Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Τι τρώει η γη

Μια παγκόσμια έρευνα + το καραβάνι της ελπίδας



Η βρετανική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ρώτησε πάνω από 16 χιλιάδες ανθρώπους σε 17 χώρες τι τρώνε και τι τους αρέσει. Τα αποτελέσματα δείχνουν έχουμε μεγάλες διαφορές σε γούστα και σε διαθεσιμότητα φαγητού, αλλά έχουμε και πολλά κοινά.

Οι ερωτηθέντες ήταν 16 χρονών και πάνω από χώρες όπως η Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Γκάνα, Γουατεμάλα, Ινδία, Κένυα, Μεξικό, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Τανζανία, Ολλανδία, Αγγλία και ΗΠΑ και η έρευνα έγινε μεταξύ 6 Απριλίου και 6 Μαϊου 2011.

Τρεις είναι οι αγαπημένες γεύσεις: το κρέας, τα μακαρόνια και το ρύζι, σε όλη τη γη. Οι πιο αγαπημένες κουζίνες της γης είναι η ιταλική, η κινέζικη, και η μεξικάνικη. Στο βίντεο, ο αγαπημένος Gael Garcia Bernal μιλάει για τα αγαπημένα του φαγητά.





Τα άσχημα νέα είναι ότι το ρύζι και το αλεύρι γίνονται όλο και ακριβότερα, είτε ζεις στην Γερμανία είτε στη Γουατεμάλα. Η προβλέψεις της οργάνωσης λένε ότι οι τιμές θα ανέβουν κατά 120% μέχρι το 2030 λόγω κλιματολογικών αλλαγών.

Αυτές τις ημέρες το «καραβάνι της ελπίδας», το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα της Αφρικής πηγαίνει προς τη Νότιο Αφρική με ευκαιρία τη συνάντηση για το κλίμα (COP 17) που θα γίνει στο Durban για τις κλιματικές αλλαγές. Το καραβάνι κάνει μία διαδρομή 6500 χλμ και περνάει μέσα από 10 χώρες, σταματώντας για παρελάσεις και συλλογή υπογραφών.





Η Kodili είναι μέλος Activista της ActionAid και είναι από την Ουγκάντα. Συμμετέχει στο καραβάνι εδώ και χιλιάδες χιλιόμετρα. Περιγράφει την εμπειρία της ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω μέσα στην Τανζανία μαζί με το καραβάνι της Ελπίδας. Το ταξίδι από το Νταρ Ελ Σαλάαμ μέχρι τα σύνορα με το Μαλάουι είναι 1600 χλμ.
Είμαστε σε ένα κονβόι που αποτελείται από τρία μεγάλα λεωφορεία. Συλλέγουμε υπογραφές από ανθρώπους σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Durban, συναντούμε αξιωματούχους της κυβέρνησης και ακτιβιστές σε κάθε χώρα. Μέχρι τώρα έχουμε μαζί μας ακτιβιστές από το Μπουρούντι, Ουγκάντα και Τανζανία. Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να πουν στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στους αρχηγούς που θα μαζευτούν στο COP17 ότι το κλιματολογικό ζήτημα της γης πρέπει να λυθεί ΤΩΡΑ.»


Αυτό είναι το μήνυμα της ActionAid από 200 υποστηρικτές της προς τους μικροκαλλιεργητές που θα περιμένει το καραβάνι στη Νότιο Αφρική:


Το ρεπορτάζ της guardian είναι εδώ. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία του καραβανιού μπορείτε να το κάνετε από την σελίδα της ActionAid εδώ και από το twitter μέσω του #CaravanOfHope11. Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα ή θέλετε να μάθετε πώς να βοηθήσετε, μπορείτε να αφήσετε ερωτήσεις στα σχόλια, αλλιώς στείλτε την ερώτηση στο lenfou@gmail.com και θα μεταβιβάσω την ερώτησή σας σ'αυτούς που ξέρουν.

http://www.lifo.gr/team/fooddaily/27722

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου