Της Μαριάννας Γκαλίτσιου
Και το πιο εξελιγμένο παιχνίδι της αγοράς να έχετε η επίσημη γνώση μέσα από ένα παιχνίδι ξεκινά από την ηλικία των 6.
Φυσικά και θα πάρετε αρκετά παιχνίδια μέχρι την ηλικία των 6, απλά η μάθηση μέσα από το παιχνίδι ξεκινά πολύ αργότερα.
Με τις τόσες υποχρεώσεις και δραστηριότητες που φορτώνουμε τα παιδιά μας, καταλήγουμε να βγάζουμε το παιχνίδι από την καθημερινότητά τους.
Και κάπως έτσι τους αγοράζουμε αντί για παιχνίδια, tablet και smartphones. Εννοείται πως έχουν αρκετές επιμορφωτικές εφαρμογές αλλά μέχρι εκεί. Οι μαθησιακές ικανότητες ενός παιδιού δεν έχουν να κάνουν με την διάκριση ανάμεσα σε ένα ρήμα και ένα αντικείμενο αλλά έχoυν να κάνουν με περισσότερα πράγματα.
Τα παιδιά δεν παίζουν απλά για να γεμίσουν την ώρα τους μέσα στην ημέρα. Παίζουν επειδή το παιχνίδι είναι ένα βασικό εργαλείο προκειμένου να καταλάβει και να εξερευνήσει τον κόσμο. Με το παιχνίδι συνεργασίας, τα παιδιά μαθαίνουν πως οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τους άλλους, πως πρέπει να συμπεριφέρονται και πως να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Καμία από αυτές τις ικανότητες δεν διδάσκεται σε ένα tablet και σε καμία αίθουσα τάξης. Το παιχνίδι είναι μια δοκιμή και ένα πείραμα για την μετέπειτα ζωή του.Χωρίς αυτό θα δυσκολευτούν πολύ να αναπτύξουν επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω τους. Αν τα εμποδίσετε να λερωθούν σε μια παιδική χαρά παίζοντας ή να παίξουν κυνηγώντας ένα φανταστικό αυτοκίνητο, τους κάνετε κακό παρά καλό. Αν απαγορεύσουμε το παιχνίδι είναι σαν να τους απαγορεύουμε το δικαίωμα να εξερευνήσει τον κόσμο.
Δεν υπάρχει όριο στο παιχνίδι. Ποτέ το παιχνίδι δεν είναι αρκετό. Αν θέλετε να εντάξετε στο παιχνίδι κάποια μαθησιακή ικανότητα μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα. Ένα παιδί μπορεί να μάθει πολλά πράγματα παίζοντας αρκεί να του δώσετε κάποιο κίνητρο.
Το λεξιλόγιο και η γλώσσα μπορούν να μπουν στο παιχνίδι μέσα από τραγούδια, ποιήματα, γλωσσοδέτες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Τα μαθηματικά μπορούν να μπουν στο παιχνίδι με κινητικές και ομαδικές δραστηριότητες.
Μην υποτιμάτε λοιπόν το παιχνίδι επειδή βοηθά στην φυσική, σωματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μας και προωθεί την ανεξαρτησία τους.
Ώρα για παιχνίδι!
Πηγή: babyradio.gr,
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου