Φοιτητές εξω απο την Βουλή φωνάζουν συνθήματα κατα του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ
Το ένα μετά το άλλο καταλαμβάνονται τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας από φοιτητές που αντιδρούν στον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Οι δυο ασφαλιστικές δικλείδες που έβαλε το υπουργείο Παιδείας στον νέο Νόμο για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα καταλήψεων δεν κατάφεραν να αποτρέψουν -προς το παρόν- τη «συστράτευση» των φοιτητικών παρατάξεων που σχεδόν με κοινό πλαίσιο προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Η ΠΑΣΠ του ΠαΣοΚ και η αριστερή ΕΑΑΚ με ανοικτή πρόταση τάσσονται υπέρ των καταλήψεων. Από την πλευρά τους η ΔΑΠ (της ΝΔ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) του ΚΚΕ στηρίζουν κινητοποιήσεις, χωρίς να αναφέρονται ανοικτά σε καταλήψεις.
Έτσι, ούτε η κατάργηση σου ασύλου, ούτε η ρύθμιση που προβλέπει ότι το εξάμηνο θα χαθεί εάν δεν γίνουν 13 εβδομάδες μαθημάτων, έχει αποτρέψει τις κινητοποιήσεις φοιτητών.
Υπό κατάληψη βρίσκονται: τα 7 Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου, τα 9 Τμήματα του Πολυτεχνείου Αθήνας, 3 Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, Μαθηματικό, Βιολογικό), 18 από τα 21 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας, 3 Τμήματα του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης και τα 6 τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι συνελεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα πανεπιστήμια, αλλά και στα ΤΕΙ, οι πρόεδροι των οποίων συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη για να καθορίσουν τη στάση τους.
Στο πανεπιστήμιο Πατρών μάλιστα, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, διέκοψαν την Τρίτη τις εξετάσεις καλώντας τους συμφοιτητές τους να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση που γινόταν σε αμφιθέατρο του Ιδρύματος με αίτημα καταλήψεων. Τελικά αποφασίστηκε όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση να ξαναδώσουν εξετάσεις στο τέλος της εξεταστικής περιόδου και όσοι δεν θέλουν να συνεχίσουν τις εξετάσεις τους.
Την ίδια στιγμή, μετά από τα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέστειλε την εξεταστική περίοδο. «Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξουσιοδοτεί το Πρυτανικό Συμβούλιο να προβεί, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια» αναφέρει η Σύγκλητος του Ιδρύματος.
Σε ανακοίνωση του, το Δίκτυο Πανεπιστημιακών (αριστερή παράταξη) ζητάει χαρακτηριστικά: «Να προχωρήσουμε τώρα σε συνελεύσεις όλων των συλλόγων ΔΕΠ και να πάρουμε αποφάσεις για απεργιακό αγώνα διαρκείας, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου, σε συντονισμό από τα κάτω με τους φοιτητές, που ήδη ξεκινούν καταλήψεις, με τους εργαζομένους, με τους άλλους εκπαιδευτικούς».
ΣΥΝ κατά Διαμαντοπούλου και αντίθετα...
Σε «πόλεμο» ανακοινώσεων και ανταπαντήσεων βρίσκονται από χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο Συνασπισμός. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες και επιβάλλονται δίδακτρα. Το υπουργείο Παιδείας σε απάντηση του κατηγορεί το κόμμα για διαστρέβλωση της πραγματικότητας ώστε να δημιουργηθεί κλίμα έντασης, καθώς δεν μπαίνουν δίδακτρα σε κανένα πανεπιστήμιο. Σε απάντηή του ο Συνασπισμός αναφέρει ότι «η κυρία Διαμαντοπούλου ελπίζει να μη θυμούνται τις δηλώσεις της οι φοιτητές, όταν θα κληθούν μετά από τρία χρόνια να καταβάλουν δίδακτρα για συνεχίσουν στο δεύτερο κύκλο σπουδών που θα ονομάζεται μεταπτυχιακά και δια νόμου θα έχει δίδακτρα».
Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου