29 Οκτωβρίου 2011
Η Μέρα Δρόμου συνεχίζει το δρόμο της για 4η χρονιά, στοχεύοντας στη δυναμική ανάπτυξη μίας πλατφόρμας που θα υποστηρίζει και θα υποστηρίζεται από τον δημόσιο χώρο. Σ’ αυτό τον δημόσιο χώρο θα ξημερώσει και φέτος η Μέρα Δρόμου, που προσκαλεί όλους εκείνους που διαλέγουν το δρόμο και τον δημόσιο χώρο ως πεδίο δράσης, αλλά και καλλιτέχνες που για πρώτη φορά επιθυμούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο δρόμο.
Θέατρο, Χορός, Τσίρκο, Κούκλα, Εικαστικά, Μουσική, Ποίηση, Κινηματογράφος, Αρχιτεκτονική αλλά και κοινωνικές δράσεις, κάθε τέχνη και μορφή έκφρασης καλούνται να λειτουργήσουν ως αφορμή για συνεύρεση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο.
Από τις 11:00 θα παρουσιάζονται παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα στο κέντρο της Αθήνας: Ερμού - Καπνικαρέα - Μοναστηράκι - Πλ. Ασωμάτων - Αποστόλου Παύλου - Διονυσίου Αεροπαγίτου. Στις 20:00 θα ξεκινήσει από διάφορα σημεία του κέντρου παρέλαση που θα καταλήξει σε πάρτυ δρόμου στην Πλ. Ασωμάτων.
Ανοιχτή Συζήτηση
Πέρα από τις καλλιτεχνικές δράσεις στον δημόσιο χώρο, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας της, φέτος η Μέρα Δρόμου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση τόσο των αποδεκτών της όσο και των συμμετεχόντων γύρω από τις κοινωνικό-πολιτικές προεκτάσεις της παρουσίας της Τέχνης στο δημόσιο χώρο. Προτείνει μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Τέχνη και Ελεύθερη Έκφραση στο Δημόσιο Χώρο”, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ. στο Ευρωπαϊκό Χωριό, Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Πώς γεννήθηκε η Mέρα Δρόμου
H Mέρα Δρόμου ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007, με το όνομα "rue libre" (ελεύθερος δρόμος) ως μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Fédération des Arts de da Rue). Έχει πλέον καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα των τεχνών του δρόμου και της ελεύθερης έκφρασης στον δημόσιο χώρο. Η Μέρα Δρόμου διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, με πρωτοβουλία ελλήνων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια, η οποία μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας, της αυτοοργάνωσης και της συντροφικότητας συνεχίζει με το έργο της να αναδεικνύει την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της ελεύθερης έκφρασης στον δημόσιο χώρο και της άμεσης προσβασιμότητας της Τέχνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου