Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Στα βήµατα της Κάλλας


Η 21χρονη Χαρίκλεια  Λαµπράκη (αριστερά)  επιδίδεται σε άριες  στον διαγωνισµό  «Grand Prix Μαρία  Κάλλας». Στην πάνω  φωτογραφία, ώρα  περισυλλογής και  µελέτης για τους  διαγωνιζόµενους  «Εχουµε γεµίσει “Fame Story”», µου είπε ο ταξιτζής που µε πήγε στην οδό Οµήρου, στην είσοδοτου Ινστιτούτου Γκαίτε. Είχε δίκιο µάλλον, αφού στην ερώτησή του «τι γίνεται εδώ;» απάντησα «διαγωνισµός τραγουδιού».
Οχι όµως ένας συνηθισµένος διαγωνισµός – και καθόλου τηλεοπτικός: ο διαγωνισµός Grand Prix Μαρία Κάλλας, που µετράει φέτος τον 37ο χρόνο του και ξεκίνησε την περασµένη Κυριακή για να κορυφωθεί αυτή την Κυριακή.

Πενήντα πέντε νέοι λυρικοί τραγουδιστές από έντεκα χώρες – ανάµεσά τους και δέκα Ελληνες – διαγωνίζονται για το βραβείο στο όνοµα της Μαρίας Κάλλας. Τα βραβεία µόνο αµελητέα δεν είναι, αφού εκτός από διάφορα χρηµατικά ποσά θα δώσουν την ευκαιρία σε δύο νέους καλλιτέχνες να εµφανιστούν στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης αλλά και στο «Les Estivales de Musique en Medoc» της Γαλλίας τον Ιούλιο.

Στο αµφιθέατρο του Γκαίτε οι διαγωνιζόµενοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειές τους στο οπερατικό ρεπερτόριο – συνοδεία πιάνου. Η µεγάληφωτογραφία της Μαρίας Κάλλας πίσω κλέβει την προσοχή, ενώ το κοινό αποτελείται και από µεγάλες παρέες Κορεατών και Κινέζων, συγγενείς και φίλους των διαγωνιζοµένων, µαθητές ωδείων και φιλόµουσους. Οι δεκάδες Κορεάτες και οι Κινέζοι δεν είναι οι κλασικοί τουρίστες µε τις φωτογραφικές µηχανές – που απαθανατίζουν ακόµη και τουαλέτες – αλλά συγγενείς διαγωνιζοµένων. «Η Κορέα και η Κίνα έχουν πληµµυρίσει τα τελευταία χρόνια την κλασική µουσική. Βγήκαν απ’ το καβούκι τους και σκίζουν στις ερµηνείες όπερας και κλασικού», µου λέει η µία εκ των «ψυχών» του θεσµού Αννα Κουκουράκη.

Ανάµεσα στα τραγούδια δεν έχει χειροκρότηµα, µόνο στο τέλος της συµµετοχής κάθε διαγωνιζοµένου. Η ρωσίδα µέτζο Irina Komarova µε ροζ φόρεµα αποδίδει άριες Βιβάλντι και Γκλουκ και ακολουθεί διάλειµµα.

Στο φουαγιέ η κουβέντα έχει ανάψει, τα µέλη της κριτικής επιτροπής συζητούν και γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθονται µεταξύ άλλων η µέτζο σοπράνο - θρύλος Κική Μορφονιού, ηπρόεδρος του διαγωνισµού και διάσηµη αµερικανίδαυψίφωνος Cheryl Studer, ο ΚορεάτηςPhilip Kang, ο µαέστρος Λουκάς Καρυτινός και η διεθνής Ζανέτ Πηλού.

«Το Grand Prix είναι ένας µεγάλος θεσµός που προβάλλει τη χώρα µας διεθνώς. Είναι µια ευκαιρία για τα νέα παιδιά να διακριθούν, να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Είµαι τέταρτη φορά εδώ ως µέλος της κριτικής επιτροπής», µου λέει η Κική Μορφονιού, ενώ δίπλα της άλλο µέλος συµπληρώνει: «Μερικά παιδιά από εδώ κάνουν ήδη καριέρα έξω, όπως η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση».
< INFO
Η τελική φάση του διαγωνισµού την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (µε εισιτήριο, τηλ. 210-
7282.333).
Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου