Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Βανδαλισμός στο ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας

«Sold-out», είναι το σύνθημα που γράφτηκε από ανώνυμο χέρι πάνω από την επιγραφή «Ελλάς» στο περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε της Βενετίας. Το υπουργείο Πολιτισμού καταδίκασε τη συγκεκριμένη πράξη, συμπληρώνοντας ότι «η τέχνη είναι ένας κατ’ εξοχήν χώρος ελευθερίας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών».
Απ’ ό,τι φαίνεται, πίσω από την εμφάνιση της φράσης «Sold-out» κρύβεται η διεθνής διαδικτυακή κολεκτίβα «Anonymous». Το μπλογκ της κολεκτίβας αναλαμβάνει -έτσι απλά- την ευθύνη, υπονοώντας την «πώληση του ελληνικού περιπτέρου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». 

Με φράση-κλειδί «An Οn Stateless Immigrants Land» ή «Mια Προσεχώς Ακυβέρνητη Χώρα Προσφύγων» (με τα αρχικά ASI αυτοπροσδιορίζεται η κολεκτίβα), η ομάδα έκανε αισθητή την παρουσία της στη φετινή διοργάνωση της Βενετίας.
Δεν ήταν όμως μόνο η ελληνική συμμετοχή που έγινε «στόχος» και αφορμή μαζί για δράση.
Πλακάτ στήθηκαν ακόμη και σε μικρή διαδήλωση με Ιταλούς και Ισπανούς έξω από το ισπανικό περίπτερο. Και το αμερικανικό περίπτερο είχε «εικαστικές» παρεμβάσεις στη γυάλινη οροφή του, με σύνθημα αυτή τη φορά το «Free Bradley Manning», προκειμένου να ελευθερωθεί ο 23χρονος μυστικός αναλυτής του αμερικανικού στρατού που κατηγορείται ότι άφησε να διαρρεύσει βίντεο, στο οποίο φαίνεται αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι στο Ιράκ να σκοτώνει άμαχο πληθυσμό.
Στην Μπιενάλε της Βενετίας, τοποθετήθηκε ήδη γραπτή πινακίδα προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίζουν ότι τα συνθήματα στο ξύλινο περίβλημα του ελληνικού περιπτέρου δεν έχουν σχέση με καλλιτεχνική δημιουργία. Για την ιστορία, η κολεκτίβα «Anonymous» δραστηριοποιείται από το 2008 
και απ’ ό,τι φαίνεται «αγαπά» ιδιαίτερα την τέχνη.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου