Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ηχηρό «παρών» του Μετσόβιου

Μια ομάδα ελλήνων επιστημόνων κέρδισε τον ανοιχτό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Επιστημονικού και Επιχειρηματικού Δικτύου Καθαρής Ενέργειας μεταξύ Ε.Ε. και των χωρών του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ).
Είναι μια σπάνια διάκριση για τη χώρα μας και μια ευκαιρία να αναπτύξουμε συνεργασίες στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης.
Το Δίκτυο (www.eugcc-cleanergy.net) συντονίζεται από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τον καθηγητή Ιωάννη Ψαρρά (john@epu.ntua.gr). Πρακτικά, η ελληνική ομάδα καλείται να λειτουργήσει ως καταλύτης μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επιχειρηματιών, να βοηθήσει στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών του Κόλπου και να προωθήσει κοινές δράσεις.
Στη σύμπραξη συμμετέχουν επίσης ως εταίροι και οι Gulf Research Centre, Deutsches Zentrum Luft-und Raumfahrt, Spanish National Renewable Energy Centre, French Agency for the Environment and Energy Management, University of Stavanger, Electricity Supply Board International, Centre for European Policy Studies.
Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στον άξονα της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής μας στρατηγικής και οι δραστηριότητες του δικτύου στον τομέα της καθαρής ενέργειας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή εμπειριών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, το συντονισμό και την προώθηση κοινών δράσεων, τη διευκόλυνση κοινής έρευνας, την επίδειξη και ανάπτυξη μέσω κοινών προγραμμάτων, βάσεις δεδομένων, πληροφοριών και ενημέρωσης και την παροχή πολιτικών υποστήριξης για την προώθηση αυτών των δράσεων.
Ηδη, έχουν δημιουργηθεί ομάδες συνεργασίας εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη και τις χώρες του Κόλπου, οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση σχεδίων (projects) κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο περιοχές με άξονα πέντε θεματικές.
1. Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας με έμφαση στην ηλιακή (όπως φωτοβολταϊκά και συκεντρωτικά ηλιακά κάτοπτρα).
2. Εξοικονόμηση ενέργειας.
3. Φυσικό αέριο.
4. Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.
5. Εξυπνα δίκτυα.
Η πρώτη συνάντηση των ομάδων συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2010 με τη συμμετοχή περισσότερων από 75 εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη και τις χώρες του Κόλπου. Στις 18 Ιανουαρίου διεξήχθη και το πρώτο διεθνές συνέδριο του Δικτύου στο εκθεσιακό κέντρο του Αμπού Ντάμπι παράλληλα με την τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Μελλοντική Ενέργεια (WFES), με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Masdar. Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο δρ Ιωάννης Σαμουηλίδης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συντονιστής του δικτύου, καθηγητής ΕΜΠ Ιωάννης Ψαρράς, ο Δρ. Σγουρής Σγουρίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Masdar και ο καθηγητής Τζιάκομο Λουτσιάνι, από το κέντρο ερευνών των χωρών του Κόλπου (GRCF). Ν. Ζ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου