Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκπαίδευση: Ιδανικός δάσκαλος, η σωστή μέθοδος




Η μέθοδος διδασκαλίας -και όχι ο διδάσκων- είναι αυτό που μετράει στην εκπαίδευση.


Ποιος είναι ο ιδανικός δάσκαλος δύσκολου μαθήματος Φυσικής σε 250 φοιτητές; Ο έμπειρος βετεράνος καθηγητής ή ο νέος μεταπτυχιακός φοιτητής που αλληλεπιδρά με τους φοιτητές μέσω συσκευών υψηλής τεχνολογίας;
Σύμφωνα με νέα μελέτη του νομπελίστα Φυσικού Καρλ Βίμαν η μέθοδος διδασκαλίας είναι σημαντικότερη από το ποιος διδάσκει. Ο δρ. Βίμαν διαπίστωσε ότι Καναδοί φοιτητές έμαθαν πολλά περισσότερα από βοηθούς καθηγητών που αξιοποίησαν διαδραστικές μεθόδους, παρά από βετεράνο καθηγητή που παρέδωσε κλασσικό μάθημα.
Η διαδραστική μέθοδος δεν περιείχε καθόλου παράδοση, χρησιμοποιώντας αντίθετα συζητήσεις σε μικρές ομάδες, γρήγορα τεστ στην τάξη και η χρήση συσκευών υψηλής τεχνολογίας βοήθησαν τους φοιτητές της ομάδας αυτής να κατανοήσουν καλύτερα το δύσκολο μάθημα.
Ο δρ. Βίμαν τόνισε ότι η επιτυχία της χρήσης καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων δεν αφορά μόνο τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, αλλά και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

Είναι καιρός οι δάσκαλοι να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας και να εισάγουν σύγχρονες, συμμετοχικές μεθόδους που θα κρατούν έντονο το ενδιαφέρον του μαθητή και θα προάγουν την κρίση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου