Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πάνω από 20.000 οι άστεγοι στην Ελλάδα!

Στο μέγεθος μιας μικρής πόλης καταγράφονται επισήμως οι άστεγοι στην Ελλάδα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, που ματίζει τη Χώρα, αλλά και της αλματώδους αύξησης της ανεργίας...
Όπως καταγράφει ο Ελεύθερος Τύπος μόνο στη Θεσσαλονίκη πάνω από 2.500 χιλιάδες είναι οι άστεγοι, αφού το 2010 σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με το 2009, κατά 10% στα βιβλιάρια υγειονομικής περίθαλψης απόρων, 20% στις μερίδες συσσιτίου και 30% στις αιτήσεις για οικονομική στήριξη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται κατά 70% για ανθρώπους ηλικίας γύρα στα 50 έτη και κατά 80% άνεργους.

Σύμφωνα με τησυντονίστρια του Προγράμματος για τους Αστέγους και υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης "Κλίμακα", Άντα Αλαμάνου, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός τους, καθώς δεν υπάρχει κάποια θεσμική αναγνώριση.
Παρά τη διαδεδομένη αντίληψη, ότι πρόκειται κυρίως για άτομα του περιθωρίου, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι δημιουργεί μια νέα τάξη αστέγων, άνθρωποι από 28 έως 50 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καλό βιοτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά βρέθηκαν στον δρόμο. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει "είναι νεόπτωχοι που κατέληξαν τελικά να χάσουν το σπίτι τους".
Πάντως μέχρι στιγμής οι δήμοι σε όλη τη χώρα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δείχνουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν, στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των αστέγων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος καταλήξει άστεγος, είναι πολύ δύσκολο να επανενταχθεί, καθώς δεν υπάρχουν μορφές επανένταξης στην κοινωνία, παρά μόνο μηχανισμοί προσωρινής βοήθειας, όπως τα συσσίτια.




Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου