Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

8 θερινά σινεμά της Αθήνας

Αγιόκλημα και... αβγοτάραχο!

Οι συντάκτες του «Αθηνόραμα» ξεχύθηκαν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού στα σινεφίλ στέκια της πόλης φτιάχνοντας το φετινό top 8 των αθηναϊκών θερινών κινηματογράφων. Δοκίμασαν παγωμένα κοκτέιλ από ενημερωμένες μπάρες, βούτηξαν με θάρρος τα χέρια τους μέσα σε χάρτινα κουτιά με φρεσκοφτιαγμένα fingerfood, εξέτασαν την εμπειρία της ημι-οριζόντιας θέασης από τις σεζλόνγκ των πρώτων σειρών, έκαναν κάνα δυο παραπάνω intermissions στην ταινία για να τσεκάρουν θέα, πράσινο και καθαρότητα αττικού ουρανού: κι όλ’ αυτά για να σας αποκαλύψουν όσα πρέπει να ξέρετε για τη new age εποχή της open-air κινηματογραφικής εμπειρίας. 


H  ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερες οθόνες που θα
 παίζουν ελληνικές ταινίες, επίκαιρα και κάνα «αμερικάνικο» με τον Κάρι Γκραντ δημιούργησε τις υπαίθριες αίθουσες, που δεν χρειάζονταν τίποτε άλλο πέρα από μερικά μέτρα

Παγωτάκι θα πάρετε; Ολόφρεσκο  από το καροτσάκι του Cine Φιλοθέη  γη, χοντρό χαλίκι, ξεφτισμένες καρέκλες καφενείου, έναν πιτσιρικά να διαφημίζει τη σακχαροειδή πραμάτεια του φωνάζοντας «λεμονάδα, σάμαλι, κοκ έχω…» και τη μαγική μηχανή που γεννά εικόνες. Κάπως έτσι φτιάχτηκε η πατέντα των θερινών σινεμά, ένα κινηματογραφικό φαινόμενο που μπορεί να μην είναι αμιγώς ελληνικό, όμως σε ελάχιστα μέρη στον κόσμο έχει συναντήσει τόσο μεγάλη απήχηση όσο σ’ αυτή την άκρη της Μεσογείου. Τα ονόματα των εχθρών που συνάντησαν στην πάροδο των χρόνων οι αθηναϊκοί open-air κινηματογράφοι πολλά – λέγε με τηλεόραση, αντιπαροχή, βιντεοκασέτα, οικονομική δυσπραγία, και πάει λέγοντας. Το φαινόμενο των θερινών σινεμά όμως άντεξε στις πιέσεις χάρη στις ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, στο μεράκι μερικών ρομαντικών, αλλά κυρίως χάρη στη διαρκή ανανέωση του κινηματογραφικού τους προϊόντος. Εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες τα θερινά σινεμά αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου, προσφέροντας μια προσιτή open-air απόδραση στο ασφυκτικό αστικό περιβάλλον. Πέρα λοιπόν από τη σαφή τους βελτίωση σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό, λειτουργούν πλέον ως υπαίθριες νησίδες ψυχαγωγίας στην πόλη με προσεγμένη διακόσμηση, κυλικεία φορτωμένα με αξιοπρεπή fingerfood και μπάρες που ξέρουν από κοκτέιλ. Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς από το ρεπορτάζ των συντακτών του «α», τα αθηναϊκά θερινά βρίσκονται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από τις χειμερινές αίθουσες, οι οποίες εξακολουθούν ακόμη να βλέπουν την κινηματογραφική έξοδο συμβατικά, μέσα στο στενό πλαίσιο της μαζικής θέασης. Με το home entertainment να έχει αποκτήσει πια εξαιρετική ποιότητα σε προσιτές τιμές, το σινεμά θα πρέπει να ακολουθήσει μια niche market λογική, προσφέροντας ταινίες συνδυασμένες με special services, πρωτοπόρες ιδέες και art-bar αισθητική... Κι αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί οι αιθουσάρχες των θερινών. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ακόμη και τη φετινή δύσκολη χρονιά υπήρξαν open-air αίθουσες που ξανάνοιξαν ύστερα από πολλά χρόνια, έκαναν μερική ή ολική ανακαίνιση και μάκρυναν τον κατάλογο των υπηρεσιών τους. 

Παγωτάκι θα πάρετε; Ολόφρεσκο από το καροτσάκι του Cine Φιλοθέη

Cine Φιλοθέη

Οι ουρές στο Cine Φιλοθέη  είναι κλασικό φαινόμενο
Οι ουρές στο Cine Φιλοθέη είναι κλασικό φαινόμενο
Ολικό λίφτινγκ 
Η εικόνα ουράς που διπλώνει έξω από ταμείο κινηματογράφου έχει αποκτήσει στις μέρες μας τη συχνότητα σπάνιου αστρικού φαινομένου. Και όμως την Πέμπτη που έκανε πρεμιέρα ο «Δικτάτορας», στο πλακόστρωτο άνοιγμα μπροστά από την είσοδο του κινηματογράφου περίμεναν υπομονετικά μερικές δεκάδες άτομα όλων των ηλικιών, για να κόψουν εισιτήριο. Καλοντυμένοι μεσήλικες, ηλικιωμένα και νεαρά ζευγάρια, παιδιά με σκέιτ στα χέρια: ένα από τα πιο κομψά cinephile crowds της πόλης. Μόλις μπήκα στο κλασάτο θερινό των βορείων προαστίων είδα ότι είχαν αλλάξει αρκετά πράγματα στην πνιγμένη στο πράσινο αυλή του. Κάτω από τον επιβλητικό ευκάλυπτο φιγουράρουν ολοκαίνουργιες καρέκλες από οξιά, νέα καλαίσθητα φαναράκια, ενώ τα καλώδια φωτισμού που κρέμονταν κάποτε δίπλα στις φυλλωσιές έχουν πλέον εξαφανιστεί. Στην είσοδο του σινεμά και στο πάνω μέρος του έχει προστεθεί βιομηχανικό πάτωμα, ενώ οι τουαλέτες είναι πλήρως ανακαινισμένες. Μιλάμε για ένα από τα πιο γενναία λίφτινγκ της φετινής σεζόν. Μπροστά από το ξύλινο κυλικείο, το καροτσάκι με το ολόφρεσκο παγωτό σε φωνάζει από μακριά για ακόμη μία θερμιδική παρασπονδία. Hot dogs, nachos, πίτσες και λοιπά εδέσματα σου σπάνε τη μύτη, ενώ η ποικιλία από εισαγόμενες μπίρες –μου γυάλισε η αγαπημένη μου McFarland– αποτελεί το αλκοολούχο κερασάκι στην τούρτα των πειρασμών που βρίσκεις στο μπαρ του. Γ.Α. 

Πλ. Δροσοπούλου, Φιλοθέη, 2106833398.    

Αίγλη

Πριβέ δείπνο στη βεράντα της Αίγλης
Πριβέ δείπνο στη βεράντα της Αίγλης
Πριβέ δείπνο μετά προβολής 
Από όποιο σημείο κι αν προσεγγίσεις τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο έχεις μπροστά σου μερικές εκατοντάδες μέτρα πρασίνου για να προλάβεις να απεξαρτηθείς από το αστικό τοπίο. Η προ-κινηματογραφική βόλτα στον κήπο του Ζαππείου θα σε βάλει από νωρίς στο mood μιας ξεχωριστής εξόδου, που θα σε ταξιδέψει σε χρόνο-ρεκόρ εκτός καθημερινότητας, ακόμη και... εποχής: σ’ εκείνα τα χρόνια όπου στο πιο γνωστό πάρκο της πρωτεύουσας έκαναν τη βόλτα τους άντρες με ψηλά καπέλα και γυναίκες με περίτεχνες δαντέλες. Το θερινό σινεμά Αίγλη λειτουργεί σαν μια classy χρονομηχανή, που σε στέλνει στην εποχή της αθηναϊκής Μπελ Επόκ. Χαρακτηριστικό δείγμα το νεοκλασικό κτίσμα που φιλοξενεί την οθόνη, ένα διακριτικό αρχιτεκτονικό στολίδι μέσα στο κατάφυτο background. Οι ταινίες πρώτης προβολής που φέρνει η κομψότερη open-air αίθουσα του κέντρου συνοδεύονται και από μια σειρά δελεαστικές προστάσεις που μπορεί να βρει κανείς στο μπαρ. Τα σουβλάκια του κυλικείου έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό snack-talk of the town, οι φρέσκες τηγανητές πατάτες το απαραίτητο συνοδευτικό τους, ενώ η χειροποίητη πίτσα είναι η πιο νόστιμη εναλλακτική πρόταση. Για πιο VIP καταστάσεις, υπάρχει η πριβέ βεράντα του σινεμά, όπου μαζί με την ταινία μπορείτε να απολαύσετε ένα πλήρες δείπνο τεσσάρων πιάτων κι ένα ποτήρι κρασί (€ 22/άτομο). Ιδανική επιλογή για κάθε επέτειο. Γ.Α. 
Κήπος Ζαππείου, 2103369300.

Άνοιξις

Αγνώριστο επέστρεψε ύστερα από τέσσερα χρόνια το Άνοιξις στο Νέο 
Ηράκλειο
Αγνώριστο επέστρεψε ύστερα  από τέσσερα χρόνια το Άνοιξις  στο Νέο Ηράκλειο
Δυνατό comeback 
Παρασκευή βραδάκι έβαλα πλώρη για Νέο Ηράκλειο. Εκεί ξανάνοιξε με νέα διεύθυνση, ύστερα από τετραετή διακοπή, ο ιστορικός θερινός Άνοιξις. Το γλυκύτατο σινεμά έχει γίνει αγνώριστο. Οι εκπλήξεις ξεκινούν από το φωταγωγημένο εξωτερικό χώρο. Δεξιά βρίσκονται ξύλινα παγκάκια για τους ανυπόμονους σινεφίλ που έφτασαν νωρίς και ρετρό σταντ με τα «προσεχώς». Στην άλλη άκρη το κυλικείο, από το οποίο μπορείς να παραγγείλεις είτε βρίσκεσαι μέσα είτε έξω από το σινεμά –λειτουργεί και σαν αυτόνομο cafe-bar για τους περαστικούς με τραπεζάκια στον προαύλιο χώρο– hot dog, nachos, φρεσκοψημένη πίτσα, ποτά, μπίρες και λαχταριστές γεύσεις παγωτού. Το ιδιαίτερα περιποιημένο εσωτερικό του θερινού έχει προτάσεις για όλες τις διαθέσεις. Πέρα από τις αναπαυτικές καρέκλες, στο πίσω μέρος βρίσκονται οι καναπέδες, πιο μπροστά και πάνω στο γρασίδι οι σεζλόνγκ (κορυφαία εμπειρία), ενώ στο κέντρο υπάρχουν καθίσματα-κατασκευές δύο ατόμων. Οι «χειροποίητοι» καναπέδες και τα παρτέρια έχουν φτιαχτεί από ανακυκλωμένες παλέτες. Οικολογία και κομψότητα σε σινεφίλ περίβλημα! Γ.Α. 
Αττικής & Ευριπίδου 19, Νέο Ηράκλειο, 2103304728

Ελληνίς

Κλασική urban όαση το Ελληνίς
Κλασική urban όαση το Ελληνίς 
Και σινεφίλ και bio
Θέλεις άνετη πολυθρόνα σκηνοθέτη στο κέντρο ή να αράξουμε στις σεζλόνγκ πλάι στις πρασιές; Και μπόρα πάντως να προκύψει μεσούσης της προβολής απλώς μετακομίζουμε στο… άνω διάζωμα, στους καναπέδες κάτω από την πέργκολα! Για μεσοβδόμαδο ραντεβού με σινεφίλ θριλεράκι η Ελληνίς στους Αμπελοκήπους ήταν ασυζητητί η πρώτη μας επιλογή, άσε που κάθε Τετάρτη πληρώνουμε δύο άτομα ένα εισιτήριο (€ 8). Είναι από τα πιο προσεγμένα σινεμά της πόλης. Το βλέπεις με το που μπαίνεις στο καλαίσθητο φουαγιέ, το νιώθεις καθώς χαζεύεις τις εντυπώσεις των θεατών στο ειδικό λεύκωμα («οι γονείς μου ερχόντουσαν εδώ για να δουν κινηματογράφο το 1960 κι εγώ συνέχισα συνειδητά» γράφει μια fan), το αισθάνεσαι μόλις καθίσεις στη θέση σου με το σούπερ hot dog στο χέρι και μια δροσερή Stella Artois από το μπαρ, καθώς το βλέμμα σου ξεστρατίζει για λίγο στον ανοιχτό ουρανό (ευτυχώς εδώ δεν μας ζώνουν πολλές ψηλές πολυκατοικίες). Το Ελληνίς ανακαινίστηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά το καινούργιο έχει πάντα θέση εδώ. Φέτος λ.χ. ενίσχυσαν το κυλικείο τους με βιολογικά προϊόντα (από χυμούς και τσάγια μέχρι μπάρες δημητριακών και πουράκια με σοκολάτα). Ι.Γκ. 

Λεωφ. Κηφισίας 29, Αμπελόκηποι, 2106464009. 

Μπομπονιέρα

Τα κοκτέιλ έχουν μπει για τα καλά στο πρόγραμμα των θερινών
Τα κοκτέιλ έχουν μπει για τα καλά στο πρόγραμμα των θερινών
Διαχρονική αξία 
Είναι ίσως το μοναδικό σινεμά με παρατσούκλι: «Η αρχόντισσα της Κηφισιάς» γράφει η φωτεινή μαρκίζα της. Όχι τυχαία. Η Μπομπονιέρα μπορεί να καυχιέται πως είναι ο δεύτερος –μετά την Αίγλη του Ζαππείου– παλιότερος θερινός κινηματογράφος της Αθήνας, ότι άντεξε δύο πυρκαγιές και άλλες δύο απειλές κατεδάφισης αλλά, παρά τα… χρονάκια του, έχει διατηρήσει ατόφια την κηφισιώτικη αρχοντιά, την παραδοσιακή αίγλη και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Η Μπομπονιέρα, από το 1918-19 που ξεκίνησε τη λειτουργία της, συνιστούσε πόλο έλξης για τους απανταχού Αθηναίους της Μπελ Επόκ, οι οποίοι έπαιρναν το τρένο μόνο και μόνο για να φτάσουν στην Κηφισιά και να απολαύσουν μια προβολή βωβής ταινίας, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, μες στον ολάνθιστο κήπο του ιστορικού σινεμά. Δύσκολα θα βρείτε σήμερα Κηφισιώτη –διάσημο, άσημο, 80χρονο ή 8χρονο– που να μην έχει βρεθεί στην Μπομπονιέρα. ο εξώστης της έχει ανακηρυχθεί ιδανικό spot για τα πρώτα ραντεβού ολόκληρων γενεών σινεφίλ εφήβων. Κι αν κάποτε στο αναψυκτήριο του βάθους μπορούσατε να βρείτε… σάμαλι, σήμερα σας περιμένουν hot dogs, nachos, πίτσες, παγωμένες μπίρες και ποτά. Ι.Δ. 

Παπαδιαμάντη 12, Κηφισιά, 2108019687. 

Θησείον

Mε τέτοια θέα άντε να αφοσιωθείς  στην ταινία του Θησείον
Mε τέτοια θέα άντε να αφοσιωθείς στην ταινία του Θησείον
Προσεχώς (και) τουριστικό αξιοθέατο! 
Στη δροσερή αυλή του ξαναείδαμε τα τελευταία χρόνια ό,τι Χίτσκοκ αλλά και 70s classic είχαμε επιθυμήσει ή δεν γνωρίζαμε καν, ενώ στην είσοδό του, πάνω στον πιο όμορφο πεζόδρομο της πόλης, κοντοσταθήκαμε πριν από λίγες εβδομάδες μπροστά στο… απροσδόκητο θέαμα Αθηναίων και ξένων τουριστών να κάνουν ουρά για να δουν Κάρι Γκραντ και Ντέμπορα Κερ στο «Ένας Μεγάλος Έρωτας». Στο μπαρ πιάσαμε σειρά όπως πάντα για να απολαύσουμε το διάσημο γλυκό βύσσινο και το χειροποίητο λικέρ (στο πίσω μέρος του σινεμά λιάζονται οι μπουκάλες για να γίνει το περίφημο ποτό με εκλεκτό κονιάκ και μαύρη ζάχαρη) – αν και τελευταία το αβγοτάραχο Μεσολογγίου με το τσιπουράκι μάς βάζουν σε δίλημμα. Η βράβευση του Θησείον από το CNN ως του καλύτερου θερινού κινηματογράφου στον κόσμο έχει φέρει σημαντική αύξηση ξένων επισκεπτών και ενδιαφέροντος (το BBC θα δείξει σύντομα πλάνα του) κλείνοντας το μάτι στους φορείς της Αθήνας για ένα κομμάτι της ζωντανής πολιτιστικής ιστορίας του τόπου που θα μπορούσε να αποτελεί όχημα ακόμη και της τουριστικής προβολής της πόλης στο εξωτερικό. Δ.Ζ. 
Απ. Παύλου 7, Θησείο, 2103420864. 

Σινέ Φλοίσβος

To cine Φλοίσβος μας μυεί πρώτο  στη 3D θερινή εμπειρία
To cine Φλοίσβος μας μυεί πρώτο στη 3D θερινή εμπειρία
Παραθαλάσσιο και τρισδιάστατο
Πάντα πίστευα ότι τα θερινά σινεμά είναι πιο ιδιαίτερα, με προσωπικότητα που δύσκολα συναντά κανείς στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες. Και επιπλέον, ένα περίεργο πράγμα: ανεξάρτητα με την ποιότητα της ταινίας μια βραδιά στο θερινό σού φτιάχνει τη διάθεση έτσι κι αλλιώς. Κάτι που συνέβη και τις προάλλες στο Σινέ Φλοίσβος. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, και αφού παρκάραμε λίγο δύσκολα, είναι η αλήθεια, εξαιτίας της κοσμοπλημμύρας στην κοσμοπολίτικη περαντζάδα της Μαρίνας Φλοίσβου, μπήκαμε στο προαύλιό του με την αποστολή να δούμε τον νέο «Spider-man» τρισδιάστατο, μιας και είναι το μόνο θερινό στην Αθήνα που υποστηρίζει 3D. Κατευθείαν αντιλαμβάνεσαι ότι το αναψυκτήριο του χώρου δεν είναι μόνο για την αναμονή. Τα παγωτά, οι μπίρες και οι μελωμένοι λουκουμάδες έδιναν κι έπαιρναν. Μια ευρύχωρη παιδική χαρά αλλά και μια άλλη πιο... ενήλικη με καρέκλες και μεγάλη οθόνη για αθλητικές μεταδόσεις (ξεκινούν και οι Ολυμπιακοί αγώνες) σου δίνουν λόγους για να έρθεις, ακόμα κι αν η ταινία δεν είναι η προτεραιότητά σου. Το τέλος της βραδιάς με βρήκε να έχω απολαύσει ένα παραπάνω από ικανοποιητικό 3D στις σεζλόνγκ της πρώτης σειράς, στη δροσιά και με τη θάλασσα (νοερά) δίπλα μου. Μ.Κουρ.
Πάρκο Φλοίσβου Π. Φαλήρου (πλησίον Μαρίνας), 2109821256. 

Cine Ψυχικό Classique

Από τορτίγιες και πίτσα μέχρι κοκτέιλ  έχει το μενού στο Cine Ψυχικό
Από τορτίγιες και πίτσα μέχρι κοκτέιλ έχει το μενού στο Cine Ψυχικό
Φουλ της θερινής ψυχαγωγίας
«Λες να είναι τόσο δυνατά ο ήχος και στη δεύτερη προβολή;» αναρωτιόμασταν μ’ ένα φίλο περιμένοντας να τελειώσει η πρώτη προβολή στο όμορφα διαμορφωμένο καφέ της εισόδου (που λειτουργεί όλη τη μέρα). Όπως αποδείχτηκε αργότερα, η ένταση παρέμεινε ανεβασμένη, δίνοντας ένα «ηχηρό» επιχείρημα –σε συνδυασμό με την ποιότητα της εικόνας– ενάντια στην καχυποψία μου για τα θερινά. Το δεύτερο πρόβλημά μου με τους open-air κινηματογράφους είναι τα κουνούπια, αλλά εδώ ψεκάζουν εβδομαδιαίως κι έτσι δεν χρειάζεται να έρθεις πασαλειμμένος. Κάθε (διπλή) παρέα, αφού εξυπηρετηθεί σε χρόνο dt από το προσωπικό των επτά ατόμων, έχει το τραπεζάκι της στο ενδιάμεσο για να ακουμπήσει από nachos και πίτσα μέχρι μπριοσάκια και τορτίγιες, μπίρες και κοκτέιλ. Περιμένοντας να ξεκινήσει η προβολή, δεν αντιστάθηκα στον ψυχαναγκασμό να μετρήσω τα λουλουδιασμένα παρτέρια μπροστά από την οθόνη (δεν θα σου πω πόσα είναι για να σε βάλω στο ίδιο τριπάκι – πάντως είναι πολλά!), ενώ έμαθα ότι το πράσινο του χώρου χρειάζεται τέσσερις ώρες πότισμα καθημερινά! Αναρωτιέμαι αν το ζευγάρι που μπαίνοντας είπε «Ήρθαμε να δούμε αυτά για τα οποία φημίζεται το σινεμά» εννοούσε κάτι απ’ τα παραπάνω, το WiFi, τη φιλανθρωπική προσφορά 70 λεπτών από το εισιτήριο στα Παιδικά Χωριά SOS ή τον πριβέ εξώστη, που είναι ό,τι κοντινότερο στη χαλάρωση του home entertainment, χωρίς μάλιστα έξτρα χρέωση. Ν.Β.
Λεωφ. Κηφισίας 290 & Παρίτση 2, Ψυχικό, 2106777330-1.    

3 cine tips για να πάτε διαβασμένοι

ΠΡΙΒΕ ΕΞΩΣΤΗΣ ΣΤΟ CINE ΨΥΧΙΚΟ CLASSIQUE Bρίσκεται πίσω από τη μηχανή προβολής και εξυπηρετεί άνετα γύρω στα 15 άτομα. Αρκεί να προλάβετε να τον κλείσετε τηλεφωνώντας νωρίς στο ταμείο χωρίς έξτρα χρέωση επί του εισιτηρίου. Θα σας ανάψουν κεριά και φαναράκια και θα νιώσετε σαν στη βεράντα σας.

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ MUST ΣΤΟ ΦΛΟΙΣΒΟ Μην έρθετε φαγωμένοι! Στο κυλικείο του Σινέ Φλοίσβος πολλοί είναι αυτοί που έρχονται «μιλημένοι» για τα σουβλάκια του. Η φήμη τους προηγείται! Όχι ότι τα παγωτά και οι μελωμένοι λουκουμάδες πάνε πίσω.

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ Στο Cine Φιλοθέη οι μυημένοι πιάνουν πρώτοι τους καναπέδες της αριστερής πλευράς μπροστά από το κυλικείο. Έτσι απολαμβάνουν ημι-πριβέ φάση και φυσικά full-screen view σε όλο το σκηνικό.

http://www.athinorama.gr/tributes/cinemasummer/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου