Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Μπενβενίστε ή Οικία Σερβέτ Χανούμ, Δελφών και Παρασκευοπούλου, στη Θεσσαλονίκη

Μπενβενίστε ή Οικία Σερβέτ Χανούμ, Δελφών και Παρασκευοπούλου, στη Θεσσαλονίκη

Ένα από τα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της πόλης που εγκαταλείφθηκαν και ρημάζουν στο πέρασμα του χρόνου, αν και από το 1984 χαρακτηρίστηκε "διατηρητέο".

Οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο κτίσμα που βρίσκεται στη γωνία των οδών Παρασκευοπούλου και Δελφών, αναφέρουν πως χτίστηκε κάπου ανάμεσα στο 1907 έως και 1919. Η περιοχή που βρίσκεται ήταν η τότε επονομαζόμενη "συνοικία των Εξοχών" ή "συνοικία των Πύργων", έξω από τα τείχη της πόλης. Εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου σταδιακά άρχισαν να χτίζονται πολυτελείς βίλες από εύπορους κατοίκους της πόλης.

Το οίκημα Μπενβενίστε είναι διώροφο. Ο κάθε όροφος είναι διαμορφωμένος σε ανεξάρτητο διαμέρισμα. Η στατικότητά του δεν επηρεάστηκε από τους σεισμούς. Υπάρχουν ωστόσο εμφανείς εξωτερικές φθορές. 
 Αρχικά ήταν ιδιοκτησία της Σερβέτ Χανούμ, συζύγου του Τεφήκ Εφέντη, διευθυντή Ιδιωτικής σχολής Ντονμέδων (οι ντονμέδες ήταν εξισλαμισμένοι Εβραίοι, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης). Στο επόμενο παράλληλο στενό, στη σημερινή οδό Αρχαιολογικού μουσείου, βρίσκεται το Γενί Τζαμί (πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο), που προορίζονταν αρχικά να είναι ο ιερός χώρος των Ντονμέδων. Αυτό εξηγεί και δικαιολογεί το γεγονός ότι στην περιοχή κατοικούσαν αρκετοί Ντονμέδες, ενδεχομένως η πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων της πόλης. Κάποια στιγμή το οίκημα μισθώθηκε σε εβραϊκές οικογένειες. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, κατοικήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα από πρόσφυγες.

 Το 1925 το κτίριο τέθηκε υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ανταλλάξιμων μουσουλμανικών περιουσιών. Το 1927 η αντίστοιχη υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας το πούλησε στον σημερινό της ιδιοκτήτη Σιντώ Λάου Μπεμβενίστε και το 1942, το ¼ της οικίας πέρασε στην ιδιοκτησία του Σιντώ Γιουδά Ρεβάχ. Από το 1955 συνοιδιοκτήτης μέχρι και σήμερα είναι ο Στέφανος Παπαϊσίδης. 

Κείμενο : Λία Μαλλίδου
Φωτογραφίες : Δημήτρης Συμεωνίδης
 Benveniste-Paraskevopoulou-01
Benveniste-Paraskevopoulou-02
Benveniste-Paraskevopoulou-03
Benveniste-Paraskevopoulou-04
Benveniste-Paraskevopoulou-06
Benveniste-Paraskevopoulou-05
Benveniste-Paraskevopoulou-06
Benveniste-Paraskevopoulou-07
Benveniste-Paraskevopoulou-08
Benveniste-Paraskevopoulou-09
Benveniste-Paraskevopoulou-11
Benveniste-Paraskevopoulou-12
Benveniste-Paraskevopoulou-13
Benveniste-Paraskevopoulou-14
Benveniste-Paraskevopoulou-15
Benveniste-Paraskevopoulou-16
Benveniste-Paraskevopoulou-17
Benveniste-Paraskevopoulou-18
Benveniste-Paraskevopoulou-19
Benveniste-Paraskevopoulou-20
Benveniste-Paraskevopoulou-21
Benveniste-Paraskevopoulou-22

Thessaloniki Arts and Culture  http://www.thessalonikiartsandculture.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου