Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Τα μυστικά των γεύσεων αποκαλύπτονται στη Θεσσαλονίκη


Στα «μυστικά» του κρασιού, της μαγειρικής και των γεύσεων έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν οι επισκέπτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι μικροί μάγειρες θα ανακαλύψουν την «επιστήμη στην κουζίνα», μέσα από ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την εξέλιξη της βιομηχανίας για την τεχνολογία των τροφίμων θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», που βρίσκεται στην Θέρμη. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και αφορά μαθητές ηλικίας από 9 έως 12 ετών.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο το Σαββατοκύριακο οι μικροί μάγειρες θα ανακαλύψουν την «επιστήμη στην κουζίνα».
Πρόκειται για μια δράση, που με τη χρήση απλών καθημερινών υλικών, όπως λάδι, ξύδι, αυγά και πατάτες,  σε πειράματα, τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς η κουζίνα μετατρέπεται σε «επιστημονικό εργαστήριο» και γνωρίζουν, με πρωτότυπο τρόπο, το μαγευτικό κόσμο της φυσικής και της χημείας.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την μεθεπόμενη Κυριακή και η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες είναι δωρεάν.
Εξάλλου, με μια εκδήλωση για μεγάλους θα πέσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Δεκεμβρίου, η αυλαία του «Thessaloniki Food Festival». Στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού θα πραγματοποιηθεί για 9η συνεχή χρονιά από την «Wine Plus», η έκθεση κρασιών και αποσταγμάτων,με τίτλο «Χάρτης των Γεύσεων 2011».
Παράλληλα, στις 4 Δεκεμβρίου, η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», διοργανώνει στην Αποθήκη Δ’ του ΟΛΘ ανοιχτή συζήτηση, με θέμα: «Σήμα ποιότητας στα εστιατόρια. Η θέση του κρασιού».
Επιδίωξη του κλάδου του κρασιού, συνολικά, είναι η αναβάθμιση της οινικής εμπειρίας στους χώρους κατανάλωσης, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η υψηλή ποιότητα, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η αξία των ελληνικών κρασιών.
Εργαστήριο μαγειρικής και στο Ολυμπιακό Μουσείο
Τον δεύτερο μήνα γευστικής δημιουργίας διανύει το εργαστήριο «Παιδικής Μαγειρικής και Διατροφής», που διοργανώνεται από το Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, με τους λιλιπούτειους σεφ να ανακαλύπτουν έναν κόσμο γεύσεων, παιχνιδιού και φαντασίας.
Το Σάββατο, στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη δράση. Τα παιδιά θα επισκεφτούν σούπερ- μάρκετ στη Μαλακοπή Πυλαίας και χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες θα κληθούν να ψωνίσουν τις κατάλληλες πρώτες ύλες, τηρώντας τον προϋπολογισμό που τους έχει προσδιοριστεί.
Οι μικροί σεφ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με πραγματικούς όρους το ζήτημα της διατροφήςτους, να διαβάσουν τα συστατικά των υλικών και να δουν την αντιστοιχία τιμής, ποιότητας και θρεπτικής αξίας. 
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες και στόχος είναι να περάσει στα παιδιά το μήνυμα πως η μαγειρική είναι μαγεία, είναι τέχνη, είναι παιχνίδι, είναι όμως και καταναλωτική συνείδηση.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου