Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη με τον αγαπημένο Γεράσιμο Ευαγγελάτο


Aν θα μπορούσα να συζητάω με αυτόν τον άνθρωπο όσο διάστημα θέλω σε μια συνέντευξη,λογικά  αυτό θα κρατούσε μέρες ολόκληρες. Είναι όπως μια ταινία που δεν έχεις δει ,την έχεις αγαπήσει όμως δυνατά πριν καν μπεις στην αίθουσα προβολής.Έτσι έχω στα μάτια μου τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.Έναν σύγχρονο ποιητή της ζωής,των συναισθημάτων και των ανθρώπων.Έναν στιχουργό-δημιουργό που περνάει ελεύθερος από μπροστά σου όμως σου "μένει".Σκέφτομαι αν αυτά που γράφω μοιάζουν υπερβολή.Δεν είναι όμως υπερβολή όλη αυτή η αγάπη και η "μικρή συμφωνία" απόψεων και θαυμασμού των ακροατών που έχουν αγαπήσει τα τραγούδια του...


Ο Γεράσιμος (ας μου επιτραπεί στον ενικό) ,μου έδωσε μεγάλη χαρά να αποδεχτεί την πρόταση μου να πραγματοποιήσουμε αυτή την συνέντευξη.Σαφώς ξεφεύγω από την κλασική μέθοδο να παρουσιάσω το βιογραφικό του,στο οποίο είμαι σίγουρη θα το γεμίσει και θα το πλουτίσει με απόλυτη ουσία.
Σας  καταθέτω όλα όσα είπαμε με μεγάλη εκτίμηση .
Πρόσωπο: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
1)Στον χώρο της μουσικής ,έχεις ξεχωρίσει όσον αφορά τους νέους δημιουργούς. Τι πιστεύεις πως λείπει από το ελληνικό τραγούδι;
Γ.Ευαγγελάτος:Το ελληνικό τραγούδι τα έχει όλα. Ίσως και περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται. Έχει άξιους, ικανούς κι αφοσιωμένους εργάτες, αλεξιπτωτιστές, επιτήδειους, άσχετους. Αν του λείπει κάτι αυτό είναι η στήριξη. Από φορείς. Από την ασθενική πια ελεύθερη ραδιοφωνία από τις δισκογραφικές και τέλος από τους ίδιους τους ακροατές που σε μεγάλο βαθμό το έχουν υποβαθμίσει σε μια παράπλευρη συνοδεία της καθημερινότητας τους. 
2)Οι στίχοι σου κυρίως  είναι μελαγχολικοί και αναζητούν την αλήθεια. Πρόκειται για βιώματα ξεκάθαρα προσωπικά σου ή εύκολα μπορείς  σε μια κόλλα χαρτί να ξεδιπλώσεις μια ιστορία;
Γ.Ευαγγελάτος:Είναι συνδυασμός και των δυο. Καμία πραγματική εμπειρία δεν αρκεί για να ολοκληρώσει ένα τραγούδι και καμία υπόθεση δε μπορεί να σταθεί αν δεν κουβαλάει και μια γερή δόση αλήθειας. Τα ποσοστά των δυο διαφέρουν από τραγούδι σε τραγούδι. Μερικές φορές κι εγώ ο ίδιος τα μπερδεύω.
3)Δικά σου τραγούδια με την μεγαλύτερη αναγνώριση προέρχονται κυρίως από την συνεργασία σου ,με την αγαπημένη Νατάσσα Μποφίλιου. Είναι η «φωνή» σου;
Γ.Ευαγγελάτος:Το έχω πει από την αρχή της συνύπαρξής μας πολλές φορές κι ακόμα δεν έχω αναθεωρήσει: η Νατάσσα είναι η φωνή της ψυχής μου. Με τα χρόνια έχει αναπτυχθεί μια βαθιά δημιουργική συγγένεια μεταξύ μας. Όταν ξέρω πως θα πει ένα τραγούδι μου, μπορώ να είμαι ήσυχος πως θα αισθανθεί τις πιο υπόγειες αποχρώσεις του, σαν να το έχει γράψει εκείνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που φωτίζει πτυχές που κι εγώ ο ίδιος αγνοώ. 
4)Συνεργασίες σου και με άλλες αξιόλογες ερμηνεύτριες ,  όπως με την μοναδική Τάνια Τσανακλίδου, είναι απόδειξη της καλλιτεχνικής σου  αξίας, κουλτούρας και ποιότητας. Τι αναζητάς σε πρώτη φάση για να δώσεις στίχους σου σε έναν καλλιτέχνη;
Γ.Ευαγγελάτος:Να νιώσω τη συγγένεια‧ πως μας αφορά το ίδιο πράγμα την ίδια χρονική στιγμή‧ πως αντιμετωπίζουμε το τραγούδι και τη δισκογραφία με τον ίδιο τρόπο. Αυτός είναι κι ο λόγος που αποφεύγω να δίνω τραγούδια σε ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω προσωπική επαφή. Θέλω να έχω μιλήσει μαζί τους, θέλω να έχω βρει το βαθμό της συγγένειας πριν προχωρήσω παραπέρα. Μέχρι τώρα θεωρώ πως έχω ευτυχίσει σε όλες τις συνεργασίες μου. 
5)Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συστηματικά απογοήτευση μουσικών και δημιουργών από τις δισκογραφικές εταιρείες. Πλέον πολλοί συνάδερφοι σου χωρίς στήριξη παραγωγών κυκλοφορούν δικές τους δουλειές με δικά τους έξοδα .Ο κόσμος σίγουρα είναι η δύναμη και θα στηρίξει ότι αγαπήσει. Βλέπεις στο άμεσο μέλλον να αλλάζει κάτι προς το καλό;
Γ.Ευαγγελάτος:Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Από τη μια μεριά ο καλλιτέχνης που χρηματοδοτεί την παραγωγή του δίσκου του έχει μια ελευθερία που στους κόλπους μιας εταιρίας δε θα είχε ακόμα κι αν ήταν ο πιο φτασμένος δημιουργός. Από την άλλη είναι εξαιρετικά βίαιο και ψυχοφθορο  για την εύθραυστη φύση ενός καλλιτέχνη να επωμίζεται το οικονομικό / οργανωτικό ρόλο ενός παραγωγού. Φοβάμαι όμως πως είναι μονόδρομος. Τα δεδομένα αλλάζουν κι οφείλουμε να τα ακολουθήσουμε. Με παρηγορεί ότι το συναίσθημα εξακολουθεί να έχει τον πρώτο ρόλο κι ο κόσμος όντως στηρίζει αυτό που νιώθει πως δεν τον κοροιδεύει.
6)Το άλμπουμ « Μέρες του Φωτός» διαθέτει 2 πλευρές του χθες και του σήμερα. Με τραγούδια  που μιλούν για τον έρωτα όπως ο «Λοχαγός Έρωτας»  με την εξαιρετική παρουσία του Αλκίνοου Ιωαννίδη κοντά σας. Συνεχίζεις με τον συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη να κλέβεις την παράσταση.Πως νιώθεις;
Γ.Ευαγγελάτος:Με το Θέμη δουλεύουμε σαν ένας άνθρωπος. Είναι σπάνιο δώρο αυτό. Κάθε φορά που παραδίνουμε ένα δίσκο νιώθουμε κι οι τρεις (και βάζω και τη Νατάσσα μέσα στους δημιουργούς) πως παρουσιάζουμε μια δουλειά που αν την έφτιαχνε ο καθένας μόνος του θα ήταν ακριβώς έτσι. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας συνύπαρξης. Για μας οι δίσκοι κι οι παραστάσεις μας είναι αποτέλεσμα ενός αιτήματος. Δε μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη τύχη από αυτή.
7)Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να γράψεις σενάριο για κάποια ταινία;
Γ.Ευαγγελάτος:Αγαπώ τη μυθοπλασία σε κάθε της έκφανση. Για μένα τα τραγούδια που γράφω είναι (ή θέλω να πιστεύω πως είναι) μικρές σεκάνς από ταινίες ή σύντομοι θεατρικοι μονόλογοι. Μου αρέσει να τα βλέπω έτσι και χαίρομαι όταν κάποιος μου λέει πως ένα τραγούδι κατάφερε να δώσει λόγο σε μια προσωπική του ιστορία.  Τώρα για πραγματικό σενάριο ταινίας δεν ξέρω... Το θέατρο είναι πιο πιθανό και κάτι με το οποίο τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι όλο και περισσότερο.
8)Λένε πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.. Για σένα που γεννιέται;
Γ.Ευαγγελάτος:Η ελπίδα είναι ένα ύπουλο εξάρτημα επιβίωσης του ανθρώπου από τα πρώτα του. Αυτό που αντικατέστησε το τρίχωμα και τα νύχια του. Το μοναδικό όπλο που του απέμεινε για να προστατευτεί από τις δυσκολίες του κόσμου. Γεννιέται και πεθαίνει με την πρώτη και την τελευταία ανάσα. 
9)Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου χωρίς την μουσική;
Γ.Ευαγγελάτος:Νομίζω θα προσπαθούσα να βρω την αρμονία αλλού. Υπάρχει στην απόλυτη ησυχία, υπάρχει στους ήχους της πόλης, στο τρεχούμενο νερό. Αν μιλάμε για τη μουσική ως μέσο έκφρασης κι επαγγελματικής ενασχόλησης θα έκανα σίγουρα κάτι άλλο που έχει να κάνει με λέξεις. Νομίζω πως αγαπώ τις λέξεις εξίσου με τη μουσική. Ίσως και μια ιδέα παραπάνω.
10)Αν είχες την λέξη Κλεψύδρα σε δικούς σου στίχους  πως θα ξεκινούσε;
Γ.Ευαγγελάτος:«Μια κλεψύδρα τη ζωή μας τη μετράει / από σκόνη ξεκινά σε σκόνη πάει.» Ορίστε, σου σκάρωσα πρόχειρα – πρόχειρα ένα στιχάκι.
11)Μια ευχή για τους ακροατές μας.
Γ.Ευαγγελάτος:Ανοιχτά μυαλά, κριτική σκέψη και ευγένεια. Αυτά περνάνε από το χέρι μας. Όλα τα άλλα είναι στη διακριτική ευχαίρια των συμπτώσεων.
 
http://www.radio-klepsydra.com/114-music/mousika-nea/2737-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B5%CE%AF.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου