Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Αλκαλικές vs όξινες τροφές

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το ph του οργανισμού μας είναι ελαφρά αλκαλικό, δηλαδή 7,4 και εμείς, μέσω των τροφών, οφείλουμε να το διατηρήσουμε. Αυτός είναι βέβαια και ο λόγος που η κατανάλωση αλκαλικών τροφών και όχι όξινων αποτελεί την τέταρτη θεμελιώδη αρχή της διατροφής. H αναλογία για κατανάλωση σε αλκαλικές τροφές πρέπει να είναι 80% και 20% σε όξινες. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες τροφές που ανήκουν στην κάθε κατηγορία, αλλά και πώς οι αλκαλικές τροφές βοηθούν στην απώλεια κιλών.
“Τροφή”: Θεμελιώδης αρχή είναι η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ  του 80 – 20% και όχι η υπερ-αλκαλοποίηση του οργανισμού. Απλώς στις ημέρες μας η διατροφή μας κλίνει κυρίως προς τα όξινα τρόφιμα γι` αυτό και έχει επέλθει ανισορροπία με όλα τα παρελκόμενα (ασθένειες, κ.τ.λ.). 
Οι όξινες τροφές έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού και την απορρόφηση στοιχειώδους ενέργειας, αφήνοντάς μας απροστάτευτους στις ασθένειες και προσθέτοντάς μας παράλληλα κιλά. Αυτό οφείλεται στο ότι το όξινο περιβάλλον οξειδώνει τους ιστούς και τα όργανα, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την παραμονή επιβλαβών βακτηριδίων και μικροοργανισμών. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι αλκαλικές τροφές αποτελούν τη βάση της υγείας, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο που σήμερα η πιο διάσημη δίαιτα των Χολιγουντιανών σταρς είναι η «αλκαλική».

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο με τον οποίο «λειτουργούν» οι όξινες έναντι των αλκαλικών τροφών, η σχέση μεταξύ οξυγόνου και οξέος είναι παρεμποδιστική. Όταν λοιπόν το οξυγόνο εισέλθει σε ένα όξινο περιβάλλον και συνδυαστεί με ιόντα υδρογόνου, μπορεί να σχηματίσει νερό. Το οξυγόνο αυτό ενώ βοηθά να εξουδετερωθεί το οξύ, εμποδίζεται στο να φτάσει στους ιστούς. Όταν όμως το οξυγόνο εισέλθει σε αλκαλικό διάλυμα, τα δύο ιόντα υδροξυλίου συνδυάζονται με το διάλυμα αυτό για να δημιουργήσουν ένα μόριο νερού και ένα άτομο οξυγόνου, το οποίο είναι ελεύθερο να ωφελήσει όλους τους ιστούς του σώματος. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου για Πληροφορίες Βιοτεχνολογίας (National Center for Biotechnology Information ΝCBI), τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν σε ph=8,5 και ζουν τα υγιή. Καταναλώνοντας, λοιπόν, περισσότερες αλκαλικές τροφές (80%) έναντι των όξινων (20%), διατηρούμε την ισορροπία αυτή του σώματός μας. Όταν τελικά επιτύχουμε την υπερίσχυση των αλκαλικών τροφών, τότε το σώμα μας επανέρχεται φυσιολογικά στο κανονικό του βάρος μέσα σε λίγους μήνες. Βέβαια τα οφέλη στην κατανάλωση αλκαλικών τροφών δεν σταματούν εδώ, αφού μελέτες έχουν δείξει πως θεραπεύουν τις εντερικές διαταραχές και το πρήξιμο, το οποίο φυσικά οφείλεται στο ότι οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι αλκαλικές μάλιστα έχουν την ιδιότητα να εισέρχονται στο αίμα μας και να ανανεώνουν κάθε κύτταρο του σώματός μας.
Οι σημαντικότερες αλκαλικές, που πρέπει να καταναλώνετε, είναι οι εξής:
Όξινες τροφές είναι οι εξής:
  • Το καλαμπόκι και οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Για παράδειγμα το καλαμπόκι έχει ph= 5,2 και οι φακές έχουν 6,3. Είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αλλά αν επιθυμείτε να μειώσετε τα επίπεδα οξέως στο σώμα σας, σίγουρα θα πρέπει να προσέχετε την κατανάλωσή τους. 
  • Ελιές (ph=6) 
  • Φρούτα, όπως τα βατόμουρακράνμπερις και η κορινθιακή σταφίδα έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Η κορινθιακή σταφίδα είναι όξινη, λόγω των γλυκαντικών ουσιών και των συντηρητικών, ενώ τα βατόμουρα έχουν ph=3,3. 
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί cottage, το βούτυρο γάλακτος, τα σκληρά τυριά, αλλά και τα παγωτά αποδεικνύουν το όξινο περιβάλλον τους από το ph του γάλακτος που είναι 6,4. 
  • Κρόκος αυγών (ph=6,1) 
  • Αλκοολούχα ποτά 
  • Καφές και ροφήματα με καφεΐνη 
  • Κρέας βοδινό, κατσικίσιο. 
Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι για να διατηρηθεί μια ισορροπία στον οργανισμό μας, δεν πρέπει μόνο να «βομβαρδίζουμε» τον οργανισμό μας με αλκαλικές τροφές, αλλά να συμπεριλαμβάνουμε και τις όξινες, στην αναλογία εκείνη βέβαια που ευνοεί τις λειτουργίες του σώματός μας. ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων MSc
Αλκαλικές-vs-όξινες-alkalikes-vs-oxines
Τρόποι να κάνετε την διατροφή σας πιο αλκαλική
http://proionta-tis-fisis.com/alkalikes-vs-oxines-trofes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου