Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τρελά µουσικά «βαφτίσια»

O Γιώργος Καρπαθάκης µε  την κινηµατογραφικής έµπνευσης  ηλεκτρονική µουσική του είναι  ο Κτίρια τη Νύχτα
Στο πνεύµα της εποχής, µουσικά συγκροτήµατα «βαφτίζονται» µε χιούµορ, τρέλα και... µυστήριο
Κάποτε ήταν οιΝοστράδαµος και οι ΠελόµαΜποκιού, ενώ είχαν ήδη αρχίσει το πάρτι οι Charms και Τα Παιδιά της Αφροδίτης (ή Aphrodite’s Child, λόγω διεθνούς καριέρας). Και µετά οι Socrates, οι Aπροσάρµοστοι, το ελληνικόροκ σε συµφωνία µε την εποχή του. Από ταπαιδιά των λουλουδιών, στον ηλεκτρισµένο hard rock χαρακτήρα του, και σκυτάλη στο πανκ, στις Tρύπες, στα Ξύλινα Σπαθιά, στον φουλ ροµαντισµό που είχαν τα ∆ιάφανα Κρίνα, σε εκείνο το «κάτι» των Πυξ Λαξ, και τις ξεκάθαρες ροκ εν ρολ δηλώσεις των Last Drive. 



Πριν αρχίσουν οι µουσικές, δηλαδή, «µιλάει» το όνοµα του γκρουπ. Αλλά, µη µείνετε στις συστάσεις.


Baby Guru. Ο Γκουρού Μωρό έχει τρελά κέφια, funky διάθεση και τώρα που µιλάµε και άλµπουµ ολοκαίνουργιο. Aπό τηµία baby, απότην άλλη γκουρού, η σκανταλιάκαι η γνώση, για να µαθαίνουν οι µικροί και να θυµούνται οι µεγάλοι.


Κτίρια τη Νύχτα ή απλά ο άνθρωπος που ζει µέσα σε αυτά. Μέρα - νύχτα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι συγκρότηµα, ενώ είναι ο Γιώργος Καρπαθάκης, που έπαιζε µικρός µε ένα φορητό πικάπ του πατέρα του, γύριζε διακόπτες στο ράδιο και τώρα γράφει µουσικές σαν µικρές ταινίες.


Κeep Shelly In Athens. Και Κυψέλη Ιν Αθενς, αλλά η χάρη τους έχει ταξιδέψει πολύ, στα indie σαλόνια του Pitchfork και τιςαλάνες της στήλης band of the dayτης «Guardian». Το Παγκράτι δεν έχει απαντήσει ακόµη. Α des Potes (διαβάζεται: α ντε ποτ) δηµιουργήθηκαν το 2008. Μεγάλη τους επιτυχία το «Στη Μαλαισίνα», µε ύφος Καραϊβικής και έναν χάρτη (στο σάιτ) για να µη χαθείς στον δρόµο για Μαλεσίνα, µε ρακέτες, γαρίδες, πισίνες και άλλα αδέσποτα και ωραία.


∆αιµονισµένα Κρι-κρι. Για την επιλογή του ονόµατός τους λένε πως «οφείλεται στην “αντίληψή” µας, ότι ο άνθρωπος µπορεί να παρουσιάζει µια αδικαιολόγητα µεγάλη ανοχή, αλλά θα έρθει η στιγµή που θα αντιδράσει. Ανεξάρτητα απ’ την πολιτική τουκλίση ή ταυτότητα, όταν πια θα είναι και αυτός ένα είδος υπό εξαφάνιση (όπως άλλωστε και τα κρι-κρι), θα πάρει τα βουνά και µε µια δαιµονική πλέον µανία, θα αντισταθεί...».


Αγγελος Κυρίου. Συνθέτει µουσικές σαν να φτιάχνει παζλ που όταν δεις την εικόνα τους στο τέλοςείναι σουρεαλιστική και την ίδια στιγµήβγάζει απόλυτα νόηµα. Και όποιος επιθυµεί, εµβαθύνει µεταφυσικά.


∆ιαφυγόν Κέρδος. Eλληνικό και ξένο ροκ και «καταδικασµένοι να υπάρχουν για πάντα». Με επιρροές από Rolling Stones, Fuzztones τραγουδάνε: «Είναι δύσκολο το εύκολο κέρδος». Μητέρα Φάλαινα Τυφλή. Eίδε το φως του κόσµου από άλλα µουσικά σχήµατα, όπως οι Tsopana Rave κ.ά. και αποκλείεται να µην τραβήξουν την προσοχή. Ολόκληρη Φάλαινα. Και µάλιστα µητέρα και τυφλή.


Γυµνά Καλώδια. ∆εν διστάζουν να πουν την αλήθεια γυµνή και το ροκ µε το όνοµά του. Προτιµούν να είναι γυµνά και επικίνδυνα, παρά hi end µε επικάλυψη πολύτιµου µετάλλου.


Deja Voodoo. «To voodoo είναι µέρος της κουλτούρας της Νέας Ορλεάνης, άµεσα συνδεδεµένης µε τον ήχο της. Και ακούγοντας τη µουσική νιώθεις ότι το έχεις ξαναζήσει, κάπως σαν... deja vu, έστω και αν δενέχεις βρεθεί ποτέ εκεί...», εξηγούν.


∆υστυχώς Τίποτα. Ερχονται από το Γαλάτσι µεαρκετά και ενδιαφέροντα (µη σας µπερδεύει το «τίποτα»).


Μπλε Τοστιέρα. Death metal, drum ‘n’ bass,go-go τσιφλετελο-πανκ και αν τους πιάσεις σε καλήµέρα(ναέχουνφάει πρωινό) µπορεί και ρεµπετογκαραζο-µπλουζ. «Σε όσους αρέσουµε, µας αρέσουν. Σε όσους δεν αρέσουµε, πάλι µας αρέσουν», σηµειώνουν.


Fantastikoi hxoi (ή ο Φανταστικός Ηχος και τα διάφορα πρότζεκτ του) σκεπάζονται από πέπλο µυστηρίου τοοποίο κατά καιρούς προσπάθησαν να σηκώσουν επίδοξοι ηχοσυλλέκτες. Εις µάτην. Το µυστήριο παραµένει µε µουσικό ενδιαφέρον πάντα.


Ολοι Ορθιοι. Περιγρά φουντο µουσικό ύφος τους ως «άντε γειά», εξ ου και είναι όλοι όρθιοι και χαιρετάνε. Με funky στοιχείο στον ήχο τους, το οποίο ενισχύει τηνάποψη ότι θα συνεχίσουν να στέκονται όρθιοι, αρκεί να κρατιούνταιαπό τις χειρολαβές.


Πνίχτε Λούγκρες τα Κουνέλια. Τι να γίνονται αυτές οι ψυχές; Πάει καιρός που τραγουδούσαν για τον Τσοπάνη, έριξαν τις βόλτες τους µε το τώρα-καισε-ζεϊµπέκικο «Knockin’ on heaven’s door», για να µη θυµίσω το κλασικό «Ei vamvakoula»!


Ραψωδός Φιλόλογος. Ραπάρει, τραγουδάει και έχεικλίση στα φιλολογικά. Νέο άλµπουµ στη ζελατίνα.


Tango With Lions «Μεταβαλλόµενη µουσική κολεκτίβα», που χορεύει τάνγκο µε λιοντάρια. Η µπάντα βρυχάται και ο βασιλιάς της ζούγκλας στρίβει α λα γαλλικά.


Salonumuz Klimalidir, που θα πει η «Αίθουσα Κλιµατίζεται»! Eναλλακτικό, world rock και δροσιά, ψύξη. Ωραιότατα.



... και γεύση από Ισπανία


His MajestyΤhe King Of Spain. Aκολουθώντας το πρωτόκολλο αναφέρω πως εντός ολίγου θα υπάρξει νέο άλµπουµ από τηνΑυτού Εξοχότητα. ∆είγµαστο myspace για να µην τρέχετεστα ανάκτορα, όπουπρέπει τουλάχιστον να έχει κανείς ραντεβού. Evripides and His Tragedies. Με έδρα τη Βαρκελώνη, συνεπώς ενδέχεται ναέχουν συναντηθεί µε τονH.M. King of Spain (αν και αυτός δεν κατοικεί στην Ιβηρική). Ποπ µε ρετρό στοιχεία, µελωδικά ρυθµικά, κάτι πιοανάλαφρο όµως από ρεπερτόριο Επιδαύρου.


Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου