Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η κρίση στο Darfur...

                                       Save Darfur!!!


Μετά από 5 χρόνια εμφύλιου σπαραγμού, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2εκ. έχουν εκτοπιστεί, γεγονότα που συνθέτουν μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του 21ου αιώνα.
Ο στόχος της πρωτοβουλίας 'Global Day for Darfur' (Παγκόσμια Ημέρα για το Νταρφούρ) είναι να στραφεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στη σουδανική επαρχία και να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση για μία ενεργητική διεθνή παρέμβαση προκειμένου να δοθεί λύση σ'αυτή την απάνθρωπη τραγωδία. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, πολιτικοί, ηθοποιοί και συγγραφείς ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας μεγαλύτερη προστασία για τα παιδιά που ζουν στην περιοχή.
Η Τζόαν Ρόουλινγκ, συγγραφέας του Χάρι Πότερ, και άλλοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη των παιδιών που επηρεάζονται από την αιματοχυσία. «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την αφήγηση» .«Ήρθε η ώρα να πούμε μια διαφορετική ιστορία. Αυτόν τον Απρίλιο πολλά παιδιά στο Νταρφούρ θα γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους, χωρίς ποτέ να έχουν γνωρίσει την ειρήνη. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει» αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφουν 14 συγγραφείς, ανάμεσά τους η Τζούντι Μπλουμ και ο Μάικλ Μορπούγκο.
Οι συγγραφείς προσθέτουν ότι τα παιδιά δεν ζήτησαν τον πόλεμο και ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να είναι και πάλι παιδιά. «Ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για να δώσει στα παιδιά του Νταρφούρ ένα μέλλον» αναφέρει η επιστολή.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πολλοί διάσημοι ηθοποιοί. Ανάμεσά τους ο Ματ Ντέιμον, η Τζεμίμα Καν, η Τζόλι Ρίτσαρντσον και η Θάντι Νιούτον. Όλοι απεικονίζονται σε διαφημιστικά σποτ να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν παιχνίδια και ζωγραφιές, τις οποίες καταστρέφουν στη συνέχεια.
«Μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα όλοι είπαμε 'ποτέ πια'. Σήμερα πρέπει να ζητήσουμε προστασία για τους πιο ευάλωτους» δήλωσε ο Ματ Ντέιμον. Ο Τζορτζ Κλούνι, επικεφαλής της καμπάνιας για την συνειδητοποίηση του κόσμου δήλωσε: «Μέρες σαν αυτές είναι σημαντικές γιατί φέρνουν αυτά που γίνονται στο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας. Αν όλοι υψώσουμε τις φωνές μας η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ακούσει και να απαντήσει».
Με στόχο την αφύπνιση, την ουσιαστική δράση και την οικονομική ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ του Σουδάν, καταξιωμένοι καλλιτέχνες του παγκόσμιου ρεπερτορίου διασκεύασαν ιστορικά τραγούδια του θρυλικού μουσικού και ακτιβιστή John Lennon σε μια μοναδική συλλογή: Make Some Noise: The Amnesty International Campaign to Save Darfur.
Το άλμπουμ υπάγεται στην πρωτοβουλία Make Some Noise της Διεθνούς Αμνηστίας, που χρησιμοποιεί τη μουσική για να εμπνεύσει τη νέα γενιά υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τη Yoko Ono, η οποία δώρισε στη Διεθνή Αμνηστία τα δικαιώματα επανεκτέλεσης όλων των τραγουδιών του John Lennon.

Η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, είπε: «Μας έχει ενθουσιάσει το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα τραγούδια του John Lennon στο έργο μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελπίζουμε ότι η μουσική αυτή θα ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτά που κάνουν τη μουσική δυνατή καθώς δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μουσική, να την ακούσουμε και να τη χορέψουμε χωρίς το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι.»
Το διπλό CD  κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου του 2007 από την Warner Music Records 4 μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την οποία το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αφιέρωσε στην ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ. Το CD περιλαμβάνει 28 ονόματα από όλα τα είδη μουσικής όπως: U2, R.E.M., Green Day, Aerosmith, Christina Aguilera, Lenny Kravitz, The Cure, Avril Lavigne, Black Eyed Peas, Snow Patrol, Duran Duran και πολλοί άλλοι.
Εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε. έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση αυτή τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση σήμερα.  «Μας χτυπάνε και μας λένε πως εσείς οι μαύροι δε πρόκειται να μείνετε εδώ, θα σας αποτελειώσουμε όλους. Τότε άρπαξαν την ετεροθαλή αδερφή μου που ήταν μόλις 10 ετών... Είδα δύο από αυτούς να ξαπλώνουν με την ετεροθαλή αδερφή μου και μετά έφυγαν. Όταν φτάσαμε εκεί εκείνη ήταν πολύ τραυματισμένη και αιμορραγούσε. Συνέχισε να αιμορραγεί για τις επόμενες δύο μέρες και μετά πέθανε.» Μια εκτοπισμένη γυναίκα περιγράφει επίθεση από ένστολους άνδρες κοντά στη Γκοζ Μπεϊντά (Goz Beida, του Τσαντ)

Η κυκλοφορία αυτή αποτελεί ένα έναυσμα για την ευαισθητοποίηση όλων για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στην περιοχή. Τα τραγούδια αυτά, καθώς και άλλα που δεν περιέχονται στο διπλό CD, διατίθενται ήδη και ηλεκτρονικά στο www.amnesty.org/noise από όπου οι χρήστες θα μπορούν να τα κατεβάσουν. Τα έσοδα από την ηλεκτρονική αγορά των τραγουδιών θα διατεθούν στη Διεθνή Αμνηστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου