Πτήση Αθήνα – Ταϊβάν: 23,5 ώρες. Στη βαλίτσα πάνω η ελληνική σημαία για αναγνώριση. Στην αίθουσα αφίξεων δύο Ταϊβανέζοι κρατούν ένα πανό: Welcome to Taiwan, Kostantinos Panos Miliaresis.
«Ήθελα πάντα να δουλέψω στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και μπήκα στην AIESEC», εξηγεί ο δευτεροετής φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνώρισε την Ταϊβάν μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών του ανεξάρτητου διεθνούς φοιτητικού οργανισμού, AIESEC. «Εργάστηκα για δυόμισι μήνες εθελοντικά σε σχολείο. Γνώρισα την πρωτεύουσα και τη νοτιοανατολική Ταϊβάν. Ένα πανέμορφο νησί».
«Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού από δύο ώρες την εβδομάδα. Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού από τρεις ώρες την εβδομάδα. Το μάθημα στα αγγλικά. Στα δύσκολα είχα την μεταφραστική βοήθεια του δασκάλου. Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι προσπάθησα να μιλήσω στα παιδιά για τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν ήξεραν πολλά για την Ελλάδα πέρα από τα νησιά. Μέχρι και σεντόνι φόρεσα για να θυμίζω αρχαίο Έλληνα. Δίδαξα, επίσης, μαθηματικά και μπάσκετ. Το πρώτο το ήθελα πολύ, γιατί έχω γονείς μαθηματικούς. Το δεύτερο ήταν φυσιολογικό. Ήξεραν ότι η Ελλάδα παίζει μπάσκετ. Η φιλοδοξία μου: όταν οι μαθητές μου ακούσουν στο μέλλον τη λέξη Ελλάδα να έχουν αμέσως εικόνες από τη χώρα. Οι Ταϊβανέζοι αποφεύγουν τις πολλές ερωτήσεις. Δεν είναι στην κουλτούρα τους. Οι μαθητές σπανίως διακόπτουν με ερωτήσεις τον δάσκαλο».Τάιπεϊ όπως Blade Runner
«Ένα αμάλγαμα δυτικού και ανατολικού πολιτισμού. Επηρεασμένη από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα. Ο παράδεισος του γκάτζετ. Στο δρόμο εκατοντάδες μηχανάκια. Όλοι εννοείται με κράνος. Στις διαβάσεις έχουν προτεραιότητα τα δίκυκλα και πίσω τα αυτοκίνητα. Μηχανές και αυτοκίνητα δεν μπλέκονται. Πειθαρχία. Στα εμπορικά κέντρα έχει ένα τέλειο κομφούζιο με τα εστιατόρια. Δεν υπάρχουν ξεχωριστά τραπεζοκαθίσματα. Η πιτσαρία, το νουντλ μπαρ ή το μπιστρό, όλα βγάζουν τραπέζια σε ένα κοινό χώρο. Σαν ένα εστιατόριο με παραρτήματα. Παντού φωτεινές επιγραφές, κάτι σαν blade runner».Πρώτη βόλτα: «Στην Τάιπεϊ δοκίμασα για πρώτη φορά την κουζίνα της Ταϊβάν. Ήταν και η πρώτη απόπειρα να φάω με ξυλάκια. Και ήταν δύσκολη γιατί είχα παραγγείλει σούπα με κομμάτια κρέας. Μετά από δύο μήνες έγινα αυθεντία».
Λατρεύουν το καραόκε
«Γι΄ αυτό το μάθημα μουσικής γινόταν με καραόκε. Οι νέοι της Ταϊβάν ακούν πολύ κορεάτικη ποπ. Πώς λέμε εμείς βρετανική ποπ; Κάτι τέτοιο. Πηγαίνουν σε καραόκε μπαρ τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Γενικώς δεν έχει νυχτερινή ζωή. Η βραδινή έξοδος είναι 18:00 με 21:00. Πηγαίνουν κυρίως σε νυχτερινές αγορές, κάτι σαν τα δικά μας παζάρια. Ψωνίζουν ρούχα, όλων των ειδών τα γκατζετάκια και φυσικά θα τσιμπήσουν μια νουντλιά».«Έκανα μάθημα ελληνικών στους καθηγητές δυο φορές την εβδομάδα. Όχι πολλά, κάποιες λέξεις.
Σχολικό ωράριο: οκτώ παρά η πρώτη συγκέντρωση στο προαύλιο. Μάθημα μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Μετά φαγητό από εταιρεία τροφοδοσίας. Οι μαθητές σερβίρουν το φαγητό, οι μαθητές το μαζεύουν και πλένουν τα πιάτα. Ξεκούραση για μια ώρα και μετά μάθημα μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Τώρα εκτός σχολείου το διατροφικό ωράριο των Ταϊβανέζων μού φάνηκε δύσκολο. Πρωινό 07:00, Μεσημεριανό 12:00 και βραδινό στις 17:00. Εγώ στις 22:00 ξαναπεινούσα. Τρώνε πολλά ενδιάμεσα γεύματα με σνακ ή φρούτα. Η βασική, όμως, τροφή είναι κρέας. Τρελοί κρεατοφάγοι από το πρωινό μέχρι το βραδινό. Επίσης ψάρια και κρέας μαζί. Για παράδειγμα σε μια σούπα νουντλς: η πρώτη μπουκιά κιμάς, η δεύτερη χταπόδι και η τρίτη αβγό. Αυτό δεν κατάφερα να το συνηθίσω».
Το αποχαιρετιστήριο πάρτι
«Με τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα. Το πρώτο δεν πέτυχε γιατί τα γιαούρτια στην Ταϊβάν δεν… Η χωριάτικη, όμως, έσκισε. Εννοείται ότι έτρωγαν την χωριάτικη με ξυλάκια. Είχα μαζί μου και μια κονσέρβα ντολμαδάκια. Μάλλον λάθος επιλογή. Στην Ταϊβάν όλα τα φαγητά έχουν ρύζι και είναι τυλιχτά. Είδαν το ντολμαδάκι με το ρύζι και το αμπελόφυλλο και το πέρασαν για σούσι».Info
Μετρό: χρέωση εισιτηρίου ανάλογα με την απόστασηΓια να αγοράσεις κάρτα sim πρέπει να είσαι πάνω από 20 ετών.
Σηματοδότες με αντίστροφη μέτρηση τόσο για τους πεζούς όσο και για τα αμάξια.
Με 2 ευρώ ένα πλήρες γεύμα.
Αποφεύγουν τα κλιματιστικά. Προτιμούν τους ανεμιστήρες.
Όταν ζητάς κάτι δε λένε εύκολα «όχι». Θα πουν «ναι» αλλά δε θα το κάνουν εάν είναι δύσκολο.
Info AIESEC
Ιδρύθηκε το 1948 από επτά Ευρωπαίους φοιτητέςΠερίπου 600 μέλη στην Ελλάδα: ΑΣΟΕΕ, πανεπιστήμιο Πειραιά, Καποδιστριακό, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΑΠΘ, Αιγαίου
Για συμμετοχή στο πρόγραμμα ο υποψήφιος πρέπει να έχει περάσει 20 μαθήματα
Κάθε χρόνο, πάνω από 6.000 φοιτητές έχουν την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους άσκηση ζώντας και δουλεύοντας σε μία χώρα του εξωτερικού. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για πρακτική άσκηση σε εθελοντικό οργανισμό ή επιχείρηση του εξωτερικού.
Athens Voice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου