Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Athens Video Art Festival...έφτασε!


Υπολογιστές µε ψυχή, ψηφιακές πατηµασιές, παζλ µε χαρτόκουτα και αισθητήρες και 250 έργα βιντεοτέχνης επιφυλάσσει το Athens Video Art Festival που ξεκινάει απόψε στην «Τεχνόπολι»
Ποιος είπε ότι ο υπολογιστής δεν έχει ψυχή; Κρύβει µέσα του έναν άνθρωπο που κοιµάται, ξυπνά, βουρτσίζει ταδόντια του, µιλάει µε την κοπέλα του. Και αρκεί να του πληκτρολογήσουµε µιαεντολή για νατην εκτελέσει! Οι... άπιστοι δεν έχουν παρά ναπροσέλθουν στο Athens Video Art Festival και να δοκιµάσουν να δώσουν τις δικές τους εντολές σε µία από τις 100 βιντεοεγκαταστάσεις της φετινής διοργάνωσης, που παρά την οικονοµική κρίση δίνει δυναµικά το «παρών». 

Περισσότερα από 200 έργα animation, 100 δηµιουργίες βιντεοτέχνης, 100 εγκαταστάσεις, τρεις περφόρµανς και οκτώ webart επιλέχθηκαν από τις 2.000 και πλέον συµµετοχές που έφτασαν στο µεγαλύ τερο διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών καινέων µέσων στην Ελλάδα, το οποίο συµπληρώνει φέτος έξι χρόνια παρουσίας και υπόσχεται τουλάχιστον εννέα ώρες προβολών ηµερησίως.

Πρωταγωνίστριες, χώρες της αµερικανικής ηπείρου και οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάµεις της βιντεοτέχνης – Γερµανία, Βρετανία, Σουηδία και ∆ανία. Η Ελλάδα δεν λείπει. Μπορεί αριθµητικά οι συµµετοχές να µην είναι πολλές, αλλά το επίπεδο είναι ιδιαιτέρωςυψηλό, υποστηρίζουν οι διοργανωτές.Και αποκαλύπτουνπως σχεδόν όλα τα ελληνικά έργα έχουν πολιτικό χαρακτήρα, στηλιτεύουν µε χιούµορ την κρίση και τα βάζουν τόσο µε το πολιτικό σύστηµα όσο και µε την κοινωνία.

Τον δρόµο των επισκεπτών του φεστιβάλ – που και φέτος θα φιλοξενηθεί στονπολυχώρο «Tεχνόπολις» – θα «κόβει» ένας σωρός από χαρτοκιβώτια. Οταν θα πλησιάζουν όµως, θα βλέπουν το πρόσωπό τους – χάρη στην τεχνολογία του iPad και ειδικών αισθητήρων – να προβάλλεται πάνω στα κουτιά δηµιουργώντας ένα αλλόκοτο παζλ.

Σε µια άλλη γωνιά, λευκές πατηµασιές θα αφήνουν πίσω τους οι περαστικοί, σαν να έχουν πατήσει σε ασβέστη. Καιτα χνάρια τους θα διασταυρώνονται µετων υπολοίπωνσε µια εγκατάσταση που εντοπίζειτα βήµατά µας, ενώ, αν σταθούµε µπροστά σε έναν υπολογιστήκαι µιµηθούµε ένακουνέλι, γιαπαράδειγµα, βάζοντας τα χέρια µας κοντά στα αυτιά, θαεµφανιστεί στην οθόνη µια µάσκα κουνελιού.

Το Athens Video Art Festival των 11.500 επισκεπτών, ωστόσο, δεν έχειµόνο διαδραστικές και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις καιέργα βιντεοτέχνης. Μετά τα αφιερώµατα των προηγούµενων χρόνων σεµεγάλα ονόµατατης βιντεοτέχνης, όπως ο Μπιλ Βιόλα και ο Αντι Γουόρχολ, φέτος η διοργάνωση εστιάζειστο Fluxus – το καλλιτεχνικό κίνηµα που γεννήθηκε τη δεκαετία του ‘60 και πέντε δεκαετίες µετά παραµένει ζωντανό, προκλητικό, παιχνιδιάρικο και αν µη τι άλλο ενδιαφέρον – µέσα από δύο ντοκιµαντέρ και 78 έργα βιντεοτέχνης.

Βήµα και στους καλύτερους ανερχόµενους καλλιτέχνες από τον ευρύτερο χώρο της new media art σκηνής, αλλά και σε δώδεκα κορυφαία διεθνή φεστιβάλ, µε αποκλειστικό υλικό και επίσηµους προσκεκληµένους, δίνει η αθηναϊκή διοργάνωση στην ενότητα «Believe the Hype».

Η µουσική δεν θα λείψει ούτε και φέτος από την «Τεχνόπολι». Με σύνθηµα «Music is the healing force of the universe», το Athens Video Art Festival 2011 εντάσσει στο πρόγραµµά του ένα µουσικό line-up από εγχώρια αλλά και διεθνή ονόµατα µε δύο µουσικές σκηνές – για πρώτη φορά υπάρχει inner stage –, έτσι ώστε η γιορτή να συνεχίζεται έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
INFO
Athens Video Art Festival έως 22 Μαΐου στην «Τεχνόπολι» (Πειραιώς 100). Είσοδος 7 ευρώ.
Φοιτητικό 5 ευρώ.
Ιντερνετ: http://www.
athensvideoartfestival.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου