Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Οι γάτες του Μπουκόφσκι


Πρόκειται για έναν από τους πιο αυθεντικούς συγγραφείς και ποιητές του 20ου αιώνα που έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο εξωτερικό. Το όνομα του συνδέθηκε ιδιαίτερα με το περιθώριο λόγω του τρόπου ζωής του. Τα έργα του στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αυτοβιογραφικά, αν και ακόμη κι αυτά, περιέχουν αρκετά φανταστικά στοιχεία.Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου
Ωστόσο, τρία νέα βιβλία με αδημοσίευτα έως τώρα έργα του Τσαρλς Μπουκόφσκι δείχνουν μια άλλη πλευρά του συγγραφέα. Η πλευρά αυτή περιλαμβάνει την αγάπη του για τις γάτες τις οποίες χαρακτηρίζει ως «δασκάλες του».
Ο συγγραφέας των γνωστών μυθιστορημάτων «Factotum» και «Women» αποτύπωσε την αγάπη του για τις γάτες σε διάφορα ποιήματα όπως το «My cats» και το «The history of one tough motherfucker». Αργότερα μέσα στη χρονιά, το υλικό θα συγκεντρωθεί και θα εκδοθεί σε έναν τόμο με τίτλο «Γάτες».

«Εάν αισθάνεστε άσχημα απλά δείτε τις γάτες. Θα αισθανθείτε καλύτερα επειδή ξέρουν τα πάντα όπως ακριβώς είναι» είχε πει κάποτε ο συγγραφέας. «Όσο περισσότερες γάτες έχετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι διάρκεια της ζωής σας. Αν έχετε εκατό γάτες θα ζήσετε δέκα φορές περισσότερο από ό,τι αν έχετε δέκα. Κάποια μέρα αυτό το “μυστικό” θα ανακαλυφθεί και όλοι θα έχουν χιλιάδες γάτες» πρόσθεσε.
Ο Χάουαρντ Σάουνις, συγγραφέας του βιβλίου «Charles Bukowski: Locked in the Arms of a Crazy Life» εξηγεί την αγάπη του Μπουκόφσκι για τις γάτες: «έγινε συναισθηματικός στα γηρατειά του. Όταν έβγαλε κάποια χρήματα, πήγε μαζί με την γυναίκα του να ζήσει την “ζωή στα προάστια” και εκεί είχαν πολλές γάτες».
Στο έργο του «The history of one tough motherfucker» έμπνευση του συγγραφέα είναι μια γάτα η οποία επέζησε αφού την είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Το πείσμα του ζώου να παλέψει για να μείνει στην ζωή συγκίνησε τον συγγραφέα.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου