Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

1η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στις ανεξερεύνητες αρετές του αφρικανικού σινεμά διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την Πέμπτη 23/2 έως την Τετάρτη 29/2 με ελεύθερη είσοδο.
Από τις περίπου είκοσι ταινίες που θα προβληθούν μόνον η μία κατάφερε να φτάσει στις ελληνικές αίθουσες, με τους Αθηναίους να έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψουν καινούργιες εθνικές κινηματογραφίες και μια νέα γενιά σκηνοθετών που επιμένει να δημιουργεί παρ’ όλες τις οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες που συναντούν στην αφρικανική ήπειρο.


Μεγάλο ενδιαφέρον στην σινεφίλ εβδομάδα έχουν οι ταινίες που έρχονται από τις χώρες που γνώρισαν πριν από μερικούς μήνες τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. Από την ακόμη ταραγμένη Αίγυπτο για παράδειγμα θα βρεθούν τέσσερα συνολικά φιλμ, δυο από τα οποία παρουσιάζουν ξεχωριστό κοινωνικό-πολιτικό ενδιαφέρον. Το βραβευμένο στην Βενετία «Πες μου Scheherazade» του Γιόσρι Νας Αλάχ μιλά για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα και πώς αυτά καταγράφονται σε μια τηλεοπτική παραγωγή, αλλά και το «678» του Μοχάμεντ Ντιάμπ που καταγράφει και αναλύει το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στο συντηρητικό αιγυπτιακό περιβάλλον βρίσκονται σίγουρα στα highlight της διοργάνωσης.

Από την Τυνησία έρχεται το γλυκόπικρο φιλμ «Cinecitta» που είχαμε δει στο προηγούμενο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Από την άλλη, το «Teza» που είχε αποσπάσει το Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών στη Θεσσαλονίκη δικαίως θεωρείται μια από τις καλύτερη ταινίες που έχει βγάλει την τελευταία δεκαετία ο ανθηρός αιθιοπικός κινηματογράφος.

Η 1η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου έχει και ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον… Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου («Τρεις Στιγμές») σκηνοθετεί την «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» με πρωταγωνιστές τέσσερις Νιγηριανούς μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας ψάχνοντας το επίγειο παράδεισο, με τα πράγματα να μην εξελίσσονται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο…

http://www.athinorama.gr/cinema/articles/?id=11541

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου