Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ταξίδια στους 20 καλύτερους προορισµούς

Από τις τροπικές παραλίες µε την ολόλευκη άµµο στο Κο Σαµούι µέχρι το κοντινό µας Μιλάνο, λατρεµένο των fashionistas
ταξιδιωτών, και από την παγωµένη λόγω θερµοκρασίας και οικονοµικής κρίσης Ισλανδία µέχρι
τη δική µας Θεσσαλονίκη, οι συντάκτες των «New York Times» επέλεξαν τους καλύτερους προορισµούς ανά τον κόσµο, τους οποίους αξίζει να επισκεφτεί κανείς µέσα στο 2011. Επιλέξαµε 20 από αυτούς και σας τους παρουσιάζουµε.
1 Σαντιάγο
Χιλή
Λιγότερο από έναν χρόνο µετά τον σεισµό µεγέθους 8,8 ρίχτερ που προκάλεσε τον όλεθρο στη Χιλή,η πρωτεύουσά της,το Σαντιάγο, συνεχίζει να ανακάµπτει πολιτιστικά.
Φέτος, µάλιστα, έχει επιλεγεί ως η πρώτη ξένη πόλη για να φιλοξενήσει (τον Απρίλιο) το αµερικανικό µουσικό φεστιβάλ Lollapalooza (www.lollapalooza.com) που ίδρυσε ο µουσικός Perry Farrel και έπειτα από 20 χρόνια ζωής αποφάσισε να… ξεπορτίσει. Αυτή η µουσική αφύπνιση της Χιλής οφείλει πολλά στηνεπένδυση της κυβέρνησης στον χώρο της τέχνης. Οπως, για παράδειγµα,το νέο CentroGabriela Mistral, κατασκευασµένο από γυαλίκαι ατσάλι, το οποίο φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, θεατρικά έργα και εκθέσεις τέχνης. Από τους πιοαξιόλογους πολιτιστικούς χώρους είναι το ιδιωτικό µουσείο µόδας (Museo de la Moda), τοοποίο στεγάζεται µέσα σε ένα ανανεωµένο νεωτεριστικό µέγαρο του 1960.Μεταξύ άλλων, περιλαµβάνει µια µόνιµη συλλογή περίπου 10.000 κοµµατιώνυψηλής ραπτικήςκαι αναµνηστικών (πληροφορίες στο www.

thisischile.cl).Για τη διαµονή σας στην πόλη µπορείτε να επιλέξετε το ξενοδοχείο «W» (www.starwoodhotels.com/whotels) που άνοιξε το 2009. Το πρόσφατα ανακαινισµένο «Aubrey» είναι εξίσου κοµψό και πολύ πιο οικείο.

2 Κο Σαµούι
Ταϊλάνδη
Το τρίτο µεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης, το Κο Σαµούι (www.kohsamui.org), είναι ένα τροπικό στολίδι στη νότια πλευρά του κόλπου της Ταϊλάνδηςπου µε τη σαγηνευτική λευκή άµµο στις παραλίες, τους άφθονους κοραλλιογενείςυφάλους και τις µαγευτικές θάλασσες µε τους φοίνικες να προσφέρουν τη σκιά τους έχει αναδειχθεί ως η µοντέρνα, πολυτελής, εναλλακτική λύση για τα πολυσύχναστα Πουκέτ. Νέα άφιξη είναι το ξενοδοχείο «W Retreat Koh Samui» (www.starwoodhotels.com/ whotels) σε µια ιδιωτική παραλία κατά µήκος της βόρειας ακτής του νησιού. Το καλοκαίρι αναµένεται να λειτουργήσουν οι 78 βίλες στο «Banyan Tree Samui» (www.

banyantree.com). Πολλά τοπικά εστιατόρια έχουν δελεάσει διεθνείςσεφ που το µεταµορφώνουν σε gourmet προορισµό.

3 Ρέικιαβικ
Ισλανδία
Οι «New York Times» τονίζουν πως η οικονοµική κατάρρευση της Ισλανδίας είχε µια θετική πλευρά, τουλάχιστον για τους τουρίστες. Μετά την υποτίµηση της κορόνας που ακολούθησε την οικονοµική κρίση της χώρας, το 2008, το πανέµορφο νησί είναι πολύ πιο προσιτό, υπό την έννοια ότι ένα δωµάτιο ξενοδοχείου που κόστιζε 200 δολάρια πριν από την κρίση έχει µειωθεί στα 130 δολάρια τώρα. ∆είτε το φεστιβάλ µουσικής Airwaves (www.icelandairwaves.is) τον Οκτώβριο.

4 Μιλάνο
Ιταλία
Σε σύκριση µε την ιταλική… τρόικα του τουρισµού – Φλωρεντία, Βενετία ή Ρώµη –, το Μιλάνο (www.visitamilano.it) συχνά έρχεται τελευταίο στις προτιµήσεις. Τελευταίαόµως έχουν γίνει αρκετές αλλαγές. Στην κεντρική πλατεία του καθεδρικού ναού αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο del Novecento, το οποίοστεγάζει τη συλλογή της πόλης µε έργα τέχνης του 20ού αιώνα στο αναπαλαιωµένο dell’Arengario Palazzo. Εξω από το ιστορικόκέντρο της πόλης, πρώην εργοστάσια έχουν µετατραπεί σεστούντιο σχεδιασµού και παλιές αποθήκες σεαντισυµβατικές αίθουσες τέχνης ή γκαλερί γεµάτες µε avant-garde έργα. Η εκλεκτική γκαλερί «Spazio Rossana Orlandi» εµφανίζει τις τελευταίες δηµιουργίες από αναδυόµενους σχεδιαστές.Για τη διαµονή σας, νέα άφιξη αποτελεί το ξενοδοχείο «Milano Scala» (www.hotelmilanoscala.it). 5 Λονδίνο
Αγγλία
Εναν χρόνο πριν από τη διοργάνωση των Ολυµπιακών Αγώνων, το Λονδίνογεµίζει ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ενα από αυτά είναι το νέο «W Leicester Square» (www.starwoodhotels.com/ whotels) στο Λονδίνο. Παράλληλα, ταπαλαιότερα προχωρούν σε εξαιρετικές ανακαινίσεις, όπως αυτή που έκανε το «Four Seasons» (www.

fourseasons.com) στο Park Lane, το οποίο πρόσθεσε ένα spa στο ρετιρέ µε θέα στο Hyde Park. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο Λονδίνο στις 29 Απριλίου (ηµεροµηνία του βασιλικού γάµου), να ξέρετε πως δύσκολα θα βρείτε δωµάτιο.

6 Κρουαζιέρα
στον Δούναβη
Τι θα λέγατε για µια κρουαζιέρα στα γαλήνια νερά του; Πέρυσι, η Viking River Cruises (www. vikingrivercruises.com) ξεκίνησε νέεςκρουαζιέρες στον ποταµό και το 2011 µια άλλη εταιρεία, η Tauck (www.tauck.com), θα εισαγάγει ένα ποταµόπλοιο γιαταξίδια από τη Βουδαπέστη προς τη Μαύρη Θάλασσα. Εν τω µεταξύ, το «Kempinski HotelRiver Park» (www.

kempinski.com/tr/bratislava) άνοιξε πρόσφατα στις όχθες του ∆ούναβη στη σλοβακική πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

7 Nισέκο
Ιαπωνία
Οι πρώτοι «τουρίστες» που το ανακάλυψαν ήταν αυστραλοί λάτρεις του σκι. Στη συνέχεια, σεφ και σχεδιαστές κατάλαβαν ότι αυτή η «κοιµισµένη» πόλη (www.niseko.ne.jp/en/) στο βόρειο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας ήταν πραγµατικά µια όµορφη τοποθεσία από µόνη της, µε τις φυσικές ιαµατικές πηγές, ταοικογενειακά πανδοχεία και την υπέροχη θέα στο βουνό Yotei. Τώρα µε την ανάπτυξη εξαιρετικών εστιατορίων, ιδανικών για τους foodies ταξιδιώτες, και ένα δίκτυο µοδάτων σαλέ υποδέχεται και τους ευκατάστατους ταξιδιώτες που έρχονται µε απευθείας πτήσεις από όλητην Ασία στη ΝέαΣαπόρο και το Chitose Airport. Γιαδιαµονή µπορείτε να επιλέξετε το ανανεωµένο «Green Leaf Niseko Village» (www.thegreenleafhotel.com).

Στη φάση ολοκλήρωσηςβρίσκονται συγκροτήµατα των «Banyan Tree»(www.banyantree.

com) και «Tadao Ando».

8 Αµβέρσα
Βέλγιο
Προτείνεταιωςονέοςπαράδεισοςτων fashionistas καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν ανοίξει καταστήµατα και γκαλερί. Οπως η «Ra», η οποία πωλεί τοπικές και διεθνείς ετικέτες προσφέροντας τα πάντα, από ένα… πακέτο τσίχλες αξίας 2 ευρώ µέχρι 14 διαφορετικές µάρκες τζιν και την Alfa Romeo 8C των 350.000 ευρώ. Αξίζει να επισκεφτείτε το µουσείο µόδας Momu (www.antwerp.com).

9 Μελβούρνη
Αυστραλία
Νέα ξενοδοχείακαθώς και µεγάλα ονόµατα σεφ… απειλούν το Σίδνεϊ.

Η πιο αξιοσηµείωτη προσθήκη προέρχεται από την Crown (www.crowntowers.com.au), η οποία επενδύει ένα δισεκατοµµύριο δολάρια Αυστραλίας (περίπου το ίδιο σεδολάρια ΗΠΑ) για να αναπτύξει το εντυπωσιακό Crown Entertainment στη νότια όχθη του Yarra River. Πρόσφατα άνοιξε το µεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αυστραλίας, µε 658 rooms, το«Crown Metropol», πουµε ταξύ άλλων έχει µια πισίνα υπερχείλισης στον 27ο όροφο µε 180 µοιρών θέα στην πόλη! Αλλες εταιρείες έχουν ανοίξει boutique ξενοδοχεία.

Οι καλοφαγάδες θα µπορούν να επιλέξουν από µια σειρά απόνέα εστιατόρια, πολλά από τα οποία εντάσσονται στο συγκρότηµα της Crown. 10 Τλέµσεν
Αλγερία
Αυτή η αρχαία πόλη έχει ονοµαστεί Πρωτεύουσα του Ισλαµικού Πολιτισµού για το 2011από την Isesco (Ισλαµική Εκπαίδευσηγια την Επιστήµη και τον Πολιτισµό). Αυτό σηµαίνει περίπου 300 εκθέσεις, συναυλίες, προβολές, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις και αναγνώσεις. 11 Σόποτ και Γκντάνσκ
Πολωνία
Η βαλτική ακτή της Πολωνίας προτείνεται για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα, συγκαταλέγεται στους αγαπηµένους προορισµούς του Βλαντίµιρ Πούτιν. Λόγω της φιλοξενίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος από την Πολωνία και την Ουκρανία, ετοιµάζονται αρκετά νέα ξενοδοχεία, όπως ένα boutique της Hilton (www. hilton.com) στο ιστορικό κέντρο του Γκντανσκ, καθώς και το «Ergo Arena» µεταξύ Σόποτ (www. sopot.net) και Γκντανσκ (www.gdansk.com).

12 Ερζερούµ
Τουρκία
Μια χειµερινή πρωτεύουσα τω ν σπορ αναδύεται στην Ανατολία.Η κυβέρνηση τουΤαγίπ Ερντογάν θέλει να µεταµορφώσει το Ερζερούµ (www.allaboutturkey.com), µιαπόλη 785.000

κατοίκων στην Ανατολική Ανατολία, σεπαράδεισο των χειµερινών σπορ. Ευκαιρία αποτελεί η διοργάνωση της χειµερινής Πανεπιστηµιάδας (ένα είδος Ολυµπιάδας για φοιτητές). Το χιονοδροµικό κέντρο του Palandoken αποτελεί τη µεγαλύτερη πρόκληση για σκι στην Τουρκία. Περίπου 11 χιλιόµετρα από τοΕρζερούµ βρίσκεται το χιονοδροµικό κέντρο Konakli.

13 Μάντσεστερ
Αγγλία
Η βιοµηχανική πόλη (www.visitmanchester.com) που ενέπνευσε τη µουσική των Joy Division και των Smiths ξαναβρίσκει τοφηµισµένο µουσικό παρελθόν της. Πολλέςνέες µουσικές σκηνές εξαργυρώνουν τη… «Madchester» νοσταλγία, συµπεριλαµβανοµένης της FAC251, µιας λέσχης indie µουσικής που άνοιξε στο παλιό κτίριο της Factory Records.

14 Ταλίν
Εσθονία
Το Ταλίν (www.tourism.tallinn.ee)

έγινε γνωστό ως το Λας Βέγκας της Βαλτικής, δελεάζοντας τις ορδές των τουριστών µε τις χαµηλές τιµές και την έντονη νυχτερινή ζωή δίπλα στη θάλασσα. Φέτος θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης µε αµέτρητες εκδηλώσεις.

15 Γκιµαράεζ
Πορτογαλία
Η γραφική πόλη (www.guimaraes turismo.com) του Βορρά θεωρείται η γενέτειρα της Πορτογαλίας. Τώρα, µε τους µισούς κατοίκους της κάτω των 30 ετών(!), είναι επίσης µία από τις νεώτερες πόλεις της Ευρώπης. Η επιλογή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2012 σε συνδυασµό µε την αποκατάσταση του, χαρακτηρισµένου από την UNESCO, ιστορικού της κέντρου την έχουν φέρει µεταξύ των αναδυόµενων πολιτιστικών hot spots της Ιβηρικής Χερσονήσου. Το Centro Cultural Vila Flor, ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, που άνοιξε το 2005, σε ένα ανακαινισµένο παλάτι του 18ου αιώνα, θα φιλοξενήσει το πρώτο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, µε χορευτές από όλον τον κόσµο.

16 ∆ρέσδη
Γερµανία
Η πόλη (www.dresden.de) που καταστράφηκε από βοµβαρδισµούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Το φθινόπωρο του 2011, η πόλη θα ανοίξει ένα νέο, περιεκτικό Μουσείο ΣτρατιωτικήςΙστορίας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής.

17 Ζανζιβάρη
Τανζανία
Το όνοµά της και µόνο προκαλεί εικόνες µε πολυπληθείς αγορές µπαχαρικών και ψηλούς φοίνικες, λευκές παραλίες γεµάτες µε kite surfers (λόγω τωνισχυρών ανέµων που συχνά - πυκνά πλήττουν την περιοχή). Και εδώ την αφορµή για ταξίδι δίνουν ολοκαίνουργιαεξωτικά ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα.

Τέτοιο είναι το «Mashariki Palace» (www.masharikipalacehotel.com), το «Baraza» (www.baraza-zanzibar.

com), το – οικονοµικότερο σε σύγκριση µε τα άλλα – «Dongwe Ocean View» (www.dongweoceanview.com).

18 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Οι Αµερικανοί θεωρούν πως τα οικονοµικά δεινά της χώρας µας θα αποτελέσουν ευκαιρία για τους ταξιδιώτες που αναζητούν χαµηλότερες τιµές. Προβάλλουν µάλιστα την απευθείας πτήση της British Airways από το Λονδίνο ως µια καλή αφορµή για ταξίδι, ενώ αναδεικνύουν την εκλογή του νέου δηµάρχου ως ευκαιρία για ένα κύµα σηµαντικών πολιτιστικών και τουριστικών πρωτοβουλιών. «Η Θεσσαλονίκη είναι πιο καυτή από ποτέ», τονίζεται στο δηµοσίευµα των «New York Times». Μάλιστα, προτείνει τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κατά καιρούς νέοι και ανερχόµενοι καλλιτέχνες ή σχήµατα. Για παράδειγµα, το Dinamo Project Space (http://dynamoprojectspace.

blogspot.com/), η Sfina (http://sfina. org/) και η εταιρεία design 157-173.

19 Οκινάουα
Ιαπωνία
Το σύµπλεγµα των κοραλλιογενών νησιών είναι από καιρό έναµοναδικά υπέροχο µέρος για να ζήσετε την… άγρια Ιαπωνία. Απέχει λίγες ώρες από το Τόκιο µε το αεροπλάνο και ενδείκνυται για πεζοπορία και καταδύσεις σε παραλίες µε λευκή άµµο και φοίνικες (www.okinawa.com). 20 Μαϊάµι
HΠΑ
Το νέο Παγκόσµιο Καλλιτεχνικό Κέντρο, σχεδιασµένο από τον Φρανκ Γκέρι, στην καρδιά της παραλίας του Μαϊάµι µαγνητίζει τους λάτρεις του πολιτισµού. Μεταξύ άλλων, έχει πάρκο 2,5 στρεµµάτων για υπαίθριες παραστάσεις, έναν τεράστιο εξωτερικό τοίχο προβολής βίντεο (www.

miamicitytourist.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου