Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Στο Μέγαρο Μουσικής έβρεξε κιθάρες

Η συναυλία, όπως με πληροφόρησαν τα παιδιά, είχε αποφασιστεί από τον προηγούμενο Μάιο. Το καλοκαίρι δεν μελέτησαν αλλά όταν ξεκίνησε η φετινή σεζόν είχαν όλο τον χρόνο να μάθουν καλά τα κομμάτια. Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής όμως και μπροστά στην κατάμεστη αίθουσα θα έκαναν επί της ουσίας την πρώτη τους πρόβα όλοι μαζί.
«Δεν υπήρχε χώρος να μας φιλοξενήσει όλους» μας είχε πει ο Βαγγέλης Μπουντούνης, αλλά αυτός δεν ήταν λόγος να μην προχωρήσει σε ένα πρότζεκτ που είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν (το 2004 στο Ηρώδειο, αλλά με 100 κιθάρες) κι είχε αποδειχτεί πέρα για πέρα επιτυχημένο.
«100 κιθάρες - Βαγγέλης Μπουντούνης και Μάρω Ραζή», ήταν ο τίτλος εκείνης της συναυλίας στο Ηρώδειο. Ενα ζευγάρι που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της κιθάρας, δάσκαλοι, σολίστ, συνθέτες, πάνω απ' όλα όμως αφοσιωμένοι στην τέχνη τους με έναν τρόπο που ίσως έχει ξεχαστεί στις μέρες μας.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΩΔΕΙΑ. «Ηταν ανέλπιστη η επιτυχία εκείνης της πρώτης μεγάλης συναυλίας στο Ηρώδειο» έλεγε ο Βαγγέλης Μπουντούνης κι όσο κι αν το εγχείρημα ήταν απίστευτα δύσκολο, μπήκε ξανά στον πειρασμό. «Ηθελα να δείξω ότι η Ελλάδα ζει και δημιουργεί. Ηθελα, κυρίως για τα νέα παιδιά». Κοντά τριάντα ωδεία και μουσικά εργαστήρια (τα περισσότερα από την Αττική αλλά και από την Τήνο, Λήμνο, Ικαρία, Τζια, Σπάρτη) έβαλαν τα δυνατά τους, 26 καθηγητές κιθάρας συνεργάστηκαν και πάνω από 200 παιδιά μελέτησαν επί μήνες.
Η συναυλία ξεκίνησε με ένα μικρότερο σύνολο κιθαριστών (45 άτομα) με σολίστ τη Μάρω Ραζή (κιθάρα), τη Λυδία Μπουντούνη (βιολί) και τον Κωνσταντίνο Μπουντούνη (βιολοντσέλο). Το «Βαλς των χαμένων ονείρων» (Μάνος Χατζιδάκις), το «Δρ Ζιβάγκο» (Μορίς Ζαρ), η «Ανοιξη» (Βιβάλντι), ο «Noνός» (Νίνο Ρότα) αλλά και τραγούδια όπως το παραδοσιακό «Τζιβαέρι» που τραγούδησε η Βασιλική Καρακώστα χειροκροτήθηκαν παρατεταμένα.
«Οπως καταλαβαίνετε», μου είχε πει πριν από μέρες ο Βαγγέλης Μπουντούνης, «πρόκειται για τη συναυλία της ζωής μου». Και πραγματικά, δεν ήταν υπερβολή.

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4774343

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου