Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

O Sivert Hoyem επιστρέφει στην σκηνή του «Lab Art»




Sivert-Hoyem
Μετά την συγκλονιστική του τελευταία εμφάνιση o Sivert Hoyem επιστρέφει στην σκηνή του Lab Art στο πλαίσιο της περιοδείας του για τον καινούριο του δίσκο «Lioness» την Παρασκευή 22 Απριλίου.
Αναμφίβολα ο πιο αγαπημένος Νορβηγός καλλιτέχνης στη χώρα μας. Η σχέση του ελληνικού κοινού με τον Sivert Høyem ξεκίνησε πριν 15 χρόνια, με την πρώτη εμφάνιση των Madrugada στο ιστορικό «Ρόδον». Η σχέση αυτή ανανεώνεται και μεγαλώνει, το ίδιο συμβαίνει και με το κοινό αυτού του σπουδαίου τραγουδιστή-τραγουδοποιού. O Ηoyem μας συγκινεί ακόμη περισσότερο σήμερα, με την ευθύτητά του, το βάθος της μουσικής και της σκέψης του, την ευκρίνεια της αντίληψής του, την τρυφερότητα της μοναδικής εσωτερικής φωνής του και τη δυναμική σκηνική του παρουσία. Η επιστροφή του στο κέντρο του ελληνικού χάρτη μετά το συγκλονιστικό του live πέρσι το Σεπτέμβρη είναι γεγονός!
Το setlist θα είναι μια περιπλάνηση σε όλα τα τραγούδια του που αγαπήσαμε, από τις μέρες των Madrugada έως αυτά του πρόσφατου, 5ου, προσωπικού του άλμπουμ, Lioness.
Με δεδομένο το ιστορικό των συνεχόμενων sold out των προηγούμενων εμφανίσεών του στη χώρα μας, η προτροπή «προμηθευτείτε έγκαιρα το εισιτήριο σας», είναι 100% βάσιμη. Η προπώληση ξεκίνησε!!! Δείτε: http://siverthoyem.com/ Presale (Limited) : 18 ευρώ, General presale : 20 ευρώ, At the Door: 22 ευρώ Προπώληση από τα: Παπασωτηρίου, Public store, Seven Spots, Tender Bar, Illusion store, Online tickets, www.ticketpro.gr || Viva.gr ή με τηλέφωνο στο 11876.
Στους χορηγούς επικοινωνίας το «Ράδιο-Ένα 102,5»
http://magnesianews.gr/

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Akropoditi Dance Fest 2016

f0111 - 24 Ιουλίου 2016
Δύο εβδομάδες γεμάτες εργαστήρια, βραδιές συναντήσεων, ανοιχτών αυτοσχεδιασμών και παραστάσεων.

Η υποβολή αιτήσεων για τα Εργαστήρια του 4ου Akropoditi Dance Fest 2016 ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 31 Μαΐου 2016.
Τα Εργαστήρια περιλαμβάνουν:
  • Σύγχρονο Χορό
  • Κλασικό Μπαλέτο
  • Χορογραφία - Μεθοδολογία Χορού 
  • Αφρικάνικο Χορό
  • Υποκριτική - Σκηνική γραφή - Δραματουργία  
  • Παραδοσιακούς Χορούς
  • Contact Improvisation
  • Τεχνική Martha Graham
  • Σωματική - Νοητική Επίγνωση
  • Yoga
  • Feldenkrais
  • Butoh και Αυθεντική Κίνηση
  • Σωματικό Θέατρο 
  • Αυτοσχεδιασμό για μουσικούς και χορευτές

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ας μη το κρύβουμε διψάμε για ουρανό.

Μαύρη τρύπα, Κίνα. Φωτογραφία: Andy YeungΜαύρη τρύπα, Shenzhen, China. Φωτογραφία: Andy Yeung
Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φραντζόλα ζεστό ψωμί είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος κι αυτή μ'ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε κομμάτια γνήσιο ο υ ρ α ν ό κι όλοι τώρα τρέχαν σ' αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμί, όλοι τρέχανε στον μικρόν άγγελο που μοίραζε ο υ ρ α ν ό. Ας μη το κρύβουμε διψάμε για ουρανό!  
  ―Μίλτος Σαχτούρης, Ποιήματα (1945-1971), εκδ. Κέδρος 
Πηγή: Lifo

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Η ασπρόμαυρη ψυχή της Ελλάδας

Τα μοναδικού πλούτου αρχεία και οι συλλογές του Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη ανοίγουν προκειμένου το κοινό να δει σημαντικές φωτογραφίες, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Μέχρι και τα τέλη Μαΐου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εικόνες της Ελλάδας θα συνθέσουν ξανά μια παλιά, βιωματική αφήγηση. Συγκεκριμένα τα έργα προέρχονται από τα αρχεία των Γιάννη Στυλιανού, Δημήτρη Λέτσιου, Σωκράτη Ιορδανίδη και Λεωνίδα Παπάζογλου.
Stylianou (1)
Φωτογραφία του Γιάννη Στυλιανού

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Links

Η Μαρία Κουσουνή περπατάει στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια. Τα  «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ αναδύονται και το σώμα της σπουδαίας χορεύτριας καταλαμβάνεται από τη δύναμη τής μουσικής. Βλέπεις το σώμα της να σπαράζει, να τινάζεται, τα μέλη της στον αέρα, ο κορμός με σπασμούς στο πάτωμα. Η μουσική μπαίνει μέσα της. Είναι η πρώτη σκηνή του «Links» του τριμερούς έργου που χορογράφησε ο διεθνής Αντώνης Φωνιαδάκης για το μπαλέτο τη Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


f1
Σαν σπείρα οι κινήσεις, εντείνονται, υπογραμμίζονται από τα έντονων χρωματισμών κοστούμια που σχεδίασε ο Τάσος Σοφρονίου στο «Selon desir»

Ο νέος διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής –αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο- «ακούμπησε» στη σκηνή της Λυρικής  ολόκληρο το ιδιοσυγκρασιακό δημιουργικό του σύμπαν με αυτή την πρόδρομη της διεύθυνσής του σπονδυλωτή χορογραφία: Τις εμμονές τους, τις βαθιές καταβολές και επιρροές του, το νέο σωματικό λεξικό που έχει αναπτύξει μετά από τόσα χρόνια συνεχούς, επίπονης εργασίας. Και πήρε το νωθρό, βαρύ μπαλέτο της Λυρικής και το ξετίναξε κυριολεκτικά.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Αφήστε το παιδί να παίξει!


Της Μαριάννας Γκαλίτσιου

Και το πιο εξελιγμένο παιχνίδι  της αγοράς να έχετε η επίσημη γνώση μέσα από ένα παιχνίδι ξεκινά από την ηλικία των 6. 

Φυσικά και θα πάρετε αρκετά παιχνίδια μέχρι την ηλικία των 6, απλά η μάθηση μέσα από το παιχνίδι ξεκινά πολύ αργότερα.
Με τις τόσες υποχρεώσεις και δραστηριότητες που φορτώνουμε τα παιδιά μας, καταλήγουμε να βγάζουμε το παιχνίδι από την καθημερινότητά τους.
Και κάπως έτσι τους αγοράζουμε αντί για παιχνίδια, tablet και smartphones. Εννοείται πως έχουν αρκετές επιμορφωτικές εφαρμογές αλλά μέχρι εκεί. Οι μαθησιακές ικανότητες ενός παιδιού δεν έχουν να κάνουν με  την διάκριση ανάμεσα σε ένα ρήμα και ένα αντικείμενο αλλά έχoυν να κάνουν με περισσότερα πράγματα.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η ισλανδική κοινωνία αγαπάει τις αντισυμβατικές οικογένειες, αλλά όχι τον γάμο!

Υπάρχει μία κοινωνία που αγαπάει τις οικογένειες «πάτσγουορκ» αλλά όχι τον γάμο.
«Πάτσγουορκ», σημαίνει «κομμάτια υφάσματος που ράβονται μαζί». Στην Ισλανδία, έτσι φτιάχνουν τις -μεγάλες- τους οικογένειες. Με νυν και πρώην συντρόφους, παππούδες και θείους νυν και πρώην συντρόφων, παιδιά από διαφορετικούς γονείς. Και ζουν όλοι μαζί. Και είναι από τις «πιο ευτυχισμένες κοινωνίες» του κόσμου. Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται εκτός γάμου, και οι γυναίκες νιώθουν ασφαλείς να κάνουν ελεύθερες τις επιλογές τους. Αγνοώντας τη συμβουλή της Μπιγιονσέ, «να βάλουν το δαχτυλίδι». Ή τουλάχιστον, όχι μέχρι πραγματικά να το θελήσουν.
«Είναι ξεπερασμένος ο γάμος στην Ισλανδία;», και «Πώς θα ήταν μια κοινωνία χωρίς γάμο;», αναρωτιέται ο Μπιλ Γουάιρ από το αμερικανικό δίκτυο CNN. Στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες ανύπαντρες μητέρες στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου στη μέση, με το 40% των παιδιών να γεννιούνται εκτός γάμου. Τελευταία η Τουρκία, με 3%. Και πρώτη, στην κορυφή της λίστας, η Ισλανδία με το 67% των παιδιών να γεννιούνται από γονείς που δεν έχουν παντρευτεί, σε μια κοινωνία που θεωρείται από τις πιο φεμινιστικές στον πλανήτη.