Αν είσαι παλιός λάτρης των κόμικς τότε σίγουρα θα θυμάσαι το πρώτο «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς» κι η παρακάτω είδηση θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα. Αν πάλι είσαι από τους νέους θαυμαστές τις 9ης τέχνης τότε θα ενθουσιαστείς ακόμα περισσότερο. Η μεγάλη γιορτή των κόμικς επιστρέφει στις 29 Ιουνίου, μετά από 20 χρόνια απουσίας για το ελληνικό κοινό, ανανεωμένη και πολλά υποσχόμενη με πρωτοβουλία των περιοδικών «Νέο επίπεδο», «Φαρφουλάς» και της ομάδας «Ορίζοντας Γεγονότων». Έκθεση γνωστών δημιουργών, διαγωνισμός για νέα ταλέντα με τίτλο «Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα» (με δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 25/5), μουσικές εκδηλώσεις, workshops και πολλά εικαστικά δρώμενα θα μετατρέψουν το Πάρκο ελευθερίας σε πεδίο δημιουργίας. Ο διοργανωτής του φεστιβάλ (τότε και τώρα) καλλιτέχνης Γιάννης Στεφανάκις μας λύνει κάθε απορία.
Τι ήταν αυτό που επέτρεψε να μεσολαβήσουν σχεδόν 20 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση στην δεύτερη; Μέχρι το 1994, που κάναμε εμείς σαν περιοδικό «Νέο Επίπεδο» το πρώτο φεστιβάλ κόμικς, δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία με πολύ κόσμο και πολλούς νέους δημιουργούς, οι οποίοι δεν είχαν ξαναδημοσιεύσει δουλεία τους, πήραν μέρος στη διοργάνωση κι έγιναν γνωστοί. Το θέμα είναι ότι εγώ προσωπικά δεν κάνω κόμικς, απλώς αγαπώ τους κομίστες, τα κόμικς και τους χάρτινους ήρωες. Μεσολάβησε αυτό το διάστημα γιατί το περιοδικό «Νέο Επίπεδο», είναι καθαρά εικαστικό, λογοτεχνικό. Πάντα ερχόμουν σε επαφή με κόσμο και λέγαμε να κάνουμε ένα 2ο Φεστιβάλ. Τώρα που σιωπήσανε όλα, δεν υπάρχει η Βαβέλ και τα φεστιβάλ που έκανε στο Γκάζι, είπαμε να ξανακάνουμε μια διοργάνωση σε συνεργασία με τον «Φαρφουλά» και την ομάδα «Ορίζοντας γεγονότων». Και σε αυτό ήταν σημαντική η βοήθεια του συγγραφέα και σεναριογράφου κόμικς Δημήτρη Βανέλη και του κομίστα Σπύρου Δερβενιώτη.
Ποια είναι τα μέλη της κριτικής επιτροπής; Στο διαγωνιστικό μέρος, στο οποίο η σχολή ΑΚΤΟ δίνει μια υποτροφία για σπουδές κόμικς στον πρώτο βραβευθέντα, δεν έχει καθοριστεί ακόμα ακριβώς η επιτροπή. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Δημήτρης Βανέλης, εγώ κι ο συγγραφέας- δημοσιογράφος Γιάννης Κουκουλάς.
Κάποια από τα ονόματα των γνωστών δημιουργών που συμμετέχουν στην έκθεση; Έχουν προσκληθεί αρκετοί, όπως οι Σπύρος Δερβενιώτης, Φώτης Πεχλιβανίδης, Γιώργος Μπότσος, Πέτρος Ζερβός, Θανάσης Πέτρου, Μαργαρίτα Βασιλάκου και πολλοί άλλοι.
Ο τίτλος «Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα» πως προέκυψε; Είναι ένα σύνθημα από τους τοίχους και επειδή τα συνθήματα των τοίχων πολλές φορές λένε πολλές αλήθειες, το πήρα από εκεί, το πρότεινα και έγινε δεκτό. Άρεσε και σε πολλούς δημιουργούς, γιατί είναι ένα ανοικτό θέμα που μπορεί κάλλιστα να έχει μια πολιτική ματιά και από εκεί και πέρα χωράει και άλλα πράγματα.
Το ελληνικό κοινό αποδέχεται τα κόμικς ως τέχνη; Η Ελλάδα άργησε πάρα πολύ να μπει στον χώρο των κόμικς αλλά μετά βλέποντας τα τόσα φεστιβάλ, τα τόσα περιοδικά που είχανε βγει και το περιοδικό 9 της Ελευθεροτυπίας με τους τόσους διαγωνισμούς, φυσικά και άνθησε το κόμικς, παρόλο που πολλοί λένε ότι δεν είναι τέχνη και τα λοιπά. Αντιμετωπίστηκε με καχυποψία ενώ είναι η 9η τέχνη.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα κόμικς; Σχεδόν όλες οι εφημερίδες πλέον έχουν γελοιογραφίες και κυρίως πολιτικές. Στα κόμικς τώρα είναι δύσκολα. Δεν υπάρχουν περιοδικά, δεν υπάρχει τίποτα. Παλιότερα που υπήρχε η Βαβέλ έδινε κάποιες ευκαιρίες στα παιδιά, ήταν ένα έναυσμα να ασχοληθεί κάποιος.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού κομίστα; Πρέπει να πιάνει τον σφυγμό αυτού που θέλει να πει είτε είναι ένα πολιτικό μήνυμα, είτε ένα κοινωνικό. Να έχει μια καλή ιδέα και από εκεί και πέρα να είναι έξυπνο το σχέδιο που κάνει. Το σχέδιο παίζει πολύ σημαντικό. Ναι μεν δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη κι όλοι επηρεάζονται, αλλά το σημαντικό είναι να προσπαθεί να είναι ο εαυτός του, να έχει το σχέδιο ένα μοναδικό χαρακτήρα.
Ποιος είναι ο σκοπός του φετινού φεστιβάλ; Τι επιδιώκει να πετύχει; Θυμάμαι με νοσταλγία το πρώτο φεστιβάλ, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία και κάποια στιγμή δεν χώραγε ο κόσμος στο Πάρκο Ελευθερίας Τώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να διοργανωθεί και γενικώς να γίνονται δημιουργικά πράγματα, από την στιγμή που θέλουν να μας ρίξουν στο περιθώριο σαν κοινωνία. Επίσης κάποιοι κομίστες μου είπαν «θα μας βάλεις πάλι να δουλέψουμε;» Αυτό πάει να πει ότι αν δεν έχεις ένα βήμα να δουλέψεις αδρανοποιείσαι κι αυτό είναι το μόνο που δε θέλουμε αυτή τη στιγμλη ως κοινωνία.
Σε τι κοινό απευθύνεται το φεστιβάλ; Το κόμικς γενικά απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, αλλά πιστεύω ότι και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, που είχαν γαλουχηθεί με κλασικά εικονογραφημένα, με Μίκι Μάους και όλα αυτά, επίσης μπορούν να απολαύσουν το φεστιβάλ.
Τι είδους εκδηλώσεις συνοδεύουν το φεστιβάλ και ποιοι συμμετέχουν σε αυτές; Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα γιατί το πρόγραμμα ακόμα διαμορφώνεται. Στις μουσικές εκδηλώσεις πάντως θα συμμετέχει ο The Boy κι οι Αέρα Πατέρα. Επίσης θα γίνουν workshops, παραστάσεις καραγκιόζη και θεατρικά δρώμενα καθώς επίσης και κάποια συζήτηση για τα κόμικς στην Ελλάδα..
Αυτή την φορά να περιμένουμε σύντομα το 3ο φεστιβάλ; Δεν ξέρω, θα εξαρτηθεί από την επιτυχία αυτού που έρχεται. Πιστεύω πραγματικά και το λέω, αυτός να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας ώστε να αρχίσουν κι άλλα φεστιβάλ. Τότε δεν θα με πειράζει και να το ξανακάνω, αγαπώ πολύ αυτό τον χώρο.
Info: 29/6-8/7 Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις και τους όρους του διαγωνισμού εδώ & στο 210 7750 168 – 6977535105, Γιάννης Στεφανάκις.
Athensvoice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου