Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αιματηρός εμφύλιος

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στην Ακτή του Ελεφαντοστού με χιλιάδες κάτοικους να αναζητούν καταφύγιο στη Λιβερία και τη...
 Γουινέα, καθώς συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα.

Εκατόν εβδομήντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 471 συνελήφθησαν από τις 16 έως τις 21 Δεκεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε σήμερα η Κιουνγκ-γουά-Κανγκ, η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικαλούμενη πληροφορίες που έλαβε από εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πι Τζέι Κρόουλι, η διεθνής κοινότητα ενδέχεται να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού για να αποτρέψει πιθανές "προκλήσεις" από πλευράς των υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον πολιτικό του αντίπαλο Αλασάν Ουατάρα.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ακτή του Ελεφαντοστού έπειτα και από την άρνηση του Λορέν Γκμπάγκμπο να παραδώσει την εξουσία στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Αλασάν Ουατάρα.

Ο Γκμπάγκμπο αρνείται να αναγνωρίσει τον πολιτικό του αντίπαλο και να παραδώσει την εξουσία στον Αλασάν Ουατάρα, μετά τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Γκμπάγκμπο κατηγορείται ότι επιχειρεί να εκδιώξει τους "κυανόκρανους" του ΟΗΕ από τη χώρα, τους οποίους κατηγορεί για παροχή υποστήριξης στον Ουατάρα.

O Γκιγιόμ Σορό, πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Αλασάν Ουατάρα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει στρατιωτικά, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν της βίας.

"Ζητώ από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και την ECOWAS να εξετάσουν την χρήση βίας", είπε. Δυτικά κράτη, όποως η Γαλλία, η Γερμανία η Σουηδία και η Πορτογαλία κάλεσαν τους πολίτες των χωρών τους να εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατό την Ακτή του Ελεφαντοστού. ΗΠαγκόσμια Τράπεζα διέκοψε τη ροή κονδυλίων προς την αφρικανική χώρα.

Ανησυχούν οι κυανόκρανοι

Επίσης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Αλέν Λερουά, δήλωσε στη εφημερίδα Λε Φιγκαρό ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών γίνεται "όλο και πιο επικίνδυνη" στην Ακτή Ελεφαντοστού.

"Η αποστολή μας είναι όλο και πιο επικίνδυνη αλλά δεν θα τα παρατήσουμε", δήλωσε υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να "συνεχιστεί η αποστολή", που είναι κυρίως η "προστασία του πληθυσμού" και πολιτικών αξιωματούχων. Πρόσθεσε δε, ότι "το στρατόπεδο του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο κάνει τα πάντα για να διακόψει τις προμήθειες σε καύσιμα και τρόφιμα, κυρίως με τον αποκλεισμό του λιμανιού.

"Οι δυνάμεις του Γκμπάγκμπο πολιορκούν τους άνδρες μας ακόμη και στα σπίτια τους για να τους κάνουν να φύγουν, ενώ το RTI, εντείνει τα μηνύματα μίσους και τις εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον της ONUCI, της επιχείρησης του ΟΗΕ στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Λερουά, ο Γκμπάγκμπο "διαθέτει δύναμη σχεδόν 20.000 ανδρών με το στρατό, τη δημοκρατική φρουρά, την αστυνομία και μερικούς μισθοφόρους" που έρχονται από τη Λιβερία.

Οι δυνάμεις του ΟΗΕ, που απαρτίζονται από 10.000 άνδρες, έχει αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο του Κόλπου, όπου βρίσκεται ο Αλασάν Ουατάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου