Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Βραδιά μνήμης για το Θόδωρο Αγγελόπουλο

Ενα ταξίδι πίσω στον χρόνο την ημέρα των 77ων γενεθλίων του Θόδωρου Αγγελόπουλου ζωντάνεψε μνήμες του προσωπικού του σύμπαντος, στα πλατό των ταινιών του, φέρνοντας στο προσκήνιο πλευρές της προσωπικότητάς του…Το βράδυ της Παρασκευής 27 Απριλίου, η οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου -η σύζυγός του Φοίβη Οικονομοπούλου και οι τρεις κόρες του- καθώς και συνεργάτες του, πρωταγωνιστές των ταινιών του και φίλοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς για να τιμήσουν την εν ζωή διαδρομή του, αντί γενεθλίων, μιας κι εκείνος συνήθιζε να τα γιορτάζει στο σπίτι του.

Η συγκίνηση και το χιούμορ ταίριαξαν απόλυτα στην εκδήλωση που σκηνοθέτησε η Μαργαρίτα Μαντά και παρουσίασε ο Θάνος Αναστόπουλος.
Τη βραδιά άνοιξε ο διευθυντής του μουσείου Αγγελος Δεληβοριάς, για να ξεκινήσει στη συνέχεια η «αντίστροφη μέτρηση» με τις σύντομες ομιλίες του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη και του εκδότη των σεναρίων του δημιουργού, Γιάννη Σολδάτου.
«Μοναδικός»
«Ο τρόπος που κοίταξε μέσα από τον κινηματογράφο την Ιστορία είναι μοναδικός, γιατί το σινεμά επανασυνδέθηκε με τον τρόπο οπτικής του αρχαίου δράματος, με πολύ μοντέρνο τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αβδελιώδης. Η αναδρομή στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου συνεχίστηκε με την κόρη του Ελένη και τον στενό συνεργάτη του Τάκη Κατσέλη για να κρατήσει περίπου 3μισι ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι παρευρισκόμενοι είδαν ξανά τον δημιουργό στην οθόνη μέσα από σπάνια ντοκουμέντα από τα γυρίσματα των ταινιών του. Από τη φετινή ανολοκλήρωτη «Αλλη θάλασσα» ως τους ημιτελείς «Forminx», την πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα.
Τελειομανής και προσηλωμένος στο σινεμά, ο Αγγελόπουλος σήμαινε ξεχωριστά πράγματα για τους συνεργάτες του. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς από όσα ειπώθηκαν… «Τον αγαπήσαμε και τον βάλαμε στην οικογένειά μας. Την ώρα των γυρισμάτων αυτός ο άνθρωπος δεν πατούσε στη γη λέγαμε… Στο τέλος, ήταν πλέον ο δικός μας άνθρωπος, ήταν ο Θόδωρος, όχι Αγγελόπουλος, αλλά απλά ο Θόδωρος», ανάφερε αφοπλιστικά ο Κώστας Παντσίδης, αγρότης από την Κερκίνη, που τον γνώρισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων «Το λιβάδι που δακρύζει», ενώ η Δέσποινα Μπεμπεδέλη μίλησε για την επιμονή του στη λεπτομέρεια, όταν στην «Αιωνιότητα και μια μέρα» την ανάγκασε να γυρίσει ξανά, παραμονή πρωτοχρονιάς, μια δύσκολη σκηνή.
Ο φωτογράφος Δημήτρης Σοφικίτης θυμήθηκε μια βραδιά στην προετοιμασία του «Μεγαλέξανδρου» κατά την οποία ο ίδιος μαζί με τον Αγγελόπουλο μοιράστηκαν για κρεβάτια ένα φέρετρο και ένα τραπέζι.
Κι άλλα πολλά. «Γιαξεμπόρε Θόδωρε», είπε η Εύα Κοταμανίδου (δηλαδή, «γεια σου αμόρε») στη δικιά της αναδρομή στο παρελθόν και τραγούδησε «ένα κι ένα κάνουν δύο και το βράδυ στις οχτώ ραντεβού στο καφενείο με ένα έργο διαλεχτό», όπως στον «Θίασο».Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο αίθριο του Μουσείου, όπου οι μουσικοί του Ωδείου Αθηνών μαζί με τον ακορντεονίστα Ανδρέα Τσεκούρα έπαιξαν αγαπημένα ηπειρώτικα τραγούδια του Θόδωρου Αγγελόπουλου και μουσική από τις ταινίες του.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου