Φέτος το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ πήγε σε έναν φωτογράφο ελληνικής καταγωγής από την Αμερική: τον Λούη Ψυχογιό, επί σειρά ετών συνεργάτη του «National Geographic».
Στον «Ορμο», που προβάλλεται αυτές τις μέρες, καταγράφει το βάρβαρο «έθιμο» του σφαγιασμού χιλιάδων δελφινιών στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας και αποκαλύπτει πώς το (τοξικό) κρέας των δελφινιών πωλείται παράνομα σαν κρέας φάλαινας.Ολα ξεκίνησαν όταν ο Λ. Ψυχογιός, διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, δύτης και φωτογράφος καταδύσεων (το 2005 δημιούργησε τον Σύλλογο Προστασίας των Ωκεανών), συμμετείχε σε ένα συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά. Απόρησε όταν την τελευταία στιγμή η εταιρεία-χορηγός της βραδιάς, η Sea World, απαγόρευσε στον Ρίτσαρντ Ο'Μπάρι, βασικό ομιλητή, να πάρει το λόγο. Τη δεκαετία του '60, ο Ρίτσαρντ Ο'Μπάρι ήταν παγκοσμίως γνωστός στην εκπαίδευση των δελφινιών, δουλεύοντας στο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα «Flipper». Μια μέρα όμως, ένα τραγικό συμβάν άλλαξε την στάση του απέναντι στα πανέξυπνα θηλαστικά. «Μου αποκάλυψε πως θα μιλούσε για έναν μυστικό θαλάσσιο κόλπο που βρίσκεται στην Ιαπωνία, όπου οι διακινητές δελφινιών διαλέγουν τα περισσότερα δελφίνια και τα μεταφέρουν σε θαλάσσια πάρκα».
Αποφάσισαν να το ψάξουν παρέα. «Βρεθήκαμε στην πόλη Ταϊτζί και επικοινωνήσαμε με το γραφείο του δημάρχου και το σωματείο των κυνηγών δελφινιών. Ομως οι κάτοικοι της πόλης δεν ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν. Εβγαζαν πολλά λεφτά από το κυνήγι τους. Και βέβαια η κυβέρνηση κρύβει από τον κόσμο πως το κρέας των δελφινιών είναι πιο τοξικό από το επιτρεπόμενο όριο. Κάποιοι επωφελούνται οικονομικά από αυτή τη βιομηχανία...».
Για να εισχωρήσει στον μυστικό θαλάσσιο κόλπο όπου δολοφονούνται τα δελφίνια, ο Ψυχογιός συγκρότησε μια ναυτική ομάδα που θύμιζε λίγο αυτήν της «Συμμορίας των 11». Ανάμεσά τους η Μάντι Ρέι-Κρούκσανκ οκτώ φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης. «Στήσαμε υποθαλάσσιες κάμερες υψηλής ανάλυσης και υδρόφωνα που κρύψαμε πίσω από ψεύτικους βράχους. Δουλεύαμε κυρίως τη νύχτα με το φόβο της αστυνομίας».
Οι στόχοι του είναι φιλόδοξοι: «Ελπίζω ο κόσμος να σταματήσει να πηγαίνει τα παιδιά του στα πάρκα ψυχαγωγίας όπου κολυμπάνε δελφίνια. Και οι Ιάπωνες να σταματήσουν να τα σκοτώνουν. Θυμίζω πως τα δελφίνια και οι φάλαινες είναι μολυσμένα κυρίως λόγω των απορριμμάτων στους ωκεανούς από τις δραστηριότητες των ανθρώπων...»
Σήμερα υπάρχουν 32 είδη δελφινιών που ζουν στους ωκεανούς και τέσσερα είδη που ζουν στα ποτάμια. Είναι τα πιο κοινωνικά πλάσματα, και συχνά μένουν στο ίδιο κοπάδι για όλη τους τη ζωή. Η όρκα, το μεγαλύτερο είδος δελφινιού, μένει με τη μητέρα της εφ' όρου ζωής. Ο εγκέφαλός τους λειτουργεί σαν ένα είδος υποβρύχιου ραντάρ. Μπορούν να ακούσουν την καρδιά ενός ανθρώπου να χτυπάει και να αντιληφθούν αν μια γυναίκα είναι έγκυος.
«Πάντα έρχονταν να μας σώσουν και γι' αυτό το λόγο σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα κάποιος να σώσει και αυτά», υποστηρίζει ο Λ. Ψυχογιός. Κάτι πέτυχε: «Τοξικό κρέας δελφινιών έτρωγαν και τα Γιαπωνεζάκια το μεσημέρι στα σχολεία. Αυτό έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο». *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου