των εορτασμών μέσα στο 2011 των 200 χρόνων από τη γέννησή του.
Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν από σχεδόν 120 χρόνια, σημαδεύτηκε και πλαισιώνεται πάντα με τα αριστουργήματα των Στράους, ιδιαίτερα με εκείνα του γιου Γιόχαν Στράους, του οποίου η σφραγίδα της τότε συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης παραμένει μέχρι τις ημέρες μας.
Η πορεία της ξεκινά το 1892, όταν ουσιαστικά καθιερώθηκε, αλλά επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά. Το «ρεκόρ» διεύθυνσης μετά το 1946, έχει ο Βίλι Μποσκόφσκι, με τις 25 συνεχόμενες φορές που ήταν ο μαέστρος στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία.

Πηγή:http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου