Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ξύπνησαν και φέτος οι αρκούδες

Ξύπνησαν και φέτος οι αρκούδεςΧαριτωμένη- και...αγουροξυπνημένη- η αρκούδα της φωτογραφίας
Αθήνα 
Αν και το Νυμφαίο στη Φλώρινα παραμένει χιονισμένο, οι περισσότερες αρκούδες που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο ξύπνησαν από τον χειμέριο ύπνο. Ο σχετικά σύντομος αλλά δριμύς φετινός χειμώνας κράτησε τις 13 αρκούδες κοιμισμένες για περίπου δύο μήνες, δηλαδή από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Ο ζωηρός Μανώλης άνοιξε πρώτος το ...βλέφαρο και ακολούθησαν η Μπάρμπαρα και η Τασούλα, οι οποίες για πρώτη φορά φέτος έφτιαξαν τις φωλιές τους αρκετά κοντά η μια στην άλλη. Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη μοιράστηκαν τη φωλιά τους, όπως κάθε χρόνο, και ξύπνησαν μαζί. Ωστόσο, δεν το κουνάνε... ρούπι έως ότου ζεστάνει ο καιρός και λιώσει το χιόνι. Ο Κυριάκος είχε κοιμηθεί κοντά στον γηραιότερο Μήτσο, ο οποίος τού δίδαξε τα μυστικά της κατασκευής μιας καλής φωλιάς.

Η Κατερίνα, η Βέσνα, ο Ντιουκ και ο Μίσα δεν ήθελαν παρέα στις φωλιές τους. Σήμερα έχουν ξυπνήσει και έχουν μεγάλη όρεξη για φαγητό και παιχνίδια. Οι υπναράδες Γιώργος (η μαύρη αμερικάνικη αρκούδα - Ursus americanus) και Ανδρέας δεν έχουν ακόμη ανοίξει... μάτι. Ο Ανδρέας, 46 ετών, είναι η γηραιότερη αρκούδα στον κόσμο που ζει σε καταφύγιο.

Οι επισκέπτες μπορούν να επισκέπτονται και τις επτά μέρες της εβδομάδας το Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο (από τις 10.00 ως τις 16.30) καθώς και στους υπόλοιπους χώρους του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στο Νυμφαίο και Καταφύγιο για το Λύκου στην Αγραπιδιά).

Επαφές... τρίτου τύπου

Η κινητικότητα των αρκούδων μετά τη χειμέρια νάρκη είναι αυξημένη. Αν και δεν είναι εύκολο να συναντήσει κανείς αρκούδα στο δάσος – συνήθως οσφραίνεται την παρουσία του ανθρώπου πριν εκείνος αντιληφθεί τη δική της και απομακρύνεται – όποιος βρεθεί στον δρόμο της καλό είναι να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να την κάνει να νιώσει ότι απειλείται. Γι΄ αυτό:

- Διατηρούμε την ψυχραιμία μας

- Μένουμε ακίνητοι

- Δεν αρπάζουμε αντικείμενα για να την απειλήσουμε όπως πέτρες, κλαδιά κτλ.

- Προσπαθούμε σιγά σιγά να οπισθοχωρήσουμε δηλώνοντας την κυριαρχία του ζώου στον χώρο

- Δεν τρέχουμε

- Αν ο χώρος είναι στενός προσπαθούμε να δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της κόβουμε τον δρόμο.

Επίσης, οι ειδικοί του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισημαίνουν ότι η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης. Η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή και σπανιότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου