Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Οι 17 καλύτερες ταινίες της σεζόν που έφυγε

Από το «Moonlight» του Μπάρι Τζέκινς (φωτογραφία άρθρου), μέχρι το «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» του Κένεθ Λόνεργκαν και από τον «Εμποράκο» του Ασγκάρ Φαραντί, στο κινηματογραφικό έπος του Κρίστοφερ Νόλαν, «Δουνκέρκη». Το 20176 μας έχει χαρίσει μέχρι στιγμής σπουδαίες ταινίες και με αφορμή την έναρξης της νέας κινηματογραφικής σεζόν, παρουσιάζουμε τις δεκαπέντε (15) πιο αγαπημένες του έτους, συν τις δύο καλύτερες ελληνικές δημιουργίες.
17. «Πλατεία Αμερικής» (2016) του Γιάννη Σακαρίδη
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 23 Μαρτίου

Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και οι ζωές τους θα αλλάξουν καθοριστικά. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του (Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης), μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμο του.
Τρία χρόνια μετά το προσεγμένο σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το φιλμ «Wild Duck» (2013), ο Γιάννης Σακαρίδης επιστρέφει δυναμικά με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του: «Πλατεία Αμερικής» (Amerika Square - 2016). Έχοντας ένα αξιόλογο σύνολο ηθοποιών στη διάθεση του και με οδηγό το βιβλίο «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιαννη Τσιρμπα, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να εισχωρήσει στην καρδιά μιας πόλης που επιβιώνει χτυπημένη από την ξενοφοβία, εκμαιεύοντας παράλληλα καλές ερμηνείες από τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Μάκη Παπαδημητρίου και τον εξαιρετικό, Βασίλη Κουκαλάνι.







16. «Άφτερλωβ» (2016) του Στέργιου Πάσχου
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Μαΐου
Ο Νίκος προσκαλεί την πρώην του, Σοφία, στο σπίτι ενός φίλου του που λείπει. Δεν θα την αφήσει να φύγει από εκεί, προτού μάθει γιατί χώρισαν. Μια μοντέρνα ερωτική ιστορία που μπορεί να ιδωθεί και ως εναλλακτική ρομαντική κομεντί. Βραβείο Επιτροπής Νέων στο τμήμα Σκηνοθέτες του σήμερα, του Φεστιβάλ Λοκάρνο, για το «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου, με τους Ηρώ Μπέζου και Χάρη Φραγκούλη. Η πιο όμορφη και ζωντανή ελληνική ταινία της σεζόν.
Το «Άφτερλωβ», είναι μια αστεία, συγκινητική και καυστική μετα-ερωτική ιστορία δυο ανθρώπων που αρνούνται να μεγαλώσουν, καθώς παρακολουθεί την απέλπιδα προσπάθεια ενός ζευγαριού για επικοινωνία. Αποκλεισμένοι και έγκλειστοι, αγκαλιά με λέξεις που περισσεύουν αλλά δεν φτάνουν για να εκφράσουν την ταραχή τους, περικυκλωμένοι από αναμνήσεις και ανήμποροι να εξηγήσουν αυτό που τους συμβαίνει, οι δυο ήρωες ξεκινούν μια αθώα βόλτα στην εξοχή για να συνειδητοποιήσουν πολύ γρήγορα πως έχουν χαθεί σ’ ένα αφιλόξενο κι ανεξερεύνητο δάσος...

15. «Το Φάντασμα στο Κέλυφος» (Ghost -in the Shell - 2017) του Ρούπερτ Σάντερς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 30 Μαρτίου
Η ταινία μας μεταφέρει στο κοντινό μέλλον, όπου η Σκάρλετ Τζοχάνσον βρίσκεται στον ρόλο της Ταγματάρχη, ενός ιδιότυπου, υβριδικού πλάσματος, μίας cyborg αστυνομικού. Η ηρωίδα μας ηγείται μιας επίλεκτης δύναμης, του Τομέα 9, με αποστολή να σταματήσει έναν πανίσχυρο εχθρό, μια τρομοκρατική οργάνωση που χακάρει το μυαλό των ανθρώπων κι έτσι τους ελέγχει. Ο Τομέας 9 κυνηγά τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες και εγκληματίες, για τον λόγο αυτό, συνεργάζεται με την Hanka Robotics. Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο εχθρό, τον Laughing Man που δεν πρόκειται να σταματήσει μπροστά σε τίποτε. Στόχος του να καταστρέψει όλη την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η εταιρία Hanka Robotics.
Η ιερή Βίβλος των manga, το θρυλικό «Ghost in the Shell» του Σίρο Μασαμούνε, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Ρούπερτ Σάντερς (Η Χιονάτη και ο Κυνηγός - 2012). Τη μουσική υπογράφει ο Κλιντ Μάνσελ και τα ειδικά εφέ ο βραβευμένος με πέντε Όσκαρ, Σερ Ρίτσαρντ Τέιλορ και η ομάδα του. Μία ολοκληρωμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, που θα ανταμείψει τους λάτρεις του είδους, αλλά και θα συγκινήσει, όσους διάβασαν, παρακολουθήσαν και αγάπησαν το αρχετυπικό manga και τις αντίστοιχες ταινίες και σειρές animation...

14. «Δολοφονικά Αμαξίδια» (Kills on Wheels / Tiszta szívvel - 2016) του Ατίλα Τιλ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 02 Φεβρουαρίου
Τα «Δολοφονικά Αμαξίδια» αποτελούν τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Ατίλα Τιλ. Με χιούμορ και ευαισθησία, ο σκηνοθέτης από την Ουγγαρία, παρουσιάζει μία ταινία για ανθρώπους με αναπηρία, που δεν τους υποδύονται ηθοποιοί, αλλά αληθινοί ήρωες. Το φιλμ παρουσιάστηκε και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο της 57ης διοργάνωσης.
Μια ουσιαστική κωμωδία δράσης για μια συμμορία δολοφόνων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια. Ένα 20χρονο αγόρι, ο φίλος του κι ένας πρώην πυροσβέστης, κυριευμένοι από απελπισία κι από φόβο πως σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαφία. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θολώνουν...

13. «Διχασμένος» (Split - 2017) του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Ιανουαρίου
Ο ήρωας της ταινίας πάσχει από Διασχιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας). Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη μέσα στο ίδιο άτομο δύο ή περισσότερων ξεχωριστών προσωπικοτήτων (ταυτοτήτων ) ή καταστάσεων προσωπικότητας. Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης, συμπεριφοράς, σχέσεων με το περιβάλλον, τύπο αναμνήσεων, φυσικές αντοχές κτλ. Επίσης κάθε μια κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε διαφορετικές περιόδους. Η μετάβαση από τη μια προσωπικότητα στην άλλη συχνά είναι ξαφνική και απότομη και συχνά συνδέεται με κάποιο ψυχοκοινωνικό στρες. Οι προσωπικότητες συνήθως είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη και εκφράζουν διαφορετικές μη συντεθειμένες πλευρές της ταυτότητας (αλλά και της μνήμης και της συνείδησης) του ατόμου.
Οι προσωπικότητες δίνουν διαφορετικά ονόματα στον εαυτό τους και μπορεί να αναφέρουν διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικό φύλο κτλ. Η κάθε μια προσωπικότητα μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξη των άλλων προσωπικοτήτων, μπορεί όμως και να γνωρίζει στοιχεία ή λεπτομέρειες των άλλων προσωπικοτήτων, να ακούει ή να βλέπει τι κάνουν και να έρχεται σε σύγκρουση μ' αυτές. Άτομα με τη διαταραχή αυτή βιώνουν συχνά κενά της μνήμης που αντιστοιχούν στην κατάληψη του εαυτού από κάποια άλλη προσωπικότητα. Ένα άλλο σύμπτωμα της διαταραχής είναι η σοβαρή αμνησία, η οποία δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως κοινή αφηρημάδα.
Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Μ. Νάιτ Σιάμαλαν επιστρέφει στον παλιό, καλό του εαυτό (Η Έκτη Αίσθηση, Άφθαρτος) μ' ένα κλειστοφοβικό, ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα. Ο Τζέιμς Μακ Αβόι, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, είναι συγκλονιστικός στον ρόλο του Κέβιν, ενός νεαρού που πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας με αποτέλεσμα να έχει 23 διαφορετικές και τελείως διακριτές μεταξύ τους προσωπικότητες. Όταν μια από τις 23 προσωπικότητές του κυριαρχεί, απάγει και φυλακίζει σ' ένα σκοτεινό, υπόγειο δωμάτιο, τρία νεαρά κορίτσια, τότε μια 24η κρυμμένη προσωπικότητα, όμοια με τέρας, ετοιμάζεται να ξεπροβάλλει και να κλείσει τον κύκλο της απόλυτης παράνοιας. Πρωταγωνιστούν επίσης η Άνια Τέιλορ-Τζόι και η Μπέτι Μπάκλεϊ.

12. «Νερούδα» (Neruda - 2016) του Πάμπλο Λαρέν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 09 Φεβρουαρίου
Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα (Λουίς Νιέκο) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα (Αλφρέντο Κάστρο). Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσοναου (Γκαέλ Γκαρσία Μπενάλ) έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General». Παράλληλα στην Ευρώπη ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του Νερούδα. Ωστόσο, ο ποιητής βρίσκει τον αγώνα με την νέμεσή του, τον επιθεωρητή, ως ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό του.
Ο Πάμπλο Λαρέν κατάφερε κάτι σπάνιο στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Κατόρθωσε να ολοκληρώσει μέσα στο 2016, όχι μία αλλά δύο αξιόλογες ταινίες, οι οποίες και οι δύο ανήκουν στο είδος της βιογραφίας. Ο σπουδαίος Χιλιανός σκηνοθέτης, μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το φιλμ «Τζάκι» (Jackie - 2016) με την εξαιρετική Νάταλι Πόρτμαν να ενσαρκώνει την Τζάκι Κένεντι, αλλά και την αντισυμβατική βιογραφία «Νερούδα» (Neruda - 2016), με πρωταγωνιστή τον συνήθη ύποπτο Γκαέλ Γκαρσία Μπενάλ - οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και το 2012 στο φιλμ «No». Οι δύο βιογραφίες φέρνουν την υπογραφή του αξιόλογου δημιουργού, αλλά μοιάζουν μεταξύ τους όσο και οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος...

11. «Νυκτόβια Πλάσματα» (Nocturnal Animals - 2016) του Τομ Φορντ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05 Ιανουαρίου
Επτά χρόνια μετά το αξιόλογο φιλμ «Ένας Άνδρας Μόνος» (A Single Man - 2009), ο Τομ Φορντ επιστρέφει εντυπωσιακά με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του: «Νυκτόβια Πλάσματα» (Nocturnal Animals - 2016). Πρόκειται για μία ερωτική ιστορία, βίας κι εκδίκησης, η οποία δικαίως ενθουσίασε τόσο το κοινό όσο και τους κριτικούς στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Πρωταγωνιστεί η εξαιρετική Έιμι Άνταμς και ο Τζέικ Γκίλενχαλ.
Εξαιρετική πράγματι για ακόμα μία φορά η Έιμι Άνταμς - ίσως η πιο αδικημένη Αμερικανίδα ηθοποιός της εποχής μας, με πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά κανένα χρυσό αγαλματίδιο στην κατοχή της - παραδίδει και πάλι μία σπουδαία ερμηνεία, μετά το φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Η Άφιξη» (Arrival - 2016) του Ντένις Βιλνέβ.
Δίπλα της στέκονται επάξια, ο Τζέικ Γκίλενχαλ και ο Μάικλ Σάνον, ενώ η θετική έκπληξη έρχεται από τον Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, σ' έναν καταλυτικό ρόλο και σε μία ερμηνεία που του χάρισε και μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ, στην Κατηγορία Β' Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, ενώ κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα, στην αντίστοιχη κατηγορία.

10. «Ο Εμποράκος» (The Salesman - 2016) του Ασγκάρ Φαραντί
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Ιανουαρίου
Η ταινία, αποτελεί μια τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ. Μια ηθοποιός που ανεβάζει το έργο του Μίλερ στην Τεχεράνη δέχεται την επίθεση ενός αγνώστου μέσα στο σπίτι της και ο σύζυγός της αναλαμβάνει να βρει μόνος του τον ένοχο, βιώνοντας έναν αναπάντεχο παραλληλισμό για τον οποίο βέβαια δεν είναι έτοιμος. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Σαχάμπ Χοσεϊνί και η Ταράνεχ Αλιντούστι. Τρία χρόνια μετά το «Παρελθόν» (Le Passé - 2013) - Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας - ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Ο Εμποράκος» (The Salesman - 2016).

09. «Paterson» (2016) του Τζιμ Τζάρμους
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05 Ιανουαρίου
Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ) ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει εκπληκτικά ποιήματα. Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο ιδιόρρυθμος σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές. Ο Πάτερσον αγαπά τη Λόρα, κι αυτή τον αγαπά. Αυτός επικροτεί τις νεόκοπες φιλοδοξίες της. Αυτή υποστηρίζει το ταλέντο του στην ποίηση.
Τρία χρόνια μετά το φιλμ του «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» (Only Lovers Left Alive - 2013), ο Τζιμ Τζάρμους επιστρέφει ανανεωμένος με τη νέα του δημιουργία: «Paterson» (2016). Ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά, μας προσφέρει απλόχερα μια γενναιόδωρη ιστορία και μας δείχνει γιατί οι μικρές ανθρώπινες στιγμές της καθημερινότητας μας είναι τελικά και οι πιο πολύτιμες στη ζωή. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, ο ταλαντούχος Άνταμ Ντράιβερ και η πάντα γοητευτική Γκολσιφτέ Φαραχανί.

08. «Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι» (The Happiest Day in the Life of Olli Maki - 2016) του Γιούχο Κουοσμάνεν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 02 Μαρτίου
Το καλοκαίρι του 1962, ο Όλλι Μάκι αγωνίζεται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού. Ο δρόμος για την επιτυχία, από την επαρχία της Φινλανδίας μέχρι την καρδιά του Ελσίνκι, μοιάζει να είναι βέβαιος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χάσει βάρος και να συγκεντρωθεί στην προπόνηση. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ο Όλλι έχει ερωτευτεί τη Ράιγια!
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία του γνωστού Φιλανδού μποξέρ Όλλι Μάκι, ο οποίος στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί εναντίον του τότε παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία φτερό, του Αμερικανού, Davey Moore.
Με αφορμή αυτή την ιστορία, ο Γιούχο Κουοσμάνεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το ιδιαίτερο σενάριο των Μίκο Μιλιλάχτι και Γιούχ Κουοσμάνεν, χτίζοντας καρέ καρέ την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Ο Φιλανδός σκηνοθέτης επιλέγει να παρουσιάσει το φιλμ του σε ασπρόμαυρο φόντο, επιλογή που αποδεικνύεται ιδανική, καθώς έτσι καταφέρνει να μεταφέρει τον θεατή στο κλίμα της εποχής, έχοντας σύμμαχο του την εξαιρετική φωτογραφία του Τζέι Πι Πάσι.

07. «Αποπλάνηση» (The Beguiled - 2017) της Σοφία Κόπολα
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06 Ιουλίου
Η ατμοσφαιρική ταινία, «Η Αποπλάνηση», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Κάλιναν, αφηγείται, μέσα από τη γυναικεία ματιά, την ιστορία ενός πληγωμένου στρατιώτη (Κόλιν Φάρελ) που, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1864, βρίσκει καταφύγιο, ώσπου να αναρρώσει, σε ένα σχολείο θηλέων οικότροφων στη Βιρτζίνια, όπου τον περιθάλπουν ως ηθικό τους χρέος. Η παρουσία του εκεί όμως, ξυπνά στα κορίτσια και τις μοναχικές γυναίκες του σχολείου (Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ), καταπιεσμένα ένστικτα, πάθη και ανάγκες, προκαλώντας μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις που φτάνουν ακόμα και στα άκρα.
Τέσσερα χρόνια μετά το «The Bling Ring» (2013) με την Έμμα Γουάτσον, η Σοφία Κόπολα επιστρέφει δριμύτερη με την έκτη μεγάλου μήκους ταινία της. Η Αμερικανίδα σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Κάλιναν, χαρίζοντας μας μία αξιόλογη ταινία και προσφέροντας τη δική της προσωπική ματιά, καθώς το έργο είχε γυριστεί και το 1971, με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ. Πρόκειται για ένα αινιγματικό θρίλερ αποπλάνησης, με αξιόλογο σύνολο ηθοποιών, το οποίο απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

06. «Afterimage» (2016) του Αντρέι Βάιντα
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20 Απριλίου
Στην μεταπολεμική Πολωνία, ο πρωτοποριακός ζωγράφος Βλάντισλαβ Στρεμίνσκι δουλεύει ως καθηγητής στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών. Ένας μεγάλος καλλιτέχνης και συν-δημιουργός της θεωρίας του Unism, ο Στρεμίνσκι έγινε διάσημος πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μαθητές του ακόμα τον αντιμετωπίζουν σαν τον «Μεσσία της μοντέρνας ζωγραφικής», αλλά οι αρχές του Πανεπιστημίου και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν διαφορετική άποψη. Ο Στρεμίνσκι δεν διαπραγματεύεται τη τέχνη του και αρνείται να συμμορφωθεί στους κανονισμούς του κόμματος. Σταδιακά αποβάλλεται από το πανεπιστήμιο και την ένωση των καλλιτεχνών. Αλλά οι μαθητές του εξακολουθούν να τον στηρίζουν και να τον επισκέπτονται για ιδιωτικά μαθήματα.
Η ταινία «Afterimage» σηματοδοτεί το τελευταίο κινηματογραφικό αριστούργημα του Αντρέι Βάιντα. Ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης που έφυγε από τη ζωή στις 9 Οκτωβρίου του 2016, αφήνοντας πίσω του σπουδαίες ταινίες - μεταξύ των οποίων: «Κανάλ», «Στάχτες και Διαμάντια», «Χωρίς Αναισθητικό» - αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το σπάνιο ταλέντο του και την οξύτητα του να παρατηρεί και να καταγράφει τις ιστορικό-κοινωνικές αλλαγές και τους μηχανισμούς τους, φέρνοντας στο φως, τη ζωή και το έργο του αντισυμβατικού καλλιτέχνη, Βλάντισλαβ Στρεμίνσκι.

05. «Δουνκέρκη» (Dunkirk - 2017) του Κρίστοφερ Νόλαν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 24 Αυγούστου
Η ταινία «Δουνκέρκη» ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα. Αεροπλάνα spitfires της RAF (Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας) έρχονται αντιμέτωπα με τον εχθρό πάνω από το Κανάλι προσπαθώντας να προστατεύσουν τους ανυπεράσπιστους άνδρες στην στεριά.
Ο Κρίστοφερ Νόλαν («Inception», τριλογία «The Dark Knight») σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο στην επική, δραματική ταινία «Δουνκέρκη», το νέο του κινηματογραφικό project, τρία χρόνια μετά το «Interstellar». Μία αξιόλογη ταινία είδους, με εξαιρετική φωτογραφία, καλές ερμηνείες κι ένα υποβλητικό μουσικό σκορ - το οποίο υπογράφει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Χανς Ζίμμερ - που συντροφεύει και ταξιδεύει τον θεατή σε κάθε σεκάνς. Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Βρετανού σκηνοθέτη διεκδικεί με άνεση μία θέση στις καλύτερες ταινίες του 2017...

04. «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου» (It's Only the End of the World - 2016) του Ξαβιέ Ντολάν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 23 Μαρτίου
Μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας, ένας συγγραφέας γυρίζει στο πατρικό του με σκοπό να κάνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση στην οικογένεια του. Το ήσυχο απόγευμα όμως, δίνει τη θέση του σε αντιπαραθέσεις, βεντέτες, συναισθήματα υποκινούμενα από μοναξιά κι αμφιβολία, κι όλες οι απόπειρες αποτυγχάνουν από την ανικανότητα των ανθρώπων να ακούσουν και ν’ αγαπήσουν. Το τρομερό παιδί της Έβδομης Τέχνης, μεγάλωσε και επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Ο λόγος για τον εξαιρετικό δημιουργό, Ξαβιέ Ντολάν και τη νέα του δημιουργία: «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου». Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Μπάι, Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ.

03. «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» (Manchester by the Sea - 2016) του Κένεθ Λόνεργκαν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 16 Φεβρουαρίου
Στην τρίτη του μεγάλου μήκους ταινία ο Κένεθ Λόνεργκαν, επιτυγχάνει την καλλιτεχνική υπέρβαση, παρουσιάζοντας μία σπουδαία ταινία, που αξίζει να συγκαταλέγεται στις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες της νέας σεζόν. Έχοντας αποσπάσει δύο Χρυσές Σφαίρες και με έξι Υποψηφιότητες στα επερχόμενα Όσκαρ, το φιλμ του Αμερικανού σκηνοθέτη, «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» (Manchester by the Sea - 2016), διακατέχεται από τις εξαιρετικές ερμηνείες του Κέισι Αφλεκ και της Μισέλ Γουίλιαμς.
Η ταινία «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» (Manchester by the Sea - 2016) του Κένεθ Λόνεργκαν, εξελίσσεται μέσα από μία συγκινητική, δραματική ιστορία με κοινωνικές προεκτάσεις. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης εντρυφεί αργά αλλά σταθερά στις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσων και ειδικά των οικογενειακών, με φόντο το χάσμα των γενεών, αλλά και τον αλκοολισμό. Ο Κέισι Αφλεκ είναι εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, χαρίζοντας μας την καλύτερη ερμηνεία της αξιόλογης καριέρας του.

02. «Moonlight» (2016) του Μπάρι Τζέκινς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Ιανουαρίου
Η ταινία καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νεαρός ομοφυλόφιλος, καθώς ενηλικιώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζει σε μια πολύ σκληρή γειτονιά του Μαϊάμι και προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο, να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Η μητέρα του είναι εξαρτημένη από το κρακ και αυτό κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας θα ξεκινήσει.
Ο Μπάρι Τζέκινς, οκτώ χρόνια μετά το ρομαντικό δράμα «Medicine for Melancholy» (2008), επιστρέφει με την αριστουργηματική, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό πορτρέτο της κοινωνίας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού θίγοντας θέματα, όπως ο ρατσισμός, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, οι φυλετικές διακρίσεις, το bullying και τα ναρκωτικά. Το «Moonlight» (2016) είναι ένα φιλμ - ωδή στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία βούλησης. Τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας / Δράμα, ενώ απέσπασε και οκτώ (8) συνολικά υποψηφιότητες στα Βραβεία Όσκαρ.

01. «Ήρεμο Πάθος» (A Quiet Passion - 2016) του Τέρενς Ντέιβις
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01 Ιουλίου
Η υπόκωφη, αλλά γεμάτη εσωτερικές εντάσεις ζωή της μεγαλύτερης Αμερικανίδας ποιήτριας, που έζησε απομονωμένη στο δωμάτιό της και φύλαγε το ογκωδέστατο, συναρπαστικό έργο της στα συρτάρια της. Ένας αριστοκράτης του κινηματογράφου τρυπώνει μέσα στο καταφύγιο και στην ψυχή της Έμιλι Ντίκινσον και ακολουθεί τις στιγμές που η «Λευκή Λαίδη» φανέρωσε το ανυπότακτο πνεύμα της, από τα νεανικά της χρόνια μέχρι το θάνατό της, μέσα από λάθος έρωτες και μικρές ή μεγάλες απώλειες.


Ένα αριστούργημα συναισθημάτων από τον σπουδαίο Βρετανό σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις ("Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα"). Ένα εξαιρετικό φιλμ, με αξιόλογο καστ που εκμεταλλεύεται ιδανικά ένα καλά δομημένο σενάριο. Από τα ωραιότερα έργα που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον Νοέμβριο του 2016 στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το «Ήρεμο Πάθος» συγκινεί, προκαλεί συζητήσεις και μένει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό του θεατή που θα το αγκαλιάσει. Πρωταγωνιστούν: Σίνθια Νίξον, Τζένιφερ Ελ, Ντάνκαν Νταφ, Κιθ Καραντάιν, Τζόντι Μέι, Τζοάνα Μπέικον, Έμα Μπελ.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου