Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Πίνδου

Ανω Πεδινά, Καπέσοβο, Βραδέτο, Κουκούλι, Κήποι, Δίκορφο, Νεγάδες και Φραγκάδες, μια διαδρομή σε γνωστά και άγνωστα χωριά του Κεντρικού και Δυτικού Ζαγορίου, για όσους αγαπούν τη φύση της «απομονωμένης» ηπειρωτικής γης.


Νομίζω πως δεν υπάρχει κανείς που να μην τα ξέρει και φαντάζομαι πως πολλοί τα έχουν επισκεφτεί κιόλας. Αυτή, λοιπόν, η πανέμορφη γωνιά της χώρας αποτελείται από 47 ορεινά χωριά, που βρίσκονται βόρεια των Iωαννίνων και είναι κυκλωμένα από το Mιτσικέλι και τις κορυφές της Πίνδου, τέσσερα ποτάμια και την περίφημη χαράδρα του Bίκου, σε ύψος άνω των 900 μ. Δάση από δρυς, οξιές, μαύρη πεύκη και έλατα, όπου ζουν τα περισσότερα είδη αγριμιών της χώρας (ελάφια, ζαρκάδια, αγριόγατοι, μυογαλές, αγριογούρουνα, αρκούδες, βίδρες, αλλά και ασβοί, κουνάβια, αγριόγιδα και σκίουροι) συνιστούν την πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Και διαμορφώνουν ένα τοπίο επιβλητικό και μοναδικό, με τη φύση υπέροχη και πληθωρική, και των ανθρώπων τα έργα «δεμένα» με το περιβάλλον.

H ονομασία Zαγόρι είναι σλαβική και δόθηκε τον 6 αι. μ.X., επί Iουστινιανού. Προέρχεται από το ζα (μπρος, πίσω) και το γκόρι (βουνό) και χωρίζεται σε Δυτικό, Ανατολικό και Κεντρικό Zαγόρι. Τα χωριά έχουν πλούσια ιστορία, με αυτοδιοίκηση και ανθούσα οικονομία ήδη από την τουρκοκρατία, λόγω των προνομίων που είχε παραχωρήσει ο σουλτάνος. Κάποια δε από αυτά είναι σήμερα πολύ γνωστά και «χιλιοτραγουδισμένα», με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Εμείς αποφασίσαμε να «εξερευνήσουμε» κάποια από τα λιγότερο γνωστά χωριά του Δυτικού και του Κεντρικού Ζαγοριού.
Δείτε εικόνες:

   Άνω Πεδινά


  Καπέσοβο     


                                                                             Κουκούλι      
Βραδέτο   


2005091.jpg
Το φαράγγι του Βίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου